News

Cine este românul care s-a rugat alături de Papa Francisc la slujba de Florii. Cum a ajuns la Vatican

Autor: Alexandra Chivu | 14.04.2019 | 21:01
Cine este românul care s-a rugat alături de Papa Francisc la slujba de Florii

Catolicii au sărbătorit duminica Floriilor, care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalum, în Piața Sf. Petru, din Vatican. La eveniment nelipsit a fost Papa Francisc. Suveranul pontif a prezidat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor și Patimii Domnului, astfel încât s-a creat un moment cu adevărat special.

Cine este românul care s-a rugat alături de Papa Francisc la slujba de Florii de la Vatican

O acțiune care a marcat evenimentul a fost atunci când un român, pe nume Marian Dancă, a rostit în limba română ”Rugăciunea universală” ori ”Rugăciunea credincioșilor” pentru Papa și toți episcopii Bisericii Catolice. Piața din Cetatea Vaticanului s-a umplut de o emoție de nedescris. Originar din Iași, simplu muncitor, a dorit să citească rugăciunea care, de obicei, este înălțată ”Pentru Papa și toți episcopii Bisericii”.

Diaconul a anunțat prima intenție prin: „Oremus pro Summo Pontifice et omnibus Episcopis”, au urmat câteva momente de tăcere care au contopit toate sufletele prezente și lea-u predispus la rugăciune. Lectorul, îmbrăcat în costum popular, a spus în română: „Duhul Sfânt revărsat pe cruce să-i facă neînfricați în a-L vesti tuturor pe Isus, singurul Domn și Mântuitor al omului”, potrivit vaticannews.va. În cele din urmă, adunarea liturgică a răspuns în limba latină: „Te rogamus, audi nos!”.

Cine este românul care s-a rugat alături de Papa Francisc la slujba de Florii. Cum a ajuns la Vatican
Bărbatul este în Vatican de mai bine de 20 de ani

Marian Dancă, romul care a adunat sute de suflete în rugăciune, în Piața Sf. Petru

Despre însemnătatea momentului pentru el, Marian a spus, pentru Digi 24: „E un semn de predilecţie față de ţara noastră, dar și față de imigranții români de la Roma, destul de numeroși și care participă destul de des la liturghii. E o strategie a gesturilor mici, prin care papa transmite semnale de atenție, de simpatie față de români”.

Marian este lector și trăiește de mai bine de 20 de ani la Roma. Bărbatul a declarat pentru Radio Vatican că a fost un moment de emoție, de bucurie. Mai mult, a recunoscut că de când se află la Roma nu a avut ocazia să participe la Sfânta Liturghie, iar emoțiile pe care le-a simțit rugându-se de față cu atâția oameni au fost de nedescris.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!