News

Cine este Corina Corbu, noul președinte al ÎCCJ – UPDATE

18.07.2019 | 15:19
Cine este Corina Corbu noul presedinte al ICCJ  UPDATE
Cine este Corina Corbu, singurul candidat ca președinte ICCJ *foto: Agerpres

Judecătoarea Corina Corbu este singurul magistrat care a candidat pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Corbu va susține joi interviul în fața membrilor Secției pentru judecători a CSM. Potrivit acestora, interviul este format din susținerea unui plan managerial, verificarea aptitudinilor manageriale de comunicare, rapiditatea în luarea deciziilor; rezistenţa la stres; autoperfecţionarea; capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung.

Update, ora 15.19: Corina Corbu a fost validată de CSM și o va înlocui pe Cristina Tarcea la conducerea Instanței Supreme.

Cine este Corina Corbu, singurul candidat pentru funcția de președinte ÎCCJ

Corina Corbu are o experiență interesantă la ICCJ. Ea este în prezent președinte al secției de Contencios de la ICCJ. Corina Corbu a avut și probleme cu justiția. În iulie 2014, singurul candidat pentru funcția de președinte al Înaltei Curți a fost trimisă în judecată de DNA, alături de alţi magistraţi de la Instanţa supremă. Corbu a fost acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului, însă a fost achitată definitiv în mai 2018, alături de toţi inculpaţii din dosar.

Corina Corbu nu are tocmai o relație strălucită nici cu fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi. Astfel, în martie 2019 un complet de cinci judecători a decis că Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară când şi-a desemnat consiliera, judecătoarea Dana Tiţian, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava şi Iaşi. Doi magistraţi din complet, Corina Corbu şi Maria Hrudei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acţiunii disciplinare şi sancţionării lui Kovesi cu avertisment.

Cine este Corina Corbu, singurul candidat ca președinte ICCJ
Corina Corbu îi va lua locul Cristinei Tarcea în funcția de președinte ICCJ *foto: digi24

Corina Corbu ar urma să îi ia locul Cristinei Tarcea

Numirea probabilă a Corinei Corbu vine după ce Cristina Tarcea a anunțat că nu mai dorește un nou mandat. Aceasta se afla într-un război deschis cu președintele CSM, Lia Savonea, despre care spunea că „tânjeşte de mult la revocarea conducerii ÎCCJ pentru a numi în loc persoane mai puţin predispuse la independenţă faţă de dânsa”.

Cristina Tarcea și-a explicat decizia cu privire la faptul că nu a vrut să candideze la un nou mandat: „Tot asaltul la care a fost supusă Curtea Supremă m-a făcut să mă gândesc dacă merită să mai duc la capăt mandatul. Mi-am spus că da, merită să continui să arăt că plec când vreau eu, nu când vor alții. Nu m-am gândit dacă este sau nu corect concursul pentru că decizia mea era deja luată“, a declarat Tarcea.