News

Cod portocaliu de caniculă în România. Cupola de foc aduce temperaturi apropiate de 40 de grade Celsius

România nu scapă de caniculă cu toate că luna septembrie este tot mai aproape, iar meteorologii anunță temperaturi de aproape 40 de grade Celsius.
28.08.2023 | 10:50
Cod portocaliu de canicula in Romania Cupola de foc aduce temperaturi apropiate de 40 de grade Celsius
Cod portocaliu de caniculă în România. Cupola de foc aduce temperaturi apropiate de 40 de grade Celsius. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cupola de foc acoperă România, astfel că mare parte din țară e sub cod portocaliu de caniculă. Capitala alături de 29 de județe se află sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, în timp ce în 11 județe va fi în vigoare codul galben, conform Administrației Naționale de Meteorologie.

Cod portocaliu de caniculă în România

”În Maramureş, Crişana, Banat, Moldova, sudul Olteniei şi al Munteniei şi cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37 – 39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 şi 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, transmite ANM, fiind vorba de zonele unde s-a emis cod portocaliu de caniculă, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT
Cod portocaliu de caniculă
Cod portocaliu de caniculă

Codul galben intră în vigoare pentru estul Transilvaniei, Dobrogea și nordul Munteniei și Olteniei, iar aici disconfortul termic va fi, de asemenea, ridicat, iar indicele temperatură-umezeală ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime înregistrate aici vor fi de 35-37 de grade Celsius, iar minimele de 17-2 de grade Celsius.

Cod portocaliu de caniculă
Cod portocaliu de caniculă

Cu siguranță bucureștenii vor fi afectați de caniculă, pe toată durata zilei de luni, 28 august, mai ales că indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. Și aici meteorologii vorbesc de temperaturi maxime de 36-39 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi între 17 și 21 de grade. Specialiștii ANM transmit aici că cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab. Peste 24 de ore, începând cu marți 29 august, valul de căldură ”se va retrage spre jumătatea estică”, potrivit specialiștilor.

ADVERTISEMENT

Directorul ANM Elena Mateescu anunța că începutul lunii septembrie va fi neobișnuit de cald, astfel că temperaturile vor reveni la normal doar cândva spre mijlocul lunii septembrie, când termometrele vor indica 10 grade Celsius. Chiar și așa, specialiștii ANM cred că această toamnă va fi mult mai călduroasă comparativ cu alți ani.

“Vorbim de zone afectate de valul de căldură și disconfortul termic ridicat în special în jumătatea sudică a țării, dar mai ales în sudul extrem, acolo unde șapte județe, inclusiv Capitala se află sub incidența avertizării de Cod Portocaliu. temperaturi maxime situate între 37-39 de grade, disconfort termic accentuat.

ADVERTISEMENT

De astfel, la ora 16:00 la București înregistrăm 38 de grade, 37 de grade la Sânnicolau Mare, partea de vest a țării și la multe stații din sudul României, 30-31 de grade pe litoral și temperaturile resimțite sunt de 39-42 de grade. Indicele de temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități în partea de vest, sud, sud-vest a țării.

În același timp, pentru Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Crișanei și Transilvaniei și nord-vestul Munteniei și nordul Dobrogei, vorbim despre perioade de instabilitate atmosferică până mâine la ora 15:00, când rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de Cod galben ce vizează cantități de apă de 20-25 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

Izolat peste 35-40 de litri pe metru pătrat și rafale de vânt de 55-70 de kilometri pe oră. Mâine, în partea de vest și sud a țării mai consemnăm valori specifice pragului de caniculă, 33-36 de grade, dar și minimele rămân în continuare ridicate, nopți tropicale cu valori de 17-22 de grade. Valul de căldură se va intensifica spre sfârșitul săptămânii”, explica directorul ANM Elena Mateescu în urmă cu două zile.

ADVERTISEMENT