News

Cine va plăti TollRo, noua taxă de drum. Cât costă, de fapt

Cine va plăti TollRo, noua taxă de drum? A fost aprobat proiectul de lege care va modifica felul în care se va calcula rovinieta.
22.06.2023 | 19:47
Cine va plati TollRo noua taxa de drum Cat costa de fapt
Cine va plăti TollRo, noua taxă de drum. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cine va plăti TollRo, noua taxă de drum și cât costă aceasta? În ședința de joi a noului Guvern a fost aprobat proiectul de lege care va modifica felul în care se calculează taxa de drum pentru șoferii din România.

Cine va plăti TollRo, noua taxă de drum

Este vorba de noua rovinietă, TollRo, care va fi plătită de toți transportatorii de mărfuri. Prețul pentru aceasta se va calcula, însă, în mod diferit pentru fiecare conducător auto, potrivit proiectului legislativ.

ADVERTISEMENT

În prezent, șoferii scot bani din buzunare pentru taxa de drum în funcție de perioada pentru care este făcută rovinieta. În viitor, situația se va schimba. Astfel, noua taxă va fi plătită de către transportatori în funcție de clasa de poluare și de distanța parcursă. Și proprietarii mașinilor de până la 3,5 tone vor plăti rovinieta în funcție de perioadă, dar și de norma de poluare.

De asemenea, autovehiculele de transport mixt vor fi integrate, în privința tarifului de utilizare, cu cele de transport marfă. TollRo, plătit de toate vehiculele înmatriculate destinate transportului de marfă cu masă totală maximă autorizată de peste3,5 tone, va fi încasat și perceput de CNAIR.

ADVERTISEMENT

„TollRO se va percepe pentru utilizarea domeniului SETRE România, care este reprezentat de reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea, pentru utilizarea căreia tariful de trecere datorat este colectat prin intermediul unui sistem de tarifare rutieră electronică”, se arată în proiectul legislativ.

Când va intra în vigoare TollRo și cât va costa

Noua taxă de drum TollRo va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026. Prețurile vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Transporturilor. Vestea proastă este că transportatorii de marfă ar putea să plătească de șase ori mai mult pentru rovinietă, din 2026.

ADVERTISEMENT

Astfel, sistemul de taxare pentru vehicule va fi schimbat semnificativ, conform obligației din Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR). „Rovinieta se va achita anterior utilizarii reţelei de drumuri naţionale din România. Este structurata în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni.

Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni. Tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni. Tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni. Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii”, a transmis Ministerul Transporturilor.

ADVERTISEMENT

Cei care circulă fără rovinietă valabilă se pot alege cu amendă. Conform Ministerului Transporturilor, aceasta este stabilită între „un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni”.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e...
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e viaţa în Buzescu fără canalizare şi gaze, dar cu palate
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de...
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie