Guvernul de coaliție PNL-PSD-UDMR a anunțat, înainte de instalare dar și imediat după, că nu va veni, în viitorul apropiat, cu noi taxe pentru cetățeni.
Lucrurile s-ar putea schimba radical din 2023. Conform ministrului de finanțe Adrian Câciu, Codul Fiscal va fi modificat de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023.
În ceea ce privește aria de taxe, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente să plătească mai mulți bani. De asemenea, ar putea scoate mai mulți bani din portofel și cei cu mai mult de două mașini.
Executivul mai discută și taxarea bacșișului, a zahărului, introducerea impozitului progresiv, schimbările posibile de la IT și construcții, simplificarea Declarației unice și reactivarea facilității de 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță.
”Principiul anului 2022 este că mergem pe taxarea care există, vorbim de taxarea largă. Facem o analiză pe regimul fiscal. Vedem și ce facilități sunt, dacă sunt facilități care mai au încă potențial de exprimare.
Sensul unei facilități fiscale este de a stimula economia, de aceea se și acordă. Dacă sunt facilități care au ajuns să distorsioneze piața. Aici dau exemplul tichetelor cadou. A trebuit să intervenim pentru că tichetele cadou au fost gândite pentru proprii angajați. Ajunseseră să fie acordate într-un regim mai larg”, a spus Adrian Câciu pentru HotNews.
Oficialul Guvernului spune că nu este normal ca cetățenii să aibă același impozit în condițiile în care dețin mai multe proprietăți sau automobile.
Acesta dă de înțeles că cei cu mai mult de două mașini ar putea plăti mai mult.
”Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.
Eu aș propune de la a treia (n.r. mașină o taxare) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua”.
În privința locuințelor, ministrul pare a merge pe aceeași ideea, ca cetățenii mai înstăriți să scoată mai mulți bani din buzunar.
”Cred că va trebui o abordare mai fermă din perspectiva taxării proprietăților în contextul taxării proprietății suplimentare. Eu nu gândesc în termeni de prima proprietate sau ceea ce înseamnă necesarul de confort pe care trebuie să-l aibă un cetățean să fie taxat sau suprataxat.
În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală.
Vă dau un exemplu. În București, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a 3-a mașină și al treilea apartament, unde avem persoane fizice proprietari de apartamente, de cartiere aproape (10 blocuri pe persoană fizică cred că e ceva), Capitala ar câștiga 16 miliarde lei”, spune ministrul Câciu.
Adrian Câciu anunță că în acest moment există o solicitare din partea HoReCa de a fi introdusă impozitarea bacșișului. Măsura este în analiză.
”Nu vă dau răspunsul astăzi. Suntem într-o analiză, care s-ar putea să fie mai accelerată. Acolo este o formă de fiscalizat. Dacă industria este de acord, chiar industria o cere, suntem într-o altfel de abordare.
Nu facem o analiză ca să nu distorsionăm mediul. Aici mediul de afaceri ne cere o măsură. Analiza poate fi făcută mai rapid decât să stăm până la 1 iulie, de exemplu”.
În analiză sunt și posibile taxări pe energie și zahăr, mai anunță ministrul Câciu.