News

MAT la “Rege”: “Noul Hagi nu s-a născut. IANIS NU E Gică!”

Concordia Chiajna este, în acest moment, cea mai în formă grupare din Liga I. Acest fapt i se datorează, în mare parte, lui Ionuţ Chirilă, antrenor care a reuşit un parcurs de senzaţie cu...
08.12.2013 | 12:44
MAT la Rege Noul Hagi nu sa nascut IANIS NU E Gica

Concordia Chiajna este, în acest moment, cea mai în formă grupare din Liga I. Acest fapt i se datorează, în mare parte, lui Ionuţ Chirilă, antrenor care a reuşit un parcurs de senzaţie cu ilfovenii în campionat. FANATIK a realizat un interviu cu omul momentului din Liga I, în care dezvăluie planurile sale de viitor cu Concordia, formaţie cu care vrea să cucerească titlul în doi ani. Ionuţ Chirilă, unul dintre cei mai iscusiţi căutători de talente, susţine că Ianis Hagi, puştiul pe care toată lumea speră să-l vadă noul lider al naţionalei, nu va ajunge la fel de mare ca tatăl său.

Locul 10, 21 de puncte. În acest moment, sînteţi la distanţă egală atît de cupele europene, cît şi de retrogradare, vă despart şapte puncte de cele două poluri. Care obiectiv e viabil pentru Chiajna?

– Depinde doar de noi unde vom ajunge. Chiar dacă avem evoluţii din ce în ce mai apreciate, nu trebuie să uităm de unde am plecat, cît am muncit, trebuie să fim echilibraţi.

Care sînt performanţele lui Ionuţ Chirilă de cînd a venit la Concordia?

– Am cîştigat la TAS dreptul de juca în Liga 1, am luat un milion de euro şi am reinventat echipa cu jucătorii de anul trecut. Mi-am asumat un mare risc de a nu cumpăra fotbalişti. Am luat o echipă care în returul campionatului cîştigase un singur meci, iar acum se vede diferenţa între Neluţ Roşu, Ispir, Bucurică, Savin, Wellington de anul trecut şi cei din prezent.

Se poate mai mult?

– Da! Dar cel mai important este prezentul, iar acum sîntem o echipă respectată de toţi adversarii, sîntem din ce în ce mai puternici. Avem şapte jucători titulari care au sub 21 de ani, iar aceşti fotbalişti în ultima etapă, cu Botoşani (partidă cîştigată de Concordia cu 2-0), au ieşit în ropotele de aplauze ale galeriei gazdă.

 „În Giuleşti m-am simţit unic! E cea mai frumoasă lume”

Care e rolul Chiajnei în campionat?

– Echipa mea ridică cota de piaţă prin forţa colectivă. Acesta este unul dintre punctele noastre forte. Valoarea individuală se dezvoltă prin evoluţia grupului.

Performanţele au venit după o situaţie controversată, după un meci de baraj cîştigat de Rapid. Concordia şi-a cîştigat dreptul să evolueze în Liga 1?

– Chiajna îşi merită participarea în primul eşalon şi locul pe care îl ocupă în prezent în clasament. Este o legătură strînsă între criteriul sportiv şi cel de licenţiere. A fost un baraj inegal, între o echipă care avea jucători cu salarii exorbitante, dar care nu a putut să le plătească şi a intrat în insolvenţă, şi o formaţie care s-a întins cît i-a fost plapuma.

Această retrogradare a giuleştenilor a creat o adevărată unitate…

– Da, Rapid are o istorie aparte şi cei mai frumoşi suporteri. În Giuleşti m-am simţit cel mai bine, am lucrat într-o linişte superbă. Este cea mai frumoasă lume cea a Rapidului.

 „Chiajna are jucători pentru Steaua şi Petrolul”

Aţi enumerat o listă lungă de jucători de care păreţi mulţumiţi. Există fotbalişti de la Concordia care să poată face faţă la o altă echipă din Liga 1?

– Avem jucători care pot face faţă fără probleme la echipe puternice din campionatul românesc, cum ar fi Steaua, Astra sau Petrolul.

Valoarea fotbaliştilor se vede în meciurile importante. Poate Chiajna să încurce primele trei echipe din clasament?

– Putem juca de la egal la egal cu orice echipă, asta e sigur! Pe actualul lider l-am învins cînd ocupa aceeaşi poziţie în clasament, nu cînd era într-o scădere de formă.

S-au făcut transferuri între echipele din Liga 1 cu superficialitate şi pe sume mari. Mai există fotbalist de un milion de euro în fotbalul românesc?

– Este vorba de economia de piaţă. Atît timp cît există cerere şi ofertă, da. Trebuie să luăm exemplul mutării lui Vlad Chiricheş, care a plecat pe 9 milioane de euro la Tottenham.

 „Fotbalul aşteaptă un nou Hagi! Ianis nu e Hagi”

Dar tot mai puţine echipe promovează juniori. De ce?

