News
notix pixel id

CNAS, modificare importantă în favoarea românilor! Vor avea acces la decontările făcute în numele lor

04.09.2019 | 20:30
CNAS, modificare importantă în favoarea românilor! Vor avea acces la decontările făcute în numele lor
CNAS, vești bune pentru toți românii. Sursa foto: digi24.ro

Toamna vine cu vești bune pentru românii din întreaga țară, care vor putea avea acces la decontările făcute în numele lor de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2018.Totul, ca urmare a unui proiect de lege adoptat decizional în cursul zilei de miercuri în Camera Deputaților. Actul normativ urmează ca în cel mai scurt timp să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis, care va decide dacă să-l promulge sau nu.

CNAS va permite accesul românilor la deconturile făcute în numele lor

Mai concret, ca urmare a acestei inițiative legislative, pacienții ar putea avea acces la lista cu decontările efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul.

La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora”, se arată în respectivul act normativ.

Românii vor avea acces la deconturile făcute de CNAS pe numele lor. Sursa foto: digi24.ro
Românii vor avea acces la deconturile făcute de CNAS pe numele lor. Sursa foto: digi24.ro

Inițiatorul acestui proiect de lege declară război corupției din sănătate

Deputatul USR Tudor Pop, cel care a inițiat acest proiect legislativ susține că actul normativ „deschide un front de luptă” împotriva corupției care, în opinia sa, a pus stăpânire pe sistemul de asigurări de sănătate.

Astăzi USR a mai făcut un pas mai departe spre ceea ce ne dorim de la sistemul de sănătate: respect și mai multă putere pentru pacient. De data asta e vorba despre puterea asiguraților de a verifica ce anume și cât se decontează de către CNAS în numele lor. Pe 29 noiembrie 2017 am depus alături de Dan Barna și Cristian Ghinea, o propunere legislativă care deschide un front de luptă impotriva coruptiei din sistemul de asigurări de sănătate, oferind asiguraților acces la absolut toate cheltuielile decontate in numele lor.

Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților. Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru”, a transmis politicianul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri