News

Cod Rutier. Ce amenzi riști să primești dacă ești oprit de poliție în trafic

Autor: Dan Stancu | 25.03.2019 | 15:56
Cod Rutier. Ce amenzi riști să primești dacă ești oprit de poliție în trafic

Șoferii care refuză să se legitimeze atunci când sunt opriți în trafic de polițiști riscă o amendă uriașă. O pedeapsă mult mai dură îi așteaptă pe cei care refuză etilotestul sau recoltarea probelor de sânge, avertizează un avocat.

Cod Rutier. Ce amenzi riști să primești dacă ești oprit de poliție în trafic și refuzi legitimarea

Atunci când te oprește în trafic, un polițist este obligat ca, în primul rând, să se prezinte și să se legitimeze el, mai exact să își spună numele și funcția. Ulterior, legitimarea conducătorului auto oprit în trafic este obligatorie, a explicat avocatul Adrian Cuculis, în emisiunea „Vorbește lumea” de la Pro TV.

Adrian Cuculis a atras atenția că refuzul legitimării se sancționează „cu amendă contravențională în valoare de 725 de lei, aproximativ 4-5 puncte de penalizare și imobilizarea autoturismului”. În cel mai rău caz, puteți fi condus la cea mai apropiată secție de poliție pentru legitimare.

Șoferul și pasagerii trebuie să rămână în mașină când sunt opriți de polițiști.
Șoferul și pasagerii trebuie să rămână în mașină când sunt opriți de polițiști.

Șoferul și pasagerii trebuie să rămână în mașină

Potrivit lui Adrian Cuculis, atât șoferul, cât și pasagerii trebuie să rămână în mașină și să aibă un comportament civilizat în relația cu polițiștii, pentru a nu-și îngreuna situația. Pentru șofer, varianta corectă este să stea cu mâinile pe volan și să aștepte comenzile polițistului. În plus, Adrian Cuculis a avertizat că refuzul etilotestului sau al recoltării probelor de sânge atrage o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 15 ani.

Pe de altă parte, șoferii trebuie să știe că pot fi amendați și dacă nu au mașina spălată. „Conducerea unui vehicul ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheaţă sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare se sancţionează cu amendă prevăzută in clasa I de sancţiuni, de la 2 la 3 puncte-amendă, respectiv de la 140 lei – 210 lei”, spune legea.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!