News

Cine sunt românii care ar putea avea pensii dublate. Până acum au fost cei mai defavorizați dintre beneficiari

Mai mulți români ar putea avea pensii dublate, potrivit unui proiect de lege. Veste bună pentru cei care au lucrat în acest domeniu.
02.05.2024 | 09:01
Cine sunt romanii care ar putea avea pensii dublate Pana acum au fost cei mai defavorizati dintre beneficiari
Cine sunt românii care ar putea avea pensii dublate. Foto Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cine sunt românii care ar putea avea pensii dublate. Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, legea pensiilor ar putea fi schimbată pentru o categorie de cetățeni. Aceștia ar putea beneficia de indemnizații mult mai mari.

Ei sunt românii care ar putea avea pensii dublate

Cei mai defavorizați dintre beneficiarii sistemului public de pensii ar putea avea parte de o majorare importantă a sumelor de bani. Este vorba despre agricultorii din România. Conform inițiativei legislative, ei pot beneficia de pensii de aproape două ori mai mari, arată avocat.net.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Legea 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii ar putea fi modificată. Mai exact, pentru fiecare an de activitate în acest domeniu, românii pot primi de la 0,57255 puncte, valoarea acordată fermierilor în prezent, un punct de pensie.

„Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”, se arată în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, pensiile foștilor agricultori sunt mult mai mici în comparație cu cele încasate de alți seniori. În expunerea de motive se arată că există o discrepanță foarte mare între pensii.

„Agricultorii se regăsesc adeseori în dificultăţi economice”

Românii care au lucrat în agricultură se confruntă cu probleme economice, având în vedere pensiile mici. Inițiatorii proiectului de lege precizează faptul că sumele primite, la ora actuală, „nu le asigură un trai decent”.

ADVERTISEMENT

„Astfel, aceştia se regăsesc adeseori în dificultăţi economice atunci când vine vorba de procurarea medicamentelor. A alimentelor şi plata serviciilor necesare traiului”, se mai arată în proiectul legislativ.

Totodată, cei care au propus această modificare legislativă susțin că impactul asupra bugetului de stat nu va fi unul major, dacă pensiile fermierilor vor fi mărite. Asta pentru că în România nu există foarte mulți pensionari din acest sector.

ADVERTISEMENT

„Trendul statistic arată faptul că această categorie este în scădere. (…) Este însă puţin probabil ca aceasta să se perpetueze în generaţiile viitoare şi să creeze o problemă bugetară pe termen lung”, susțin inițiatorii legii.

Dacă proiectul de lege va trece, circa 150.000 de români vor avea pensii dublate. După ce va fi votat de Parlament, urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar ulterior publicat în Monitorul Oficial.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și...
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii...
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit...
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit o altă lovitură!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Cum a reacționat Vladimir Putin, după ce a aflat că liderul iranian Ebrahim...
Cum a reacționat Vladimir Putin, după ce a aflat că liderul iranian Ebrahim Raisi a murit
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a...
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a putea picta. Destinul tragic al pictorului supranumit „Poetul plastic al florilor“