News

Comoară unică în lume de la staţia de metrou Politehnică. Ce valoare au plăcile de marmură peste care păşesc sute de oameni zilnic

Avem o comoara unica in lume, chiar intr-una dintre statiile de metrou din Capitala. Prea putini sunt cei care stiu ce valoare au placile de marmura peste care pasesc in fiecare zi....
25.02.2017 | 00:02

Avem o comoara unica in lume, chiar intr-una dintre statiile de metrou din Capitala. Prea putini sunt cei care stiu ce valoare au placile de marmura peste care pasesc in fiecare zi.

“Statia de metrou Politehnica este un sit unic, deoarece gazduiste foarte bine expuse si conservate fosile de varsta cretacic tarzie. Fosilele pe care care calcam au o varsta de 65 de milioane de ani si au disparut odata cu o mare catastrofa”, a declarat Mihai Popa, profesor al Facultatii de Geologie.

Aceeasi catastrofa care a dus la disparitia dinozaurilor. De atunci oamenii de stiinta continua sa faca descoperiri istorice. Una dintre cele mai importante este adapostita, in statia de metrou Politehnica.

„Sunt scoici de varsta jurasic si cretacica. Formeaza prin asociere covoare de astfel de bivalve, ale caror generatii se succedau”, mai spune profesorul.

Prea putini sunt cei care stiu pe ce pasesc zi de zi in statia de metrou! Situl din subteran nu se degradeaza, insa comoara va ramane la stadiul de marmura frumos colorata, asa cum o percep calatorii, daca nu va fi promovata!

„Le-am descoperit in anul 1994, cand inca eram student la facultatea de Geologie si Geofizica”, a dezvaluit profesorul.

De cand a facut uluitoarea descoperire, geologul nu s-a mai dezlipit de ea. Ba chiar a incercat sa puna bazele unui muzeu cu sprijinul Metrorex

Initiativa a ramas la stadiul de proiect in lipsa de fonduri. Nu ne mai ramane decat sa speram ca autoritatile sa pretuiasca cu adevarat comorile tarii si sa investeasca si in adevaratele valori.