Fotbal international

SPECIAL. Cine îl înţelege? Şumi FUGE de bombe, dar vrea în infern!

Marius Şumudică este tot mai aproape de a se despărţi de Astra în această iarnă. În ultimul timp, colaborarea dintre cele două părţi pare să atîrne doar de celebra clauză care ar trebui...
04.01.2017 | 00:07
SPECIAL Cine il intelege Sumi FUGE de bombe dar vrea in infern

Marius Şumudică este tot mai aproape de a se despărţi de Astra în această iarnă. În ultimul timp, colaborarea dintre cele două părţi pare să atîrne doar de celebra clauză care ar trebui plătită în cazul unei rezilieri unilaterale.

Antrenorul campioanei şi-a exprimat în mai multe rînduri dorinţa de a pleca, iar oficialii clubului i-au dat de fiecare dată de înţeles că l-ar vrea plecat. Dar la bani şi la clauză n-ar renunţa nimeni.

Teama de ”milionul de euro”

Curtat şi de Dinamo, cel puţin din declaraţiile date chiar de el, Marius Şumudică a fost cel mai aproape de a părăsi Astra chiar în decembrie, cînd a fost dorit de Gazientepspor. A anunţat pe toată lumea că pleacă, ba chiar şi-a luat şi adio de la jucătorii săi. Peste doar cîteva ore, însă, anunţa sec. “Nu mă mai duc la turci nici dacă îmi dau un milion de euro”.

Şumudică a fost speriat de atentatul care a avut loc la Istanbul pe 10 decembrie, soldat cu 38 de morţi şi 166 de răniţi, produs chiar în zona în care se află stadionul lui Beşiktaş. A sistat negocierile cu başcanii turci şi a decis să rămînă la Astra. Acum, la început de 2017, Şumudică a anunţat că ar fi dispus să meargă la Zamalek, în Egipt. Culmea, o ţară chiar mai nesigură decît Turcia. În prima ligă din Egipt au avut loc în ultimii ani cîteva din cele mai mari tragedii din lumea fotbalului. Ultima dintre ele, chiar la un meci al celor de la Zamalek, formaţia care îl vrea pe Şumi. Românul nici nu vrea să audă de Turcia, dar nu vede nici o problemă în a merge în Egipt, un adevărat infern în lumea fotbalului.

2011, înlăturarea lui Mubarak

Problemele în Egipt au început în 2011, cînd o serie de proteste violente în mai multe oraşe importante au dus în cele din urmă la înlăturarea regimului totalitar condus de Hosni Mubarak. Pe 11 februarie 2011, Mubarak a fost îndepărtat în cele din urmă, după trei decenii la conducerea ţării.

Doar că regimul care a preluat conducerea în Egipt este considerat, la şase ani distanţă, chiar mai dur decît cel al lui Mubarak. Populaţia ţării este împărţită între susţinătorii fostului dictator şi cei care merg pe mîna actualei conduceri. Ultraşii de la echipele de fotbal participă activ la acest război civil. Cei de la Zamalek sînt opozanţi ai actualului regim, iar pe stadionul formaţiei din Cairo au loc adesea incidente sîngeroase.

40 de oameni morţi pe stadionul lui Zamalek

În februarie 2015, la un meci contra celor de la ENNPI, a avut loc una dintre cele mai dure ciocniri între fanii lui Zamalek şi forţele de ordine. “White Knights”, gruparea cea mai dură a ultraşilor lui Zamalek, recunoscută ca oponentă a actualului regim, a pornit disputa cu forţele de ordine, despre care au spus ulterior că au pregătit o ambuscadă special pentru a-i ucide.

40 de oameni au murit în urma incidentelor care s-au produs pe stadion. Sute de persoane s-au călcat în picioare după intervenţia în forţă a jandarmilor, care au folosit inclusiv focuri de armă.

Dezastrul de la Port Said: 74 de persoane ucise!

În februarie 2012, la un an după îndepărtarea lui Hosni Mubarak, fotbalul egiptean a fost în doliu, după incidentele de la partida Port Said – Al Ahly. Suporterii gazdelor i-au atacat pe cei ai adversarilor şi, pe fondul lipsei de reacţie a forţelor de ordine, 74 de fani ai lui Al Ahly au fost ucişi.

De menţionat că fanii celor de la Port Said erau recunoscuţi ca susţinători ai regimului Mubarak şi au vrut să se răzbune pe gruparea “ultras” a formaţiei din Cairo, “Ahlawy”, pentru rolul pe care l-a avut în protestele care au dus la îndepărtarea fostului dictator.

„Zamalek este un club foarte mare din Egipt. Nu ştiu dacă îmi plătesc sau nu clauza. E o echipă mare, joacă finala Ligii Campionilor Africii an de an” (Marius Şumudică)

“Cui nu i-ar fi frică? Te duci în Turcia şi cînd te trezeşti ai mîna vizavi cu tot cu ceas!” (Marius Şumudică)