Fotbal intern

Cît ne-a costat calificarea la baraj? Suma e FABULOASĂ!

România s-a calificat greu, gîfîind, pentru barajul care va decide dacă mergem la Cupa Mondială din 2014, dar, totul, în bună măsură, datorită Olandei, care s-a impus fără probleme în...
16.10.2013 | 15:45
Cit nea costat calificarea la baraj Suma e FABULOASA

România s-a calificat greu, gîfîind, pentru barajul care va decide dacă mergem la Cupa Mondială din 2014, dar, totul, în bună măsură, datorită Olandei, care s-a impus fără probleme în Turcia, spre bucuria noastră! România, în schimb, nu a impresionat cu Estonia, chinuindu-se serios să treacă de modesta selecţionată baltică, iar asta ne pune totuşi pe gînduri avînd în vedere gaura imensă lăsată în bugetul fotbalului românesc de echipa lui Piţurcă în ultimii doi ani. 

Organizarea unui meci oficial: în medie, 500.000 de euro!

FANATIK a făcut un calcul, bazat şi pe comunicatele emise de FRF în timpul acestei campanii, din care reiese că echipa naţională a cheltuit sume impresionante în mandatul Piţurcă, pentru a prinde barajul! Astfel, în medie, componenţii lotului şi staff-ul tehnic au “tocat” aproximativ 500.000 de euro pentru fiecare partidă oficială şi undeva în jurul a 120.o00 de euro pentru un meci amical, aici intrînd cheltuielile de organizare, costurile ce ţin de transport, cazare şi diurne.

S-au cheltuit 7,5 milioane de euro cu 27 de meciuri!

Cum din momentul revenirii lui Piţurcă la echipa naţională, în august 2011, România a susţinut 14 meciuri oficiale în preliminariile CE 2012 şi CM 2014, dar şi 13 partide de verificare, un calcul simplu arată că suma se ridică la 7,5 milioane de euro, adică peste 3,5 milioane de euro anual!

Informaţia a fost făcută publică chiar pe site-ul oficial al FRF, în urmă cu două luni, cînd un comunicat oficial arăta că organizarea unei partide oficiale pe propriul teren costă în jurul a jumătate de milion de euro. “În conformitate cu dispoziţiile art.36 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de Urgenţă al FRF, compus din domnii Mircea Sandu – Preşedinte, Dumitru Dragomir – Primul Vicepreşedinte şi Octavian Goga – Al doilea Vicepreşedinte, cu unanimitate de voturi, hotărăşte: aprobă cheltuielile ocazionate de organizarea jocurilor dintre echipele naţionale de seniori ale României şi Ungariei, respectiv Turciei (6 şi, respectiv, 10 septembrie a.c.), din cadrul preliminariilor Cupei Mondiale FIFA 2014, în valoare de aproximativ 900.000 Euro”, arată comunicatul postat pe 26 august.

Pentru ca jocurile din Andorra şi acasă, cu Estonia, să ne coste 1.000.000 de euro!

comunicat oficial frf

Piţurcă face cît doi, diurnă de 600 de euro pe zi!

Problema cheltuirii acestor sume are legătură, în bună măsură, cu anumite recompense, care nu ţin de lefurile jucătorilor sau primele de calificare! Astfel, Victor Piţurcă, care încasează din leafă doar 70.000 de euro pe lună net, împreună cu staff-ul său, beneficiază de tratament preferenţial, primind o diurnă de 600 de euro pe zi pe toată perioada acţiunilor echipei naţionale, fiecare durînd, în medie, şapte zile. Fix dublu decît încasează, în acelaşi interval, un jucător sau alt membru al staff-ului tehnic. Asta în condiţiile în care componenţilor naţionalelor de juniori nu mai primesc deloc diurnă în ultimele luni.

Cu alte cuvinte, deducem că doar diurnele componenţilor lotului la o acţiune  de 7 zile însumează peste 70.000 de euro!

Excentricul Piţurcă: Stă doar în apartamente de lux

Mai mult, la fiecare acţiune a echipei naţionale din afara graniţelor ţării, FRF rezervă întotdeauna cele mai bune hoteluri, unde cazarea are şi un preţ pe măsură. O decizie normală, dar care costă enorm o federaţie naţională care ajunge la turneele finale doar invitată la oficială!

Victor Piţurcă nu acceptă să se cazeze decît în cel mai bun apartament pe care îl are disponibil în acel moment unitatea respectivă. Totuşi, inclusiv consumaţia de la restaurante este trecută, evident, pe numărul camerei fiecărui component al delegaţiei, iar suma este decontată integral din bugetul Federaţiei.

Calificarea la Mondial = 3,5 milioane de euro!

În cazul în care România trece şi de dubla de baraj ar însemna calificarea la Cupa Mondială, performanţă care va fi recompensată consistent de FIFA. Coincidenţă sau nu, suma este echivalentă cu cît a cheltuit naţionala în fiecare dintre ultimii doi ani, adică aproximativ 3,5 milioane de euro!

Ne-am calificat la baraj! Dar nu am cîştigat nimic dacă nu reuşim să ajungem în Brazilia! Iar pentru banii puşi la dispoziţie, Piţurcă este dator să ne califice! Măcar pentru a diminua deficitul financiar al FRF, dacă nu pentru a face performanţă!

Tags: