Fotbal intern

Cifrele derby-ului FCSB – Dinamo. Egalitate istorică la numărul de victorii

29.07.2018 | 12:53
Cifrele derbyului FCSB  Dinamo Egalitate istorica la numarul de victorii

Cifrele derby-ului FCSB – Dinamo sunt mai echilibrate ca niciodată. Fiecare echipă are câte 59 de victorii în dreptul său, iar alte 54 de partide s-au terminat la egalitate. Roș-albaștrii sunt avantajați doar de golaveraj, având cu nouă goluri mai multe înscrise decât rivalii lor istorici de-a lungul timpului. 

Cifrele derby-ului FCSB – Dinamo

Dacă nu se va încheia la egalitate, episodul 173 al Eternului Derby din România trebuie să aducă în avantaj una dintre echipe. Partida are loc duminică, de la ora 21:00, și va putea fi urmărită liveTEXT pe FANATIK.RO. Interesant este că avem parte de egalitate doar la statistica meciurilor generale. Luând în calcul doar jocurile oficiale din Liga 1, trebuie menționat faptul că dinamoviștii se află în avantaj: 48 de victorii, față de cele 43 ale rivalilor. Totuși, FCSB are un golaveraj mai bun, 192 la 188.

Roș-albaștrii își surclasează rivalii la trofee

FCSB a câștigat de-a lungul istoriei cu 24 de trofee în plus față de Dinamo. Echipa care joacă în prezent pe Arena Națională are în palmares 58 de trofee, dintre care o Cupă a Campionilor, o Supercupă a Europei și 26 de titluri naționale. De cealaltă parte, „câinii roșii” au 18 titluri, ultimul luat însă în urmă cu 11 ani!

70 de „trădători”

Deși între suporterii celor două cluburi există o rivalitate binecunoscută dintotdeauna, nu mai puțin de 70 de jucători și antrenori au avut curajul de a lucra la ambele echipe.  61 sunt fotbaliști, iar nouă dintre ei sunt tehnicieni.

Fără îndoială, cel mai cunoscut caz este cel al lui Ionel Dănciulescu. După ani glorioși la FCSB, atacantul a semnat în 2002 cu rivala eternă. Atât fanii roș-albaștri, cât și cei ai „câinilor” l-au urât pentru această mutare. Dănciulescu a avut nevoie de câteva sezoane bune și de zeci de goluri marcate ca să fie acceptat de suporterii lui Dinamo. Aceștia nu se mai îndoiesc să loialitatea lui Danciu între timp, care face parte și acum din cadrul clubului, dar ca manager general.

Alte nume importante care au evoluat la ambele echipe sunt Adrian Bumbescu, Dorinel Munteanu, Bogdan Stelea, Sabin Ilie, Cătălin Munteanu, Gică Popescu și, mai recent, Gabi Tamaș, Ciprian Marica și Harlem Gnohere. Dorinel Munteanu a reușit și performanța de a lucra la cele două cluburi și din postura de antrenor. La niciunul nu s-a bucurat de succes însă, iar mandatele sale au fost scurte.

FCSB = Dinamo x2

Conform cotelor de piață stabilite de site-ul de specialitate transfermarkt.de, FCSB are în momentul de față un lot de două ori mai valoros decât Dinamo. Echipa roș-albaștrilor este evaluată la 25 de milioane de euro, în timp ce dinamoviștii au o cotă de piață totală de 12 milioane de euro.

Cel mai valoros jucător din derby este Dennis Man, puștiul de 19 ani evaluat de specialiști la 2,2 milioane de euro. În schimb, din tabăra dinamovistă, spaniolul Diogo Salomao (29 ani) este cotat la 1,25 milioane de euro.

19 meciuri este cea mai lungă serie de meciuri fără înfrângere în derby pentru FCSB (apr 1992 – apr 2000)

FCSB – Dinamo 6-4, în finala Cupei din mai 1990, este derby-ul cu cele mai multe goluri înscrise din istorie