Doi morţi, în urma inundaţiilor din ţară. Cod portocaliu de furtuni până marţi. Comandament pentru inundaţii la Guvern

UPDATE 15.31 - Două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza furtunilor puternice care au avut loc în ultimele 24 de ore la noi în ţară, informează un comunicat al Ministerului de Interne, remis...
20.06.2016 | 18:02
Doi morti in urma inundatiilor din tara Cod portocaliu de furtuni pana marti Comandament pentru inundatii la Guvern
ADVERTISEMENT

UPDATE 15.31 – Două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza furtunilor puternice care au avut loc în ultimele 24 de ore la noi în ţară, informează un comunicat al Ministerului de Interne, remis luni, potrivit agerpres.ro.

Conform datelor centralizate la nivelul MAI, în ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizări/ atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 de Cod Portocaliu, care au vizat judeţele Alba, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Mureş, Prahova, Suceava şi Timişoara şi 11 de Cod Galben, care au vizat judeţele Brăila, Botoşani, Buzău, Neamţ, Prahova, Suceava şi Tulcea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în acelaşi interval au fost emise opt avertizări hidrologice de inundaţii pentru râurile din centrul şi vestul ţării.

Potrivit sursei citate, pentru salvarea populaţiei din zonele afectate şi reducerea efectelor inundaţiilor au intervenit aproximativ 2.000 de angajaţi ai MAI, cu 900 de mijloace de intervenţie.

ADVERTISEMENT

Au fost mobilizaţi astfel peste 1.100 de pompieri, 700 de poliţişti şi 100 de jandarmi.

În zonele unde a existat risc pentru populaţie angajaţii MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale, în zone sigure.

UPDATE 14.05 – Un elicopter a fost solicitat, luni, pentru o persoană prinsă de viitură la Mureş.

ADVERTISEMENT

Persoana se afla pe o mică insulă atunci când, în urma ploilor, nivelul apei a început să crească, a venit viitura, şi a putut să apeleze la Urgenţă.

Acum, persoana surprinsă de viitură este la mal, în afara oricărui pericol.

UPDATE 13.06 – Un nou cod portocaliu de inundaţii a fost emis de meteorologi şi este valabil începând de luni de la ora 18 până la marţi, la ora 10.

ADVERTISEMENT

Codul este destinat zonelor din vestul ţării, centru şi sud-vest, adică zonele în care sunt inundaţii.

Sursă: www.antena3.ro

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Premierul Dacian Cioloş a convocat pentru marţi, începând cu ora 8.30, o videoconferinţă cu prefecţii şi autorităţile responsabile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, în urma inundaţiilor care au avut loc în ţară, informează Guvernul.

Tema videoconferinţei este evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi de fenomenele meteorologice periculoase din ultimele zile, precum şi a măsurile luate de autorităţile responsabile pentru protejarea cetăţenilor şi a bunurilor acestora.

Printre măsurile de urgenţă luate înaintea şi în timpul fenomenelor meteorologice periculoase se regăsesc:
​- avertizarea/alarmarea populaţiei din zonele cu risc de inundaţii
​- evacuarea populaţiei şi animalelor conform planului local de apărare împotriva inundaţiilor
​- asigurarea patrulării pe cursurile de apă
​- verificarea şi supravegherea podurilor şi podeţelor
​- verificarea rigolelor şi a şanţurilor de scurgere a apei, deblocarea acestora
​- mobilizarea cetăţenilor la acţiunile preventive şi la intervenţia operativă
– instituirea permanenţei la sediul primăriilor.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o nouă atenţionare nowcasting Cod Portocaliu de furtună valabilă până la ora 13.00 în judeţul Bihor, potrivit agerpres.ro.

În special în jumătatea de vest a judeţului, în zona localităţilor Salonta, Dumbrăviţa de Codru, Holod, Oradea, Aleşd, Marghita şi Săcuieni se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 35-40 l/mp şi intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie.

Ploile abundente şi scurgerile de pe versanţii muntoşi din ultimele 24 de ore au produs inundaţii în localităţile Baba, Coroieni, Fântânele şi Răzoare, fiind afectate gospodăriile localnicilor, iar patru persoane în vârstă au fost evacuate de echipele de intervenţie ale pompierilor militari, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, informează agerpres.ro.

Citeşte mai mult pe www.antena3.ro

ADVERTISEMENT