News

Ciclon peste România! ANM a emis noi avertizări cod galben și cod portocaliu. Zonele lovite de vremea extremă

01.06.2019 | 11:32
Ciclon peste Romania ANM a emis noi avertizari cod galben si cod portocaliu Zonele lovite de vremea extrema
Un nou ciclon traversează teritoriul României

ANM nu vine cu vești tocmai bune pentru cei care sperau ca vremea să se îndrepte în următoarea perioadă.  Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că va continua să plouă abundent în cea mai mare parte a țării. Specialiștii avertizează că un ciclon va traversa România, provocând fenomene  meteo periculoase.

Un ciclon periculos va traversa România

Chiar dacă am intrat oficial în vara calendaristică, vremea continuă să fie capricioasă. România este traversată de un nucleu ciclonic ce se rotește asemenea unei turbine. Vom avea parte de ploi cu caracter torențial, însoțite de vijelii, descărcări electrice și, pe alocuri, căderi de grindină.

Avertizarea meteo de cod portocaliu a fost emisă în această dimineață, la ora 10:00 și rămâne valabilă până duminică, 02 iunie, la ora 06:00. Fenomenele extreme vizează aproape de jumătate din teritoriul țării noastre, cantitățile de apă putând ajunge, pe arii restrânse, până la 60-70 l/mp.  Se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului și, posibil, grindină de medii și mari dimensiuni.

Nu scăpăm de vremea rea. Sursa foto:romaniatv.net
Nu scăpăm de vremea rea. Sursa foto:romaniatv.net

Ce spun meteorologii în legătură cu apariția ciclonului

Ne aşteptăm la ploi în toate regiunile ţării. Ne aflăm sub influenţa unui nucleu ciclonic ale cărui sisteme frontale vor traversa teritoriul ţării. Mai multe sisteme frontale vor determina ploi în toate zonele joase pt că la munte vor fi precipitaţii mixte. Aceste ploi vor fi sub formă de averse şi vor determina cantităţi mai însemnate de apă ce vor depăşi în intervale de 24 de ore 40-50 l/m pătrat” , a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM.

Nu este pentru prima dată când avem parte de un astfel de fenomen meterologic. În prima parte a lunii, România, alături de o bună parte din statele europene au fost traversate de un ciclon tropical, ce a provocat căderi de grindină și chiar ninsori, în ciuda primăverii calendaristice. De asemenea, ploile abundente le-au provocat serioase bătăi de cap autorităților care, de data aceasta, anunță că sunt pregătite să înfrunte eventualele intemperii ale vremii.