News

Cine este românul care s-a rugat alături de Papa Francisc la slujba de Florii. Cum a ajuns la Vatican

14.04.2019 | 21:01
Cine este romanul care sa rugat alaturi de Papa Francisc la slujba de Florii Cum a ajuns la Vatican

Catolicii au sărbătorit duminica Floriilor, care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalum, în Piața Sf. Petru, din Vatican. La eveniment nelipsit a fost Papa Francisc. Suveranul pontif a prezidat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor și Patimii Domnului, astfel încât s-a creat un moment cu adevărat special.

Cine este românul care s-a rugat alături de Papa Francisc la slujba de Florii de la Vatican

O acțiune care a marcat evenimentul

a fost atunci când un român, pe nume Marian Dancă, a rostit în limba română ”Rugăciunea universală” ori ”Rugăciunea credincioșilor” pentru Papa și toți episcopii Bisericii Catolice. Piața din Cetatea Vaticanului s-a umplut de o emoție de nedescris. Originar din Iași, simplu muncitor, a dorit să citească rugăciunea care, de obicei, este înălțată ”Pentru Papa și toți episcopii Bisericii”.

Diaconul a anunțat prima intenție prin: „Oremus pro Summo Pontifice et omnibus Episcopis”, au urmat câteva momente de tăcere care au contopit toate sufletele prezente și lea-u predispus la rugăciune. Lectorul, îmbrăcat în costum popular, a spus în română: „Duhul Sfânt revărsat pe cruce să-i facă neînfricați în a-L vesti tuturor pe Isus, singurul Domn și Mântuitor al omului”, potrivit vaticannews.va. În cele din urmă, adunarea liturgică a răspuns în limba latină: „Te rogamus, audi nos!”.

Cine este românul care s-a rugat alături de Papa Francisc la slujba de Florii. Cum a ajuns la Vatican
Bărbatul este în Vatican de mai bine de 20 de ani

Marian Dancă, romul care a adunat sute de suflete în rugăciune, în Piața Sf. Petru

Despre însemnătatea momentului pentru el, Marian a spus, pentru Digi 24: „E un semn de predilecţie față de ţara noastră, dar și față de imigranții români de la Roma, destul de numeroși și care participă destul de des la liturghii. E o strategie a gesturilor mici, prin care papa transmite semnale de atenție, de simpatie față de români”.

Marian este lector și trăiește de mai bine de 20 de ani la Roma. Bărbatul a declarat pentru Radio Vatican că a fost un moment de emoție, de bucurie. Mai mult, a recunoscut că de când se află la Roma nu a avut ocazia să participe la Sfânta Liturghie, iar emoțiile pe care le-a simțit rugându-se de față cu atâția oameni au fost de nedescris.