Fanatik Show

HAGI 50. 10 momente de GALĂ dintr-o carieră regală! La mulţi ani!

HAGI 50. Gheorghe Hagi, considerat “Regele” fotbalului românesc sau “Maradona din Carpaţi”, născut la 5 februarie 1965, la Săcele, judeţul Constanţa, împlineşte, astăzi, 50 de ani. A...
05.02.2015 | 00:06
HAGI 50 10 momente de GALA dintro cariera regala La multi ani

HAGI 50. Gheorghe Hagi, considerat “Regele” fotbalului românesc sau “Maradona din Carpaţi”, născut la 5 februarie 1965, la Săcele, judeţul Constanţa, împlineşte, astăzi, 50 de ani. A început să joace fotbal în curtea casei, cu o vezică de porc, pînă cînd bunicul său i-a făcut o minge din păr de cal. Apoi, la vîrsta de şase ani, mama sa i-a făcut cadou prima minge adevărată, o minge din cauciuc.

HAGI 50. În aprilie 1975, Gică a bătut pentru prima oară la porţile unui club de fotbal, la Farul Constanţa. Imediat, Iosif Bukossi l-a luat sub aripa sa. La 13 ani, Hagi a primit prima legitimaţie din cariera de jucător. Talentul de care a dat dovadă l-a propulsat pe mezinul familiei Hagi în proiectul “Luceafărul”.

HAGI 50. Hagi a fost cel mai mare „număr 10” pe care l-a avut fotbalul românesc. De fapt, numărul 10 l-a călăuzit pe “Rege” de-a lungul carierei. La echipa naţională a fost decar, la Galatasaray a purtat acelaşi tricou, la fel şi la Steaua, echipa care l-a propulsat la Real Madrid. Mai mult, Gică s-a apucat de fotbal la vîrsta de 10 ani!

FANATIK.RO vă prezintă cele mai importante momente din cariera celui supranumit “Regele” sau “Maradona din Carpaţi”.

DEBUTUL LA FARUL

7 goluri în primul sezon

HAGI 50. Pe prima scenă a fotbalului românesc, Gică Hagi a debutat într-o partidă cu SC Bacău, la data de 11 septembrie 1982. “Regele” avea atunci 17 ani, 7 luni şi şase zile. În acel sezon, puştiul teribil al Constanţei a înregistrat un număr de 18 partide, în care a marcat şapte goluri. Cifre absolut fabuloase! Un lucru era cert: în fotbalul românesc îşi făcea loc o nouă stea după Dobrin şi Balaci!

DEBUTUL LA ECHIPA NAŢIONALĂ

Convocat de “Il Luce”

HAGI 50. Hagi a bifat prima partidă sub “tricolor” la vîrsta de 18 ani, pe 10 august 1983 la Oslo, în partida amicală Norvegia – România, scor 0-0. Debutul la echipa naţională a avut loc în mandatul lui Mircea Lucescu, selecţioner care, pe 16 octombrie 1985, l-a desemnat pentru prima oară pe Hagi căpitan al “tricolorilor”. Hagi avea doar 20 de ani şi meciul, disputat pe stadionul „23 August” împotriva Irlandei de Nord, era decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic.

TRANSFERUL LA SPORTUL

Adus de Nicu Ceauşescu

HAGI 50. În 1983, Hagi s-a transferat la Sportul Studenţesc, unde a stat pînă în 1987. Artizanul acestei mutări a fost Mircea Lucescu. “I-am spus lui Nicuşor (n.r.- Nicu Ceauşescu) că Hagi ar trebui să meargă la Sportul. Am văzut de-atunci că Gică avea un potenţial mare”, a dezvăluit Lucescu la FANATIK SHOW. În “Regie”, “Regele” a jucat în 124 de partide şi a marcat 63 de goluri. A contribuit decisiv în 1985 la cîştigarea titlului de vicecampioni, cea mai bună performanţă din istoria Sportului.

TRANSFERUL LA STEAUA

Gol la debut, în Supercupa Europei!

HAGI 50. În 1987, Steaua urma să dispute Supercupa Europei cu Dinamo Kiev, iar Hagi semnase un contract care prevedea să evolueze doar în această partidă. “Regele” a marcat singurul gol al partidei şi a cîştigat primul său trofeu internaţional din carieră. Ce debut! Şi ce trofeu! Hagi avea să nu mai revină la Sportul. A jucat trei sezoane în Ghencea, unde a cîştigat trei titluri şi două Cupe. Mai mult, în 1989, a jucat finala Cupei Campionilor Europeni, competiţie în care a fost desemnat al doilea jucător ca valoare după Marco van Basten! Hagi a jucat pentru Steaua în 97 de partide şi a marcat 80 de goluri.

