News

Cine este Corneliu Porumboiu, regizorul nominalizat la Cannes 2019

12.05.2019 | 15:36
Corneliu Porumboiu Sursa: Hepta

Regizorul Corneliu Porumboiu a fost nominalizat la Cannes 2019 pentru marea bătălie a creațiilor. Distribuția este formată numai din artiști de renume. Oare cine va câștiga ediția cu numărul 72 a competiției? Evenimentul se va petrece în perioada 14-25 mai și are puse la bătaie 25 de titluri.

Corneliu Porumboiu, regizorul român nominalizat la Cannes 2019

Gomera, creația cu care intră în competiție, este cel de-al cincilea lungmetraj de ficțiune al său, filmat în Spania. Distribuția este formată din: Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr și Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto, Antonio Buíl și Kiko Correa. Lungmetrajul Gomera arată povestea unui polițist pe nume Cristi, care ajunge pe o insulă spaniolă unde învață limbajul numit “El Silbo”. Acesta semnifică o formă de comunicare doar prin fluierat și este specifică zonei în care se află.

Cristi are o singură misiune, de a-l salva pe Zsolt, afacerist controversat care este aflat în custoria oamenilor legii în București. Gomera este scris și regizat de către Corneliu Porumboiu. Imaginea este semnată de Tudor Mircea, scenografia de Simona Pădurețu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcția artistică. La Gomera este primul film al regizorului care este realizat în afara României. Filmările s-au organizat în București, pe Insula La Gomera din Spania și în Singapore.

Cine este Corneliu Porumboiu, regizorul nominalizat la Cannes 2019?
Cine este Corneliu Porumboiu?
Sursa: Hepta

Viața lui Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu s-a născut pe data de 14 septembrie în anul 1975, în Vaslui. Este un regizor și scenarist contemporan și este fiul fostului arbitru de fotbal Adrian Porumboiu. În anul 2004 a câștigat premiul II la secțiunea Cinefondation la Cannes, în 2006 a câștigat premiul Camera d’Or și trofeul Transilvania la TIFF 2006, iar în anul 2007 a luat marle premiu Gopo la categoria cea mai bună regie pentru filmul “A fost sau n-a fost?”

A mai regizat:

  • Pe aripile vinului (2002)
  • Călătorie la oraș (2003)
  • Visul lui Liviu (2004)
  • A fost sau n-a fost? (2006)
  • Polițist, adjectiv (2009)
  • Când se lasă seara peste București sau metabolism (2013)
  • Al doilea joc (2014)
  • Comoara (2015)[4]
  • Fotbal infinit (2018)

“Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral el silbo într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal și non-verbal. În urmă cu câțiva ani, am urmărit un documentar despre el silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat și motivat să scriu această poveste”

, declara regizorul Corneliu Porumboiu.