Chiricheş şi indecenţa

Derby-urile ne rămîn în minte fragmentat. Un moment, două, poate trei. Autogolul lui Fai, ratarea cu călcîiul a lui Rotariu, înainte de reuşita dinamovistă, şi indecenţa lui Chiricheş de...
12.08.2013 | 17:04
Chiriches si indecenta
ADVERTISEMENT

Derby-urile ne rămîn în minte fragmentat. Un moment, două, poate trei. Autogolul lui Fai, ratarea cu călcîiul a lui Rotariu, înainte de reuşita dinamovistă, şi indecenţa lui Chiricheş de la vestiare. Asta am reţinut eu. Dintre toate, cel din urmă moment a fost cel mai surprinzător.

Chiricheş a lăsat tot timpul impresia unui băiat bine crescut. Benone Lazăr, fostul patron de la Internaţional, îşi amintea că era un puşti lipit de fusta mamei. O doamnă director de la o fabrică de apă minerală. L-a însoţit chiar şi la negocieri. Anii au trecut şi copilul acela timid a crescut. A devenit bărbat. A ajuns să se lupte de la egal la egal cu alţi bărbaţi, de la Ajax şi de la Chelsea. Şi să fie mai bun. Acelaşi bărbat a trecut prin clipe grele, cînd un alt bărbat, frustrat de neputinţa de pe gazon, era să îi distrugă genunchiul şi cariera. Asta îmi rămăsese în minte de la derby-ul precedent, intrarea inconştientă a lui Strătilă asupra lui Chiricheş. Un fragment, cum vă spuneam, dar un fragment care putea însemna o carieră încheiată. Şi l-am compătimit pe stelist. Care nu mai era bărbatul puternic, ci Vlad. Şi mama lui Vlad a plîns atunci, cum chiar el dezvăluia. Şi a plîns mult. Întîi de îngrijorare pentru că băiatul ei ar putea avea o accidentare gravă, iar apoi de fericire cînd a aflat că a fost doar o sperietură.

ADVERTISEMENT

Apoi, acelaşi bărbat, cotat la 8 milioane de euro de Gigi Becali, a trecut prin clipe grele. Tottenham nu a găsit suficient cash pentru Chiricheş. Ce ironie şi ce oportunitate ratată! Premiership, bani, şansa de a trăi la Londra. Şi l-am compătimit din nou. Nu îi poţi frînge visul unui bărbat din cauza lăcomiei, fie că eşti impresar sau patron. Aşa gîndeam atunci. Acum, îmi dau seama că e mai bine pentru el că nu a plecat. Pentru că bărbatul Chiricheş nu este încă pregătit pentru o lume precum cea din Anglia. Şi a arătat asta în meciul cu Dinamo. Adică atunci cînd a trecut de la Tottenham la ham-ham.

Meciul se terminase. O victorie stranie a Stelei, care ar fi trebuit probabil să aibă patru sau cinci goluri diferenţă, dar care se putea transforma în egal. O partidă în care Chiricheş nu a strălucit. La vestiare, îmbrînceli, înjurături şi stewarzi agitaţi. În conflict era implicat Meme. Nimic nou în imaginile care curgeau la Digisport, cu managerul Stelei ţopăind şi gesticulînd. Aşa e el, exagerat uneori. Inclusiv în bucurie. Totul ar fi trecut la şi altele, dacă acolo, în plan secund, nu s-ar fi aflat şi Chiricheş. Un fotbalist de naţională, un jucător care ar trebui să fie model pentru juniori. Ei bine, cel pe care îl compătimeam cu cîteva săptămîni în urmă, părea alt om. Agitînd palmele în aer şi strigînd la adresa rivalilor, nu doar că nu a cîştigat nimic, ci a pierdut mult din respectul atît de greu obţinut pe teren. Pentru că a părut un om mic, nu de genul celor care ar putea fi lideri la cluburi de top în Europa. Pentru că a-ţi umili adversarul în afara gazonului e josnic, mai ales pentru un fotbalist. Pentru că la Dinamo joacă, spre exemplu, Dragoş Grigore, cu care va da ochii zilele acestea la naţională.

ADVERTISEMENT

E momentul ca bărbatul Chiricheş să uite de frustrarea acumulată după transferul ratat, dar nu şi de mama lui. Cea care a plîns pentru copilul ei şi care cu siguranţă l-a educat să se comporte ca un gentleman. Şi apropo de gentleman, asta ar putea fi prima lecţie de istorie pentru un viitor transfer în Premiership: „Eu pot face un lord, dar numai Dumnezeu poate face un gentleman”, spunea, acum sute de ani, Iacob I, rege al Angliei şi Irlandei. Chiricheş are datoria să demonstreze că fotbalul nu a distrus în el ceea ce Dumnezeu a creat!