– Sînt foarte puţini antrenori care ştiu să construiască. E greu să le dai valoare, din promisiuni să devină certitudini. Nu toată lumea e Hagi! Sînt jucători care se nasc cu un geniu unic şi alţii care se construiesc. Driblingul lui Hagi este născut, cel al lui Overmars este construit în laboratoarele lui Ajax. Ambele sînt la fel de eficiente, însă noi nu construim driblingul lui Overmars. Doar aşteptăm să se nască un nou Hagi!

Există un tînăr care să poată fi noul Hagi?

– Nu! Încă nu s-a născut.

Nici Ianis Hagi?

– Am zis că nu!

www.fanatik.ro www.rpressport.ro

 „Unii devin antrenori doar că au fost legende ca jucători”

De unde pleacă această problemă că fotbalul românesc nu promovează talente?

– Ce se întîmplă este o mare greşeală! S-au dat pe mînă echipe importante ale fotbalului unor oameni deveniţi antrenori peste noapte, iar asta s-a întîmplat numai în virtuatea faptului că au reprezentat legende ca jucători. Nu au trecut ca mine prin toate etapele profesiei, să antreneze juniori, echipă naţională de juniori, eşaloanele inferioare ca abia după aceea să vină în Liga 1. Acest parcurs te ajută la maturizarea profesională, înveţi să construieşti o echipă.

Echipele mari din Liga 1, de pe primele locuri, au astfel de antrenori?

– Da, au! Iar managementul ineficient duce cluburile mari în faliment.

Viziunea pe care o aveţi asupra tinerilor nu vă îndeamnă să visaţi la naţională?

– Nu vreau să fiu selecţioner pentru că îmi place să muncesc 365 de zile. Cînd am fost selecţioner la juniori am creat acea generaţie care s-a calificat la Mondial şi din care au făcut parte Sănmărtean, Mărgăritescu şi Paul Codrea.

 Anunţ incredibil: „Vreau titlul cu Concordia!”

Cît mai rămîneţi la Chiajna?

– Cel puţin patru ani rămîn aici! Am avut oferte concrente de la echipe puternice din Liga 1 şi am refuzat. Am o înţelegere cu domnul Mircea Minea şi noi sîntem doi oameni de cuvînt.

Care sînt obiectivele echipei în aceşti patru ani?

– În primul an se va face selecţia riguroasă şi crearea relaţiilor de joc, a automatismelor. În al doilea trebuie să fim în primele şase echipe, iar în ultimii doi ani vrem titlul şi performanţă la nivel european cu obligativitatea de a vinde anual doi jucători în străinătate pe bani mulţi.

Credeţi în acest proiect?

– Normal, la fel de mult cum credeam că o să cîştig la TAS.

„Elevii mei sînt gladiatori! Intră pe teren cu gîndul că pot muri!”

Totuşi, este îndrăzneţ...

– Sînt un gladiator, la fel ca fotbaliştii mei! Cînd intră în teren, au această mentalitate implementată. Încep meciul cu ştiind că pot muri! Că nu mor şi de multe ori ies învingători, e un lucru pozitiv pentru ei. Ei, gladiatorii!

Cum aţi reuşit să creaţi această echipă?

– Prin muncă! Eu sînt expert să construiesc jucători şi echipe, nu doar tineri.

Cînd credeţi că o să vă retrageţi?

– Niciodată! Voi antrena pînă în ultima clipă a vieţii mele, vreau să mor pe teren.

21 de puncte a adunat tehnicianul cu Chiajna în actuala stagiune de campionat, avînd două meciuri mai puţin disputate

 Autoportret de antrenor: „Profesionistul adevărat!”

Cum se autocaracterizează Ionuţ Chirilă?

– Profesionistul adevărat, are conştiinţa ratării în orice domeniu.

Sînteţi un cîştig pentru evoluţia campionatului românesc?

– Este păcat că am fost blocat în primul eşalon de anumite persoane, fotbalul românesc avea nevoie de Ionuţ Chirilă în Liga 1 mult mai devreme, are nevoie şi acum.

Campionatul continuă şi de Sărbători, doar vremea poate să mai schimbe ceva…

– Pentru noi este un dezavantaj că vom juca pe o vreme nefavorabilă, atuurile noastre sînt posesia, circulaţia balonului şi jocul combinativ. Cred că o să aduc două elicoptere să zvînte suprafaţa de joc!

echipe de Liga 1 a antrenat Ionuţ Chirilă: Jiul Petroşani, UTA şi acum Concordia Chiajna

 „Sper să ajung să antrenez în Italia, e cel mai complex şi puternic campionat” (Ionuţ Chirilă)

CONFERINTA - UTA ARAD

 „Am o relaţie foarte bună cu Claudio Ranieri. Este un domn şi un antrenor uriaş!” (Ionuţ Chirilă)

„E greu să se mai nască cineva ca Mircea Lucescu. Ştiu cel mai bine ce antrenor imens şi profund este” (Ionuţ Chirilă)