Cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc este, de departe, cel care coincide cu mini vacanța de Sfânta Maria. Hotelurile sunt ocupate în proporție de 98 la sută și stațiunile au fost pur și simplu luate cu asalt. Prim-vicepresedintele executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan spune că există în acest moment aproape 120 de mii de locuri clasificate pe litoral și între 60.000 si 80.000 de locuri de cazare neclasificate si nefiscalizate.
Prea puțin, atrage atenția Răducan care afirmă că infrastructura turistica nu este construita pentru a suporta un numar asa mare de turisti. “Este cel mai aglomerat weekend, 98% este gradul de umplere al hotelurilor. Nu pot spune niciodata 100%, pentru ca intotdeauna mai ramane o camera-doua. Fiecare hotelier care stie sa faca hotelarie isi pastreaza o camera sau doua de rezerva pentru orice eventualitate.
Se poate intampla, de exemplu, sa se strice un aparat de aer conditionat, sa se sparga o teava”, a declarat Dragos Raducan. Acesta a mai precizat că pe litoral nu poți arunca un ac, stațiunile fiind ocupate “de la cel mai luxos hotel pana la cea mai proasta camera”. Cu toate acestea, Răducan nu a putut să ofere un număr exact al turiștilor cazați pentru că pe lângă cei aflați în structurile omologate există și cei cazati la localnici, “la negru”.
“O mare problema este ca infrastructura turistica nu este prevazuta, nu este construita pentru a suporta si acesti vizitatori transformati in turisti ‘la negru’. Ma refer aici la utilitati: sistemele de canalizare, de energie electrica. Nu sunt construite pentru atatea persoane, ele sunt construite pentru niste case in care stau o familie-doua, nu pentru o casa care este declarata locuinta pentru o familie, dar in care stau 20-30 de persoane”, a mai spus Dragos Raducan.
“Aceasta ar fi o problema, deoarece creaza un disconfort turistilor care au platit bilete in hoteluri, pentru ca este foarte mare aglomeratia in statiuni, statiunea nefiind pregatita sa primeasca atat de multe persoane. Aglomeratie este si pe plaja. Dar cea mai mare problema este – si nu e constientizata de romani – faptul ca aceste locuri sunt vandute foarte ieftin.
Proprietarii acestor locuinte care ofera cazare platesc utilitatile pe persoana fizica si nu la nivel de societate, deci tarifele sunt mult mai mici. Costinestiul e scapat de sub control. Acolo nu se stie niciodata cati turisti sunt. Din declaratiile publice, acolo sunt 50.000 de locuri de cazare, din care numai 12.000 clasificate. E haos acolo. Dar unde e cerere, exista si oferta”, a mai spus Raducan.
În acest moment nu există soluție pentru a scăpa de îngrămădeală. Și stațiunile care altădată erau ocolite de turiști, gen cele două Eforii, Jupiter sau Venus sunt ocupate aproape în totalitate. De remarcat că o mare parte din turiștii veniți pe litoral sunt cu voucherele de vacanță. Nebunia se resimte abia pe plajă acolo unde oamenii se luptă efectiv pentru un șezlong sau o bucățică de nisip pe care să se așeze. Unii vin pe plajă încă de la ora 6 dimineața pentru a fi siguri că găsesc loc. Cei întârziați trebuie să se descurce. Adică să caute zeci de minute un petec de plajă și pentru ei.