TRANSFERUL LA REAL MADRID

Gol de la jumătatea terenului

HAGI 50. La 25 de ani, Hagi a ajuns în Spania, la Real Madrid, în schimbul unei sume uriaşe pentru acea perioadă, 4,3 milioane de dolari. A înscris 19 goluri în 84 de partide în tricoul “albilor”. “Regele” s-a remarcat la Real prin driblinguri de senzaţie, pase sclipitoare, dar şi goluri de kinogramă. În istorie a rămas o reuşită de la jumătatea terenului, contra Osasunei.

TRANSFERUL LA BRESCIA

Coechipier cu alţi trei români

HAGI 50. Mircea Lucescu i-a întins o mînă de ajutor şi l-a adus pe Hagi la Brescia, unde a evoluat între 1992-1994. A jucat 70 de partide şi a înscris 18 goluri. În Italia, “Regele” i-a avut coechipieri pe Răducioiu, Lupu şi Sabău, iar formaţia a primit supranumele de “Brescia Romena”.

TURNEELE FINALE

Spectacol cu Argentina

HAGI 50. Hagi a participat alături de echipa naţională la trei Campionate Mondiale (1990 – Italia, 1994 – SUA şi 1998 – Franţa) şi la două Campionate Europene (1996 – Anglia şi 2000 – Belgia şi Olanda). De referinţă pentru “Rege” rămîne turneul final din SUA, unde a reuşit trei goluri. De altfel, „perla”contra Columbiei a fost declarată cea mai frumoasă „aţă” a turneului final. Iar meciul cu Argentina din “sferturi” a rămas în istoria Cupelor Mondiale. Hagi a făcut contra “pumelor” cel mai bun meci în tricoul echipei naţionale. A înscris, a pasat decisiv şi i-a dus pe “tricolori” pînă în sferturile Cupei Mondiale.

TRANSFERUL LA BARCELONA

Hagi, show cu prietenii Romario şi Stoicikov

HAGI 50. După evoluţiile memorabile de la Cupa Mondială din ’94, Hagi a semnat cu FC Barcelona şi a devenit unul dintre puţinii fotbalişti care se pot lăuda că au jucat pentru cele mai titrate formaţii din Spania. În tricoul blau-grana, “Regele” a reuşit 11 goluri în 49 de partide. Alături de Romario şi Stoicikov, Hagi a oferit momente excepţionale şi a reuşit goluri senzaţionale. La Barcelona a jucat pînă în 1996.

TRANSFERUL LA GALATASARAY

A scos fotbalul turc din anonimat

HAGI 50. Din Spania, Hagi a plecat la Galatasaray. Aici a evoluat în 191 de partide şi a marcat 71 de goluri. A cucerit patru titluri, două Cupe, o Supercupă, o Cupă UEFA şi o Supercupă a Europei. Prin întreaga sa contribuţie la performanţele fotbalului din Turcia, “Regele” este un idol la Istanbul, inclusiv pentru fanii rivalelor Beşiktaş şi Fenerbahce. A fost declarat cel mai bun jucător străin care a jucat vreodată în Turcia. În 2001 s-a retras în plină glorie, iar fanii turci l-au numit, în semn de recunoştinţă, „Commandante”.

RETRAGEREA

Aplaudat de 60.000 de fani

HAGI 50. Hagi a spus adio echipei naţionale pe 24 aprilie 2001, cu ocazia unei partide dintre reprezentativa României şi Selecţionata Mondială, încheiat la egalitate, scor 2-2. La ultimul meci al lui Hagi pentru România au fost prezenţi în tribunele bătrînului „23 August”, redenumit stadionul „Naţional”, 60.000 de fani din toată ţara. Spectacolul-eveniment, dinainte, din timpul şi de după meciul propriu-zis, a fost unul dintre cele mai emoţionante din istoria fotbalului românesc. La echipa naţională, Hagi a evoluat în 125 de partide şi a înscris 35 de goluri. Este cel mai bun marcator din istoria „tricolorilor”.

Vezi VIDEO: