News

Compania care ”hrănește” armata, încasări de zeci de milioane de euro. ”Afacerea popota”, condusă de soția unui general MApN

Compania care ”hrănește” armata se bate de la egal la egal și chiar depășește marile lanțuri de restaurante din România. Societatea a avut încasări uriașe în ultimii 10 ani.
25.03.2022 | 20:06
Compania care hraneste armata incasari de zeci de milioane de euro Afacerea popota condusa de sotia unui general MApN
Afacerea ”popota”, de zeci de milioane de euro / Colaj; Fanatik
ADVERTISEMENT

”Servim o armată de oameni”, este devizul sub care compania Ro-ArmyCatering activează de mai bine de un deceniu, pe piața din România. Societatea are contract cu multe din unitățile militare din țară iar acest lucru explică dezvoltarea spectaculoasă pe care afacerea a avut-o încă din primele luni de la înființare.

Ro-ArmyCatering, firma care ”hrănește” armata, a produs 100 de milioane de lei în ultimii 2 ani

Ro-ArmyCatering SA are ca unic acționar CN Romtehnica SA, compania statului român care intermediază comerțul cu armament și alte echipamente militare pentru armată.

ADVERTISEMENT

În 2020, ultimul an raportat la Ministerul Finanțelor, Ro-ArmyCatering SA a obținut o cifră de afaceri de aproape 39 de milioane de lei, în scădere față de anul precedent, când încasările ajunseseră la 61 de milioane de lei. Profitul net a ajuns la 625.000 de lei, în timp ce datoriile se apropiau de 6 milioane lei. În urmă cu 2 ani, firma avea 333 de angajați.

Cifra de afaceri pe 5 ani a depășit 250 de milioane de lei, adică 50 de milioane de euro (10 milioane de euro pe an, în medie), o cifră care face invidioase marile lanțuri de restaurante din România. De exemplu, Avanti Union SRL, cea mai profitabilă societate din grupul City Grill, a avut o cifră de afaceri de ”doar” 28,5 milioane lei în 2020.

ADVERTISEMENT

Ro-ArmyCatering operează în acest moment în București, Brașov, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc, Craiova, Pitești și Breaza și, conform informațiilor oferite de companie, nu se limitează doar la contracte cu MApN.

Firma și-a închis, anul trecut, mai multe puncte de lucru

Firma armatei are capacitatea de a organiza și mese festive pentru grupuri mai mari, oferind inclusiv spații pentru evenimente. Ro-ArmyCatering operează în mai multe puncte de lucru care deservesc inclusiv poligoane de tragere. Aceeași societate a asigurat serviciul de catering la diverse evenimente ale armatei (parada de Ziua Națională, conferințe NATO, exerciții militare internaționale, etc).

ADVERTISEMENT

”Faptul că SC Ro-ArmyCatering SA prestează servicii de hrănire cu preponderență în cadrul Ministerului Apărării Naționale trebuie să confere consumatorilor din afara acestui sistem un grad sporit de încredere și siguranță asupra calității și consistenței produselor și preparatelor servite, deoarece sistemul de hrănire din armată este unul din cele mai bine structurate, fundamentate și controlate sisteme de hrănire a colectivităților”, se arată pe pagina oficială a societății.

Mobilizarea de trupe pe frontul estic al NATO ar putea însemna o nouă oportunitate pentru business-ul armatei, care va avea și mai mult de lucru. Peste 10.000 de soldați NATO ar putea fi mobilizați pe termen lung în România, conform lui Mircea Geoană, secretar general adjunct al organizației. Paradoxal, însă, în ultimul an, compania a anunțat închiderea mai multor puncte de lucru din țară.

ADVERTISEMENT

Cine conduce ”afacerea popota”

Compania SC Ro-ArmyCaternig îi are ca administratori pe: Mariana Vasilachi, Florin Stanciu, Constantin Eugen Popa și Ion Iulian Enache.

Mariana Vasilachi, șefa companiei, este soția generalului Constantin Vasilachi, care este director adjunct la Direcția Instanțelor Militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Conform declarației de avere din 2021, Mariana Vasilachi avut venituri salariale anuale de 51.000 de lei precum și pensie militară în valoare de 102.000 lei.

În acest moment, armata română numără peste 70.000 de soldați activi. Potrivit Institutului Național dentru Studii Strategice, 35.800 din aceștia fac parte din Forțele Terestre, 5.500 sunt în Forțele Navale, 10.700 activează la Forțele Aeriene și 16.500 sunt în Forțe compozite. La aceștia se adaug circa 57.000 de oameni care fac parte din forțe paramilitare, cum ar fi Jandarmeria, unele unități speciale ale Poliției sau ale serviciilor de informații.

Înainte de revoluția din 1989, armata română număra peste 300.000 de oameni, din cauză că stagiul militar era obligatoriu.

ADVERTISEMENT