News

Statul le dă bani în avans femierilor. Care sunt agricultorii ce vor intra mai repede în posesia a 1.500 euro/hectar

Veste bună pentru agricultori, pierderile generate de secetă şi războiul din Ucraina vor putea fi atenuate printr-un ajutor de stat pe care îl vor primi mai devreme.
09.03.2024 | 14:28
Statul le da bani in avans femierilor Care sunt agricultorii ce vor intra mai repede in posesia a 1500 eurohectar
Din cauza secetei, producţia de usturoi nu este cea scontată Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Agricultorii au din nou an plin de provocări, cantitatea mică de precipitaţii din această iarnă stârnind îngrijorări. În plus, în acest debut de sezon ei au nevoie mai mult ca oricând de bani, pentru a-şi lucra cum trebuie pământul.

Producţie înjumătăţită faţă de un an normal, din cauza secetei

Temerile legate de un nou an secetos – care le-ar compromite recoltele – sunt mari, dar guvernul le vine în ajutor, punând în aplicare schemele de ajutor pentru compensarea parțială a pierderilor la culturile din toamna 2023 – primăvara 2024.

ADVERTISEMENT

Sumele aprobate de Ministerul Agriculturii sunt menite să acopere atât pierderile survenite în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi cele legate de secetă.

Astfel, o parte din fermieri vor putea încasa mai devreme jumătate din subvenţia anuală promisă de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după cum scrie observatornews.ro. Această tranşă, în valoare de 1.500 euro/hectar, le va fi virată până la sfârşitul verii.

ADVERTISEMENT

În particular, Ordonanța de urgență are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar cultivatorilor de usturoi, în cuantum de 1.500 euro/ha, plătit în lei la cursul de schimb comunicat de către BNR pentru data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei pentru 1 euro.

Schema se aplică tuturor producătorii agricoli care înființează culturi de usturoi, pe o suprafață de minimum 0,3 ha, iar valoarea totală a ajutorului se ridică la 20,8 milioane lei (4,23 milioane euro).

ADVERTISEMENT

“Acești bani vor fi reinvestiți tot în cultură, prin efectuarea de tratamente, prin efectuarea de prașilă mecanică, toate lucrările specifice culturii. Acești bani luați în avans sunt o parte din pierderile suferite anul trecut”, a explicat Valentin Jecu, producător de usturoi, pentru Observator.

În urmă cu două luni acesta a însămânţat usturoi, inclusiv din renumit soi Benone, creat împreună cu cercetătorii din Buzău. Din cauza secetei, dezvoltarea plantei a avut însă de suferit, iar frunza este mult mai mică decât ar fi trebuit să fie.

ADVERTISEMENT

Astfel, a produs doar patru tone de usturoi la hectar, adică jumătate din cantitatea de usturoi pe care ar fi putut-o obţine într-un an agricol bun. “Suprafața s-a diminuat față de anul trecut, cu cinci hectare. Din cauza lipsei precipitațiilor, am avut o producție mai mică la hectar, neatingând producția scontată de noi”, a mai spus Valentin Jecu.

ADVERTISEMENT