Cît a scăzut Steaua? Cît au crescut Astra şi Petrolul? Ce rol joacă arbitrii?

Acum, cînd fotbalul a fost trimis în vacanţă de colindători, iar jucătorii au sărit din cantonament direct la masa de Crăciun, putem sta la gura sobei pentru a trage concluziile unui sezon...
23.12.2013 | 13:03
Cit a scazut Steaua Cit au crescut Astra si Petrolul Ce rol joaca arbitrii

Acum, cînd fotbalul a fost trimis în vacanţă de colindători, iar jucătorii au sărit din cantonament direct la masa de Crăciun, putem sta la gura sobei pentru a trage concluziile unui sezon neobişnuit de lung.

Pe plan internaţional, a fost o toamnă ratată. Naţionala nu a reuşit calificarea la Mondiale, deşi a avut un culoar bun, creat de Olanda şi de noroc (Olanda a anihilat rivalele noastre, Ungaria şi Turcia; norocul ne-a ferit de un baraj cu Portugalia, Franţa ori Suedia). „Dubla” cu Grecia a fost un eşec dureros, pe care un antrenor rezonabil, cu o abordare profesionistă, l-ar fi evitat. Neşansa noastră istorică s-a numit Victor Piţurcă. Şi, evident, Mircea Sandu, cel care a mers, prosteşte pînă la iresponsabil, pe mîna lui „Satana”.

Nici în cupele europene n-am făcut mare brînză. Dintre cele patru echipe prezente la start (Steaua, Pandurii, Petrolul şi Astra), ultimele două s-au oprit în play-off (ultimul obstacol dinaintea grupelor). Doar campioana şi vicecampioana au ajuns în grupe, dar au bifat o contraperformanţă jenantă: nicio victorie în 12 meciuri! Steaua şi Pandurii au strîns, împreună, 5 remize şi 7 înfrîngeri, adică 5 puncte din 36 posibile (doar 13,8%).

Drept urmare, România a ratat „la mustaţă” un obiectiv major: prinderea locului 15 în clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii cinci ani, ultima poziţie care permite înscrierea a două echipe în Liga Campionilor, ediţia 2015-2016 (ambele în turul 3 preliminar). România a încremenit pe locul 16.

În plan intern, Steaua n-a mai defilat precum în campionatul precedent. Practic, avînd trei puncte mai puţin decît Astra şi unul decît Petrolul, dar şi două restanţe (cu „U” Cluj şi cu Concordia Chiajna), Steaua se poate considera „campioană de toamnă”. E greu de crezut că echipa lui Reghecampf nu va obţine măcar trei puncte în cele două confruntări restante. Şi totuşi…
Şi totuşi, ceva s-a schimbat fundamental faţă de ediţia 2012-2013: reechilibrarea luptei pentru titlu. Chiar dacă ar cîştiga ambele restanţe, Steaua n-ar lua un avans mai mare de trei puncte faţă de Astra şi cinci puncte faţă de Petrolul. Asta înseamnă că se joacă! Unde e diferenţa de 12 puncte anunţată, cu o anumită aroganţă, de Laurenţiu Reghecampf spre sfîrşitul lunii octombrie?

Întrebarea e: faţă de ediţia precedentă, a scăzut Steaua sau au crescut Astra şi Petrolul? Răspunsul ni-l dau tot cifrele:
– Steaua e în pierdere cu două puncte, în primele 17 meciuri (de la 41 în toamna lui 2012, la 39 în toamna lui 2013);
– Astra creşte cu 5 puncte, în primele 19 etape (de la 37 la 42);
– Petrolul creşte cu 9 puncte, în primele 19 etape (de la 31 la 40).

Concluzia este surprinzătoare: nu Steaua e în pierdere de viteză, ci Astra şi Petrolul sînt mai bune decît anul trecut! Zestrea Stelei este aproximativ aceeaşi în cele două jumătăţi de campionat. Cele două puncte pierdute, de la 41 la 39, reprezintă o diferenţă neglijabilă. Aşadar, în ciuda unei evidente scăderi a calităţii jocului şi a pierderii unor jucători importanţi (liderul Chiricheş şi golgeterul Rusescu), Steaua a continuat să strîngă puncte cu (aproape) aceeaşi hărnicie. Merită să comparăm şi cele două linii de clasament:
Steaua 2012-2013 (tur) 17 13 2 2 36-14 41
Steaua 2013-2014 (tur) 17 11 6 0 36-12 39

Cifrele ne mai permit o observaţie: chiar şi golaverajul este similar celui din campionatul precedent. Diferenţa este infimă, şi aceea arată un progres în ceea ce priveşte siguranţa apărării: 36-14 anul trecut, 36-12 acum! Aşadar, acelaşi număr de goluri marcate, două goluri mai puţin primite.

Există însă şi un aspect despre care clasamentele nu vorbesc: prestaţia arbitrilor la meciurile Stelei. În actuala ediţie de campionat, echipa din Ghencea a primit cadou, din partea „fluieraşilor”, cel puţin 7-8 puncte, ceea ce nu s-a întîmplat anul trecut. De la victoriile indubitabile, dublate de prestaţii convingătoare în sezonul 2012-2013, Steaua a trecut la un ghiveci de meciuri remarcabile (gen Dinamo – Steaua 1-2, Steaua – Astra 3-1) şi prestaţii salvate, măcar parţial, de arbitri generoşi (Steaua – Ceahlăul 2-1, FC Braşov – Steaua 1-2, Corona – Steaua 1-1, Oţelul – Steaua 1-1 etc.).

În Liga 1, scăderea de potenţial a Stelei a fost mascată, aşadar, de o serie de arbitraje prietenoase. Adevărata oglindă o reprezintă însă cupele europene, în care bilanţul Stelei s-a prăbuşit dramatic: de la 11 puncte la 3 puncte, în faza grupelor. Sigur că una e să joci în Champions League şi alta în Europa League, dar diferenţa de zestre e dezarmantă. În fond, Basel nu e nici Bayern, nici Real Madrid…

 

Tags: