News

Cine este Daniel Dines, cel mai bogat român. Are o avere de 7 miliarde de dolari și l-a întrecut pe Ion Țiriac

Autor: Alexa Serdan | 12.09.2019 | 15:09
Cine este Daniel Dines, cel mai bogat român. Are o avere de 7 miliarde de dolari și l-a întrecut pe Ion Țiriac
Daniel Dines este cel mai bogat român și l-a detronat pe Ion Țiriac. Sursa foto: click.ro

Daniel Dines (47 de ani)  l-a detronat pe fostul tenismen Ion Țiriac (80 de ani) din topul celor mai bogați români. Daniel Dines este cofondatorul și CEO-ul UiPath, una dintre cele mai valoroase companii din domeniul inteligenței artificiale. 

Daniel Dines este cel mai bogat român din țara noastră

Daniel Dines ocupă prima treaptă a clasamentului celor mai bogați români. Programatorul l-a surclasat pe Ion Țiriac care a ocupat timp de mulți ani primul locul în topul Forbes. Daniel Dines este fondatorul și directorul general al companiei UiPath, o firmă evaluată la o valoare de 7 miliarde de dolari.

Omul de afaceri român deține în momentul de față 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie Enterprise Robotic Process Automation (RPA). UiPath a reușit performanța de a deveni primul ”unicorn” românesc. Asta înseamnă că averea românului este de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, mai mult decât a fostului tenismen (1,1 miliarde de dolari).

Daniel Dines este cel mai bogat român
Daniel Dines este fondatorul UiPath, primul ”unicorn” românesc. Sursa foto: business-review.eu

Daniel Dines a apărut pe coperta revistei Forbes

Programatorul a oferit un interviu exclusiv revistei americane Forbes intitulat „De la comunism la coding”. Daniel Dines a apărut pe coperta revistei și a fost descris ca fiind miliardarul care a schimbat fața industriei din care face parte. Interviul a fost acordat din București.

„În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 de milioane dolari (în UiPath – n.r.), la o evaluare de 7 miliarde de dolari, făcând din Dineș, care deține mai mult de 20%, primul miliardar din bots din lume” scrie Forbes.

Omul de afaceri visa în copilărie să devină scriitor

Daniel Dines își dorea în copilărie să devină scriitor, dar mai târziu a descoperit că este bun la matematică și s-a îndreptat spre programare. Omul de afaceri a învățat singur limbajul de programare C++ dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă. Programatorul exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer.

Fondatorul UiPath și-a dat seama că se câștigă bine în domeniul IT și s-a îndreptat spre acesta. Un programator câștiga în anii ’90  în jur de 300 de dolari pe lună, în timp ce România era lovită de inflație. Daniel Dines a plecat în Statele Unite ale Americii și a lucrat la Microsoft.

„Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuință. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a declarat Daniel Dines, pentru Forbes.

 

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!