Fotbal international

Cel mai IUBIT dintre „căpşunari”! Andone a ajuns la cota 11 în Spania

Florin Andone a plecat în Spania de mic, fără să ştie ce i-ar putea rezerva viitorul. Acum este un adevărat erou la Cordoba, pe care o poate aduce de unul singur în Primera Division. A marcat...
08.02.2016 | 00:02
Cel mai IUBIT dintre capsunari Andone a ajuns la cota 11 in Spania

Florin Andone a plecat în Spania de mic, fără să ştie ce i-ar putea rezerva viitorul. Acum este un adevărat erou la Cordoba, pe care o poate aduce de unul singur în Primera Division. A marcat 11 goluri în acest sezon, ultimul chiar în meciul de duminică contra lui Alcorcon, scor 3-3. 

VEZI GOLUL LUI ANDONE DIN REMIZA CU ALCORCON, SCOR 3-3 

Cordoba este unul dintre cele mai frumoase oraşe. Nu oraşe spaniole. Oraşe. A fost cucerit de-a lungul istoriei de romani, iar mai apoi, în secolul al VIII-lea, de mauri. Arhitectura a fost, normal, influenţată în aceste perioade de „stăpînirea” vremelnică, iar acum oraşul este ticsit de obiective turistice. În ziua de azi, după romani şi mauri, Cordoba a fost cucerită de un… „căpşunar”!

Nu luaţi termenul ca o ironie. Ci mai degrabă ca un om muncitor, gata să îşi încerce norocul într-o altă ţară. Şi datorită muncii, a talentului şi a unui dram de noroc, Florin Andone a ajuns acum pe buzele tuturor în Cordoba. Este încă un puşti, dar a demonstrat că poate evolua în acelaşi campionat cu Messi şi Ronaldo. Andone a ajuns deja la 9 goluri în acest sezon de Segunda şi este golgheterul echipei de pe locul 2. Salariul i-a fost mărit în acest start de sezon la 350.000 de euro şi s-ar putea dubla dacă echipa promovează. Dar să nu ne lăsăm atraşi de partea financiară. Mai important este punctul de la care am pornit. Andone a cucerit Cordoba. Prin jocul său. Este o poveste de succes.

A plecat în Spania la 12 ani

Născut într-o comună din judeţul Botoşani, Florin Andone a început să joace fotbal de mic. A mers singur la echipa din sat, Joldeşti, de unde a promovat spre un nivel ceva mai înalt. Visa ca într-o zi să-şi poată susţine familia. Părinţii lui au considerat că este mai bine să se mute în Spania. Pînă să-i întreţină fiul care visa să fie fotbalist, trebuiau să-l întreţină ei pe el. „Mama mea cunoştea o persoană în Spania şi am plecat împreună cu ea şi fratele meu. Aveam 12 ani atunci. Am început să joc la echipa unui sat aflat la 120 de kilometri de Castellon. Eram obişnuit la un asemenea nivel, întrucît o mai făcusem şi în satul meu natal din România. Apoi am ajuns la Castellon şi Villarreal, iar în 2014 am ajuns la Cordoba”, povesteşte Florin Andone.

Iubita îl păzeşte de tentaţii

Deşi are doar 22 de ani, Florin Andone se remarcă şi prin maturitatea de care dă dovadă. Atît în teren, cît şi în afara lui. Spune că principalul merit îl are prietena sa, care este mai mare cu cinci ani decît el. „În timpul liber mă antrenez, merg la sala de forţă. Spre seară, ies cu iubita la cinema, în oraş. Ea este mai mare ca mine, are 27 de ani şi mă ţine cu picioarele pe pămînt”, recunoaşte îndrăgostitul din Cordoba.

„Seamănă cu Viorel Moldovan”

Florin Andone a ajuns să joace pentru naţionala Under 18 a României după ce a fost selecţionat de Ovidiu Stîngă. Antrenorul de la Cordoba a declarat nu o dată că îi va mulţumi toată viaţa pentru şansa pe care tehnicianul oltean i-a dat-o elevului său prin chemarea la lotul reprezentativ. Stîngă a povestit că Andone a ajuns „tricolor” doar datorită calităţilor sale. „Era o persoană din cadrul FRF care se ocupa cu centralizarea informaţiilor despre jucătorii români care au domiciliu într-o ţară străină. În documentaţia pe care o aveam despre el, am observat că a dat foarte multe goluri în Spania, mai ales cu capul! Astfel, am ales să-l selecţionez. Este un jucător inteligent, de gura porţii. Şi pe vremea în care juca la Under 18 era un jucător puternic. Are un potenţial foarte bun. Este un jucător de explozie. Seamănă ca joc cu Viorel Moldovan, însă marcheză mai uşor decît Vio!”, a explicat Stîngă.

Obiectivul de bază este Euro 2016

2016 se anunţă un an care poate însemna adevărata explozie a lui Florin Andone. Românul poate promova în Primera Division cu Cordoba, iar evoluţiile sale au fost esenţiale pentru echipă în prima parte a sezonului. În plus, Andone pare cît se poate de îndreptăţit să spere că se va afla în lotul României pentru Euro 2016. „Ar fi un vis împlinit să fiu prezent în Franţa! Trebuie să îmi văd de treaba mea, să mă antrenez, să joc bine la Cordoba, iar dacă voi fi în lot şi dacă voi prinde minute pe teren, tot ce voi reuşi în plus va fi un bonus pentru mine”, visează cu ochii deschişi „căpşunarul” Florin Andone. Nu luaţi termenul ca o ironie. Ci mai degrabă ca un om muncitor…

„Sînt foarte mulţumit, noul contract îmi permite să nu mă mai consum la gândul unui eventual transfer pentru că ştiu că am un salariu bun şi la Cordoba” (Florin Andone)

9 goluri a marcat Andone în acest sezon pentru Cordoba