News

Cât au cheltuit companiile PMB pe consolidări și câte case au fost renovate în București. Sumă uriașă plătită pentru reclamele tv

02.09.2019 | 17:21
Cat au cheltuit companiile PMB pe consolidari si cate case au fost renovate in Bucuresti Suma uriasa platita pentru reclamele tv

Din 1977 încoace Bucureștiul a fost ferit de un seism care să zguduie Capitala. Cu toate acestea, apropierea de zona seismică Vrancea face ca cel mai mare oraș din România să fie extrem de sensibil în fața unui cutremur. Cu toate acestea, felul în care orașul a fost prezervat lasă de dorit. Sute de clădiri din centrul istoric al Capitalei au în continuare acele „buline roșii” care presupun că sunt încadrate în rândul clădirilor cu risc seismic. În acest sens, printre companiile PMB se numără și două care ar trebui să se ocupe cu tot acest patrimoniu care trebuie salvat. Este vorba despre Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Societatea Municipală Consolidări SA.

Câți bani au cheltuit companiile PMB pentru consolidări?

Potrivit site-ului dinprimarie.ro, cele două companii au fost bugetate imens de către Primăria Municipiului București. Astfel, Societatea Municipală Consolidări SA are venituri de 214,7 milioane lei pe 2019, după ce în 2017 și 2018 au avut cheltuieli de 45,6 milioane lei. Această societate se ocupă de munca efectivă de reconstrucție a clădirilor. Asta în timp ce Asociația pentru Consolidarea Clădirilor de Risc Seismic are pe 2019 un buget de 164,3 milioane lei, în timp ce în anii precedenți a cheltuit în total o jumătate din această sumă (89 milioane lei), se arată în datele culese de sursa citată.

Interesant este că, în ciuda faptului că s-au cheltuit bani numeroși în aceste două firme, Gabriela Firea anunța printr-o postare pe facebook că numai șase imobile au fost consolidate, în timp ce alte 23 se află în proces de consolidare din totalul celor 179 de imobile la care au fost executate lucrările de punere în siguranță și care sunt pregătite pentru a fi consolidate.

Ce buget au companiile municipale care se ocupă cu consolidarea clădirilor cu risc seismic
Ce buget au companiile municipale care se ocupă cu consolidarea clădirilor cu risc seismic *foto: amccrs-pmb.ro

Companiile de la consolidări au dat bani pentru reclame tv

Se pare că o parte din banii care ar fi trebuit să fie destinați clădirilor cu risc seismic ridicat a fost „tocat” de către cele două companii ale PMB pentru reclame la televizor! Astfel, publicitatea care a rulat de mai multe ori pe micile ecrane în ultimii ani a avut un preț destul de adânc: în jur de 5,6 milioane de lei, adică aproximativ 1,2 milioane de euro!

Cifrele totale ale cheltuielilor celor două companii sunt destul de dure: Peste 513 milioane cheltuite (deci aproape 110 milioane de euro) pentru numai șase case terminate.