News

Cine a fost, de fapt, tatăl lui Nicolae Ceaușescu. Ce a putut să-i facă Elena Ceaușescu socrului său

25.05.2019 | 16:49
Cine a fost de fapt tatal lui Nicolae Ceausescu Ce a putut sai faca Elena Ceausescu socrului sau
Tatăl lui Nicolae Ceaușescu nu se înțelegea deloc cu nora lui, Elena. Sursa foto: shtiu.ro

Despre Nicolae Ceaușescu și odioasa s-au scris tone de cărți și s-au realizat documentare și emisiuni televizate, însă despre familia fostului cizmar care a ajuns președintele României într-o epocă discutabilă se știu mai puține lucruri. Arhitectul Camil Roguski, cel care lucra în MAE pe vremea lui Ceaușescu a făcut mai de mult o dezvăluire interesantă despre tatăl fostului dictator.

Tatăl lui Nicolae Ceaușescu, un om simplu pe care îl ura Odioasa

În cartea ”Ceaușescu: adevăruri din umbră” care a apărut în anul 2001 la editura Evenimentul Românesc, Roguski îi se destăinuie scriitoarei Mirela Petcu, căreia îi spune ce fel de relație exista între Elena Ceaușescu și socrul ei, Andruță, și cum reușea să își ducă  fosta primă doamnă la bun sfârșit toate răutățile.

Roguski a spus că tatăl lui Nicolae Ceaușescu a fost un om simplu, sărman, căruia îi cam plăcea băutura. Nea Andruță îi spunea fiului său toate nemulțumirile pe care oamenii cu care se întâlnea le aveau. De pildă, la un moment dat, un prieten de-ai lui Andruță i-au spus să îi transmită fiului său că lumea are nevoie de butelii.

Camil Roguski era apropiat de Nicolae Ceaușescu și știa multe secrete despre dictator. Sursa foto: Libertatea

Nora Elena nu îl suporta pe tata-socru, așa că i-a distrus cârciuma

Zis și făcut, însă faptul că socrul Elenei Ceaușescu era atât de apropiat de oamenii de rând și un fel de mijlocitor între popor și fiul său care s-a ajuns mare om în stat nu era tocmai agreabil pentru odioasa chimistă. În semn de răzbunare, Elena Ceaușescu a dat ordin să se distrugă cârciuma unde tatăl lui Ceaușescu dădea la măsea.

În locul respectivei cârciume, de lângă Televiziune, Elena a cerut să se construiască un aprozar. ”Acela era un bătrân simplu de tot, credincios, pâinea lui Dumnezeu. M-am întâlnit odată cu el și mi-a zis: „Băi, ce noroc am avut eu cu băiatul ăsta, că eram niște amărășteni!”

El, săracul, obișnuit ca la țară, se mai ducea, când venea la București, la câte o cârciumă și lua câte o țuică. Se întâlnea cu alți bătrâni și ăștia îi ziceau: „Spune-i lui fiu-tu să ne dea butelii”. Ce se cerea pe vremea aia. El venea și-i spunea lui Ceaușescu: „M-am întâlnit cu Vasilică, cu Costică. De ce nu le dai, mă, butelii?” Cucoana s-a cam supărat că ia legătura cu cine nu trebuie…”, a spus Roguski, conform historia.ro.