News

Cine este Daniel Breaz, ministrul interimar al Educaţiei, după ce Viorica Dăncilă a dat-o afară pe Ecaterina Andronescu

02.08.2019 | 14:35
Cine este Daniel Breaz ministrul interimar al Educatiei dupa ce Viorica Dancila a dato afara pe Ecaterina Andronescu

Cine este Daniel Breaz, noul ministru, interimar, al Educației? Breaz va ocupa postul după ce Viorica Dăncilă a dat-o afară pe Ecaterina Andronescu în urma declarațiilor controversate făcute despre părinții Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani dispărută la Caracal. Breaz este deja membru al guvernului, ocupând funcția de ministru al Culturii.

Cine este Daniel Breaz, noul ministru al Educației

Așadar, cine este Daniel Breaz? Profesor universitar, este rectorul Universității 1 Decembrie din Alba Iulia, este un senator PSD care în urmă cu ceva timp s-a remarcat prin susținerea referendumului pentru familia tradițională. Născut în 1975 la Alba Iulia, Breaz a devenit după anii de studiu chiar rectorul Universității din orașul său, fiind pasionat în special de probleme ale matematicii precum analizele matematice și funcțiile univalente.

A terminat Facultatea la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, iar în anul 2002 a devenit doctor în matematică. Lucrează în mediul academic, ca seminarist, încă din anul 1998. În trecut, între anii 2004 și 2008 a fost preodecanul (funcție administrativă) Facultății de Științe din Alba Iulia, iar din anul 2010 este coordonator de doctorate.

cine este daniel breaz
Daniel Breaz spusese că familiile monoparentale nu sunt familii. Sursa foto: Radio România Actualități

Declarațiile lui Breaz, la fel de controversate ca ale Ecaterinei Andronescu

Breaz a publicat mai multe esee, articole și analize de specialitate, în jur de 170, în reviste prestigioase de știință din lume. Pentru teoria geometrică a funcțiilor a primit chiar și un premiu important, „Nishiwaki Prize”, din partea Universității din Kyoto, în anul 2009. Dincolo de meritele sale și descoperirile făcute în domeniul matematicii, Breaz a devenit un personaj controversat în luna mai 2018, iar declarațiile sale nu au nicio legătură cu traiectoria profesională.

Acesta a susținut referendumul pentru familia tradițională și, întrebat ce crede despre familiile cu văduve sau acolo unde o singură mamă își crește copiii pentru că tatăl nu vrea să își asume rolul, acesta a spus, în mod halucinant, că „a fost o familie, dar s-a întâmplat ceva şi nu mai este”.

„Totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc cu un străin în maşină”, este declarația pentru care Ecaterina Andronescu a fost demisă și înlocuită de către Viorica Dăncilă cu Daniel Breaz.  „Sunt afirmaţii care arată lipsă de înţelegere – punctual, a cazului de la Caracal şi, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz şi trafic de persoane – din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziţia Guvernului şi care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc”, a fost reacția Vioricăi Dăncilă.