News

Coaliția PSD-ALDE, la un pas de rupere. Anunțul lui Vosganian: “Nu putem susține candidatul PSD la prezidențiale”

09.08.2019 | 17:28
Coalitia PSDALDE la un pas de rupere Anuntul lui Vosganian Nu putem sustine candidatul PSD la prezidentiale

Coaliția PSD-ALDE este la un pas de a se destrăma definitiv, în contextul alegerilor prezidențiale care se apropie cu repeziciune. Anunțul a fost făcut chiar de purtătorul de cuvânt al partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian. Într-un interviu acordat recent, acesta a afirmat că ALDE nu poate susține un candidat al social-democraților în cursa pentru Palatul Cotroceni.

ALDE ar putea rupe coaliția cu PSD

Chiar dacă premierul Viorica Dăncilă și-a anunțat candidatura pentru  alegerile care vor avea loc în toamnă, o astfel de variantă nu este pe placul liderilor ALDE, în condițiile în care Tăriceanu și-a exprimat în nenumărate rânduri intenția de a intra în acest scrutin electoral, după eșecul înregistrat la europarlamentare.

Nu ştiu care sunt problemele PSD. În opinia mea, o problemă pe care n-am elucidat-o şi pe care le-am spus-o deschis a fost cea legată de motivaţia lor reală în ceea ce priveşte campania pentru prezidenţiale. Le-am spus că sentimentul meu e că miza lor se opreşte la turul doi de scrutin. Deci, obiectivul lor maximal este calificarea în turul doi. I-am întrebat: <există vreo informaţie pe care o deţineţi că un candidat PSD ar putea într-o variantă optimistă maximală să obţină mai mult de 30% în turul doi?> Ei nu mi-au răspuns la această întrebare. Şi atunci am întrebat: „voi nu doriţi să câştigaţi alegerile prezidenţiale?” Şi i-am spus doamnei Dăncilă personal: „doamna Dăncilă, în ultima vreme am trecut şi eu şi Călin Tăriceanu (…) prin nişte situaţii cu totul inconfortabile în relaţia cu unii reprezentanţi ai opiniei publice”, a declarat Varujan Vosganian.

Călin Popescu Tăriceanu vrea să pună punct coaliției cu PSD. Sursa foto: adevarul.ro
Călin Popescu Tăriceanu vrea să pună punct coaliției cu PSD. Sursa foto: adevarul.ro

Viorica Dăncilă nu are susținerea ALDE pentru prezidențiale

Totodată, purtătorul de cuvânt al ALDE a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu va putea susține un candidat din partea PSD în cursa pentru Cotroceni, preferând să se îndrepte mai degrabă spre o alianță cu Pro România, partid condus de fostul premier, Victor Ponta.

E limpede, pentru noi cel puţin, că cercurile de votanţi şi simpatizanţi ai ALDE au această reţinere. E limpede, noi nu putem susţine în campania prezidenţială un candidat PSD. Am întrebat: în afară de chestiunile de imagine, ce au ei în vedere? Nu au răspuns la întrebarea asta. De aici am sentimentul, coroborând şi cu declaraţiile lui Klaus Iohannis, că ei şi-au împărţit mizele. PSD şi-a păstrat miza de a rămâne la guvernare, Klaus Iohannis şi-a păstrat miza de a rămâne la Cotroceni. Probabil că fiecare, în mod mai mult sau mai puţin explicit îl ajută pe celălalt să îşi îndeplinească obiectivul.

Se poate prezuma că pentru alianţa dintre ALDE şi Pro România Călin Popescu Tăriceanu ar putea să fie candidatul la prezidenţiale. Probabil că Pro România va da un răspuns definitiv la această chestiune, dar dialogul pe care l-am făcut a pornit de la această prezumţie a unui singur candidat. Şi câtă vreme domnul Victor Ponta nu şi-a anunţat dorinţa de a candida, rămâne ca validă şi promiţătoare doar candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu”, a mai spus Vosganian.