Sporturi

Cine este Patricia Ţig – portretul unei luptătoare. Cinci momente emoţionante cu finalista Bucharest Open, românca ce a urcat 9.735 de locuri în clasamentul WTA

22.07.2019 | 09:15
Cine este Patricia Tig  portretul unei luptatoare Cinci momente emotionante cu finalista Bucharest Open romanca ce a urcat 9735 de locuri in clasamentul WTA

Duminică, 21 iulie, Arenele BNR. Soarele frige pe Terenul Centralul, iar pe zgură, Patricia Ţig se luptă în finala BRD Open 2019. “Pati, Pati, Pati”, strigă publicul la unison, într-un moment în care românii şi-au găsit un nou model. Pentru un popor care, în unele momente, cedează să mai lupte, strigătul se aude şi mai puternic când noua revelaţie din circuitul WTA este condusă cu 2-6, 0-5 de Elena Rybakina. FANATIK îţi prezintă 5 poveşti emoţionante care stau în spatele conexiununii dintre public şi Patricia Ţig, senzaţia momentului în tenisul feminin.

Patricia Ţig a început ascensiunea la BRD Open 2019 pe 6 iulie. Totul a pornit din precalificări

Punctul 1 – ambiţie. În 2017, Patricia Ţig intra în atenţia fanilor după ce reuşea să ajungă pe locul 83 WTA, cea mai bună clasarea a carierei. Anterior, jucătoarea bifase o finală la WTA Baku Cup 2015, iar în 2016 ajungea în sferturile de finală de la Mutua Madrilena. În urmă cu doi ani, Patricia Ţig dispărea de pe radarul tenisului, suferind o accidentare, ca mai apoi să devină mamă.

În 2019, Pati a revenit, întâi cu o serie de turnee ITF în Mexic şi cu un tur în calificările de la Wimbledon. Pe 6 iulie, când atenţia tuturor era pe parcursul Simonei Halep pe iarba londoneză, jucătoarea fără clasament intra în precalificările pentru BRD Bucureşti Open 2019. Patricia Ţig primea o invitaţie din partea FRT şi intra în lupta pentru un bilet pe tabloul calificărilor.

https://www.facebook.com/FanatikShow.ro/videos/888849438157120/

Lungul drum al Patriciei Ţig spre finala BRD Bucureşti Open 2019

Punctul 2 – tenacitate. Trei meciuri a jucat Patricia Ţig în precalificări, la foc automat, pe 6, 7 şi 8 iulie, la Centrul Naţional de Tenis. În finală a învins-o pe Oana Simion şi a obţinut biletul pentru tabloul calificărilor, unde o aşteptau alte trei meciuri. Ca un făcut, în primul tur s-a duelat cu adversara din ultimul meci al precalificărilor. Victorie lejeră, ceea ce s-a întâmplat şi în următoarele două tururi.

După intrarea pe tabloul principal, Patricia Ţig a devenit o spaimă pentru capii de serie. În patru meciuri, noua revelaţie a tenisului românesc le-a trimis acasă pe Anna Bondar (lucky loser), Anastasija Sevastova (campioana din 2018 şi cap de serie 1), Kristyna Pliskova (cap de serie 8) şi Laura Siegemund (cap de serie 6). În finală, Elena Rybakina a fost o nucă mult prea tare, dar Patricia Ţig a câştigat cel mai important trofeu, chiar dacă a pierdut meciul: inimile fanilor din România.

Lacrimile pentru Sofia: “Mami te iubeşte”

Punctul 3 – emoţie. Sofia este fiica Patriciei Ţig şi a lui Răzvan Sabău, antrenorul şi soţul jucătoarei de tenis. De-a lungul turneului, lacrimile au apărut deseori pe chipul sportivei de 24 de ani, care a devenit mamă anul trecut, la finalul meciurilor. Dorul de fiica ei a măcinat-o. “Sofia, mami te iubeşte”, i-a transmis Patricia la finalul meciului cu Rybakina. “Mi-e foarte dor de ea. Se bucură mereu când mă aude”, a continuat la conferinţa de presă. Însă totul a pornit cu: “Vreau ca fiica mea să fie mândră de mine”. Şi aşa va fi.

https://www.facebook.com/FanatikShow.ro/videos/371398780241297/

9.735 de poziţii urcate, totul după mari greutăţi

Punctul 4 – învingătoare. Pentru calificarea în finala BRD Bucureşti Open 2019, Patricia Ţig a urcat 9.735 de locuri în clasamentul WTA. Un salt URIAŞ!!! Cu toate acestea, anul 2019 nu a fost unul uşor pentru ea. A pornit de jos, în turneele ITF şi a petrecut nouă săptămâni în Mexic, iar totul costă. “25.000 de dolari am cheltuit ca să joc în Mexic”, spunea Patricia Ţig în timpul turneului.

“Patricia a avut un sponsor, firma Arcada din Galaţi, care pe parcursul sarcinii nu i-a mai acordat sponsorizare. În contractul cu sponsorul s-a pus problema ca din premiile câştigate, ea să se autofinanţeze. Patricia nu a strâns atât de mulţi bani şi chiar nu ştiu cum s-au descurcat. Răzvan a ajutat-o mult”, a povestit Marius Ţig, tatăl Patriciei, într-un interviu pentru FANATIK.

Patricia Ţig şi trofeul primit după finala BRD Open 2019 (sursă foto: sportpictures.eu)
Patricia Ţig şi trofeul primit după finala BRD Open 2019 (sursă foto: sportpictures.eu)

La a doua revenirea senzaţională a carierei

Punctul 5 – luptătoare. Patricia este la a doua finală pierdută a carierei, dar faptul că este o luptătoare o va ajuta la turneele viitoare. Absenţa din perioada 2017-2018 nu a fost prima. În trecut, la începutul carierei, a trebuit să pornească din nou de jos după ce ajunsese într-un anumit punct. Ca şi acum, Pati a luptat şi a revenit mai puternică. “A mai făcut o dată acest lucru, a urcat 700 de locuri. În clasa a 12-a a făcut hepatită de tip A şi a avut puterea să revină. Atunci s-a spus că a fost o performanţă uriaşă că a urcat în clasament 700 de locuri. Acum, 9.000 de locuri, este ceva fenomenal”, a spus Marius Ţig pentru FANATIK.

“Am 2 manşete şi 2 cozoroace. Copiii îmi cer, dar nu am cum să le dau. Poate la anul, când voi avea sponsor, le voi da cadou la finalul meciurilor” – Patricia Ţig

  • 21.4000 de dolari a câştigat Patricia Ţig pentru performanţa de la BRD Bucureşti Open 2019
  • 180 de puncte WTA a primit pentru finala de la Bucureşti
  • 264 este locul pe care îl va ocupa de luni în clasamentul WTA