Fotbal intern

Cele mai grave incidente de la derby de România. Steliştii, împuşcaţi de Jandarmerie + s-a tras cu pistolul pe străzi şi fanul dinamovist ucis în 2016

04.10.2019 | 14:29
Cele mai grave incidente de la derby de Romania Stelistii impuscati de Jandarmerie  sa tras cu pistolul pe strazi si fanul dinamovist ucis in 2016
Fanii dinamovişti au provocat haos în Ștefan cel Mare la finalul barajului Dinamo - U Cluj
ADVERTISEMENT

Partidele dintre roş-albaştri şi Dinamo, derby de România, au fost mereu prilej de “desfăşurare” între cele două galerii. Şi în tribune, dar şi pe străzi. Au existat însă şi incidente extrem de grave, dintre care unul s-a sfârşit tragic, în 2016, dar şi altele în care lucrurile puteau să ajungă la pierderi de vieţi omeneşti, fiind singurele meciuri din ţara noastră în care s-au folosit şi gloanţele! FANATIK vă propune rememorarea a patru episoade în care lucrurile au mers şi mai departe decât bătăile care deveniseră la un moment dat obişnuinţă între galerii. 

Cele mai grave incidente de la derby de România: patru episoade grave

10 mai 1997- focul din Ghencea

Povestea e deja arhi-cunoscută şi prilej de mândrie pentru fanii celor de la Dinamo, care o sărbătoreau în mod constant, prin petreceri anuale. Suporterii “câinilor” au incendiat peluza din Ghencea înainte de partida cu Steaua, numai că lucrurile au fost la un pas să ia o turnură urâtă chiar pentru “impricinaţi”. Fumul gros era chiar să-i intoxice pe suporterii roş-albilor, care însă au fost evacuaţi la timp (prin metodele vremii, adică “bastonaţi” serios de jandarmi). Câtorva fani li s-a făcut însă rău, fiind nevoie să li se acorde îngrijiri medicale şi chiar să fie transportaţi la spital. Partida s-a încheiat cu scorul de 3-1 pentru Steaua.

ADVERTISEMENT
10 mai 1997, ziua în care fanii lui Dinamo au dat foc peluzei din Ghencea
10 mai 1997, ziua în care fanii lui Dinamo au dat foc peluzei din Ghencea

20 septembrie 2006- steliştii, împuşcaţi de jandarmi în Ştefan cel Mare 

Din punct de vedere fotbalistic, partida a rămas în memoria fanilor din România pentru că a însemnat golul fantastic al lui Dennis Şerban, care în prelungirile partidei a driblat toată apărarea Stelei şi a înscris pentru 1-0 pe lângă portarul Carlos. Numai că, pentru ultraşi, a însemnat şi un episod extrem de grav. Galeria Stelei s-a luat la bătaie cu forţele de ordine în interiorul arenei din Ştefan cel Mare, iar Jandarmeria a tras cu gloanţe de cauciuc! Doi suporteri au fost atinşi, provocându-li-se răni destul de grave, iar apoi bătaia a continuat şi în afara stadionului.  “Ce s-a întâmplat cu suporterii este inadmisibil. Nu cred că îşi putea imagina cineva că în anul 2006 forţele de ordine pot comite aproape un genocid: suporteri împuşcaţi, suporteri maltrataţi, femei bătute, spitale pline de suporteri. Suporterii noştri să fie lăsaţi în pace”, spunea Meme Stoica, managerul Stelei, la acea vreme.

1 noiembrie 2008- un fan dinamovist a tras cu pistolul în fanii Stelei  

Fanii celor două echipe s-au “remarcat” prin lupte de stradă de mai multe ori de-a lungul anilor, însă una dintre cele mai cunoscute a rămas cea din 2008. Asta pentru că a fost şi prima “victorie” clară obţinută pe străzi pe suporterii Stelei, dominaţi până atunci de dinamovişti. S-a întâmplat în zona Diham, iar fanii “câinilor” au fost atunci învinşi în lupta dintre ultraşi. S-au regrupat însă în zona Lizeanu şi au încercat “revanşa”. Atunci s-a petrecut un episod în premieră în România, de genul celor pe care le asociem mai degrabă cu Boca Juniors-River Plate sau alte derby-uri ale Americii de Sud: un fan dinamovist a scos pistolul şi a început să tragă în cei ai Stelei, care se apropiau! Din fericire, ţinta a fost ratată şi nu s-au produs victime. Pe teren, partida s-a terminat 1-1.

ADVERTISEMENT

20 august 2016- un suporter de 18 ani a fost ucis după meci

Partida din vara lui 2016, terminată cu scorul de 1-1, va rămâne în istorie însă ca meciul care a consemnat şi o premieră tristă: un fan dinamovist a murit într-un conflict după meci. Nu a fost vorba însă de un conflict între “câini” şi stelişti, ci vinovat a fost un fan al Rapidului. Adrian Matei, un tânăr de 18 ani din Peluza Cătălin Hîldan, se întorcea acasă de la partidă. S-a întâlnit în cartierul Titan cu fani ai celor de la Rapid Bucureşti, iar unul dintre aceştia, Alexandru Badea, l-a lovit cu o sticlă în cap. Badea, fan giuleştean, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru crima comisă.

Alexandru Badea, ucigaşul suporterului dinamovist
Alexandru Badea, ucigaşul suporterului dinamovist