News

Ce colegi are Alexandru Cumpănașu la Romaqua: Foști ofițeri SIE, apropiați de Adrian Năstase, martori în dosarul „Zambaccian”

26.09.2019 | 18:34
Ce colegi are Alexandru Cumpanasu la Romaqua Fosti ofiteri SIE apropiati de Adrian Nastase martori in dosarul Zambaccian
Ce colegi are Alexandru Cumpănașu la Romaqua Group, compania care deține Borsec *foto: Antena 3

Declarația de avere a lui Alexandru Cumpănașu a stârnit multe controverse după ce s-a aflat că aceast a încasat anul trecut o întreagă avere! O parte din banii pe care i-a primit Alexandru Cumpănașu vin de la SNSPA și Ministerul Educației, chiar dacă fostul realizator tv nu poate prezenta vreo licență de la facultate. De asemenea, Cumpănașu mai primește o sumă de bani importantă și de la Romaqua Group, compania care îmbuteliază apele minerale Borsec.

Cine conduce Romaqua Group, compania care l-a angajat pe Alexandru Cumpănașu

Potrivit jurnaliștilor de investigație de la Rise Project, Romaqua Group a fost condus în ultimii ani de o gașcă de oameni cu legături în serviciile de intelligence ale României. Astfel, cel care administrează Romaqua Group încă din 2005 este generalul retras Constantin Rotaru, fost director adjunct al SIE în perioada 1999-2005. Acesta a lucrat pe vremea lui Ceaușescu la informații economice, iar în anii ’90 a condus societatea Grivco Internațional, a lui Dan Voiculescu.

Un alt angajat al grupului Romaqua este și Ioan Păun, fost general SIE. Acesta a fost consul general în Hong Kong, unde a supravegheat trimiterea în țară a unor bunuri în valoare de peste 600.000 de euro destinate familiei lui Adrian Năstase, motiv pentru care a fost martor cheie în dosarul „Zambaccian”.

Ce colegi are Alexandru Cumpănașu la Romaqua Group, compania care deține Borsec
Ce colegi are Alexandru Cumpănașu la Romaqua Group, compania care deține Borsec *foto: facebook Borsec

Alexandru Cumpănașu îl are ca șef la Romaqua pe cel care l-a „turnat” pe Adrian Năstase

Patronul Romaqua, Octavian Crețu, este cel care le-a pus la dispoziție procurorilor înregistrarea unei discuții purtate cu Adrian Năstase în 2006. Din acestea reieșea că fostul premier îl șantaja pe Crețu că va dezvălui calitatea de ofițer a lui Păun, dacă nu își revizuia declarațiile din dosarul Zambaccian. Crețu este căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.

Nu în ulitmul rând, un alt administrator vechi de la compania de apă este avocatul Adrian VIlău, fost collaborator al Securității, fost deputat și finul lui Ioan Talpeș, al doilea director al SIE în anii ’90. Acesta l-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase!

Reamintim faptul că Alexandru Cumpănașu a avut încasări de aproape 79.000 de lei de la Romaqua, în timp ce soția sa, Simona – Gabriela, a avut de la aceeași companie peste 87.000 de lei încasați în 2018.