News

Coaliţia dintre Rusia şi Ungaria, PERICOL pentru România. Cât de afectaţi vom fi?

Rusia nu pierde timpul. Încearcă să facă alianţe strategice în ţări care sunt foarte aproape, teritorial vorbind, de Ucraina. Astfel, vecinii noştri ungari sunt candidatul perfect pe care...
24.03.2015 | 21:58
Coalitia dintre Rusia si Ungaria PERICOL pentru Romania Cat de afectati vom fi

Rusia nu pierde timpul. Încearcă să facă alianţe strategice în ţări care sunt foarte aproape, teritorial vorbind, de Ucraina. Astfel, vecinii noştri ungari sunt candidatul perfect pe care Vladimir Putin se bazează. Astfel, Ungaria ar putea deveni un centru regional de distribuţie de gaze naturale livrate în principal de Rusia, datorită capacităţii sale de stocare, a declarat ambasadorul rus la Budapesta, Vladimir Sergeev, relatează agenţia ungară de presă MTI.

Ungaria are o capacitate de stocare de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce o plasează pe locul cinci în rândul ţărilor din Uniunea Europeană la acest capitol. Prin comparaţie, capacitatea de stocare a României este de 3 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Eurogas, scrie Mediafax.

Sergeev a arătat că înfiinţarea unui centru regional de distribuţie în Ungaria ar asigura îmbunătăţirea securităţii furnizării de gaze naturale în această ţară. De asemenea, ambasadorul rus a afirmat că centrul ar putea fi alimentat cu gaze ruseşti în viitorul apropiat.

Sergeev a indicat că primul pas către “un parteneriat strategic în domeniul energiei” a fost făcut la finalul anului trecut, când companiile de stat Gazprom (Rusia) şi MVM (Ungaria) au încheiat un acord pentru ca Ungaria să stocheze 700 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia în depozitele sale.

Ambasadorul rus a afirmat că, în prezent, au loc discuţii legate de preţul pe care Rusia îl va cere guvernului de la Budapesta pentru gazele livrate.

PROBLEME PENTRU ROM NIA

Rusia ştie foarte bine care sunt atuurile sale, iar asul gazelor naturale este jucat de fiecare dată cu succes în faţa statelor care sunt dependente de conductele ruseşti. Însă un parteneriat cu Rusia se traduce printr-un preţ destul de mare: izolarea de UE şi NATO şi apropierea de “imperiul” lui Vladimir Putin.

România, o ţară plasată strategic, de interes major pentru ruşi, ar fi astfel înconjurată de sateliţi ai Kremlinului, iar Ungaria lui Orban ar deveni un “distrubuitor” parafat de Moscova, putând să livreze gaze ieftine şi către alte state, cum ar fi Serbia, ori Austria.

Cert este că Rusia nu pierde nicio secundă şi face totul pentru a da planurile europenilor peste cap

Sursă: www.antena3.ro

Tags: