Sporturi

Companiile cu pierderi în luna aprilie pot cere certificat de stare de urgență

08.05.2020 | 13:33
Companiile cu pierderi in luna aprilie pot cere certificat de stare de urgenta
ADVERTISEMENT

Companiile care au înregistrat o scădere a veniturilor în luna aprilie ca urmare a măsurilor luate în timpul stării de urgență vor putea solicita certificate de stare de urgență. Certificatul poate fi utilizat pentru amânarea unor plăți  sau eșalonarea ratelor la credite, transmite Digi24.

Certificatele pot fi folosite la amânarea unor plăți

Companiile care au avut efecte negative în derularea activității economice și în aprilie pot cere acest certificat. Este vorba despre cele care în martie poate nu au avut de suferit cu privire la venituri, dar care au resimțit efectele crizei în aprilie, în perioada de stare de urgență. Și ele pot cere certificat”, a declarat șeful cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă.

ADVERTISEMENT

Măsura a fost adopotată joi în Guvern prin modificarea articolului  3 din OUG 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Prin aceaste modificări, condițiile de acordare a certificatului de situație de urgență cuprind și afectarea activității economice în luna aprilie, nu doar în luna martie ca până acum. Aceste certificate pot fi utilizate pentru amânarea plății unor utilități sau chirii, eșalonarea ratelor la credite ș.a.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ministerul Economiei a anunțat că a fost prelungită, cu 12 luni de la data emiterii, valabilitatea documentelor emise pe perioada situației de urgență în baza articolului 10 al Ordonanței Militare nr. 4, de către Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN1 și Ecologie, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, la solicitarea operatorilor economici, pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor.