Consilierii municipali au hotărît: maidanezii vor fi eutanasiaţi! Voi ce votaţi: PRO sau CONTRA?

Consilierii municipali au decis, în şedinţa de vineri convocată de primarul general, Sorin Oprescu, organizarea în data de 6 octombrie a referendumului privind eutanasierea câinilor fără...
07.09.2013 | 08:39
Consilierii municipali au hotarit maidanezii vor fi eutanasiati Voi ce votati PRO sau CONTRA
ADVERTISEMENT

Consilierii municipali au decis, în şedinţa de vineri convocată de primarul general, Sorin Oprescu, organizarea în data de 6 octombrie a referendumului privind eutanasierea câinilor fără stăpân. Referendumul a fost votat în majoritate de către consilierii USL, cei de la PDL părăsind sala de şedinţă înainte de votul privind chemarea bucureştenilor la urne.

Consilierii PDL şi-au justificat plecarea prin faptul că amendamentul lor nu a fost aprobat. Aceştia au solicitat punerea unei a doua întrebări pe buletinul de vot din 6 ocotmbrie, referitoare la demiterea lui Sorin Oprescu.

ADVERTISEMENT

La finalul şedinţei, Sorin Oprescu a spus că în câteva luni toţi câinii maidanezi vor fi strânşi de pe străzi.

„Bucureştenii să se gândescă că nu există locul unde să-i cazăm pe toţi cei 64.000 de câini fără stăpân câţi sunt acum”, a spus Oprescu. El a adăugat că primăria iniţiază demersurile pentru organizarea referendumului.

ADVERTISEMENT

„Banii pentru referendum vor fi din fondul de rezervă al primăriei. Noi am estimat că va costa 4,9 milioane de lei, este o sumă mai mare, ca să nu stăm să bâlbăim. Suma care rămâne nefolosită se va întoarce înapoi la buget”, a precizat Oprescu.

Primarul General a mai spus că referendumul va exprima voinţa bucureştenilor, dar că va vedea ce va face dacă o lege privind eutanasierea va fi aprobată săptămâna viitoare în Parlament.

ADVERTISEMENT

„Dacă Parlamentul aprobă legea privind maidanezii, voi cere părerea consilierilor privind referendumul, dar părerea mea este că pentru prima dată în 23 de  ani, şi aici nu este vorba nici de consumat bani, nici de aruncat pe fereastră, este consultată populaţia”, a spus Oprescu.

Consilierii au cerut demisia lui Sorin Oprescu

În timpul şedinţei de la primărie, consilierii opoziţiei, dar şi unii consilieri de la USL, au cerut demisia lui Sorin Oprescu, dar şi a şefilor de la ASPA. Primarul Sorin Oprescu le-a răspuns consilierilor că „n-am nici cea mai mică frică să mă duc în faţa electoratului dacă va fi nevoie”.

ADVERTISEMENT

Reprezentanţii PDL au propus ca pe buletinul de vot să mai fie introdusă o a doua întrebare:Sunteţi de acord cu demiterea lui Sorin Mircea Oprescu din funcţia de Primar General al Capitalei? 

După ce s-au certat timp de trei ore, şedinţa s-a încheiat cu un vot în majoritate pentru organizarea referendumului pe 6 octombrie.

După ce a fost acuzat în mai multe rânduri de către unii consilieri că nu a făcut nimic chiar dacă avea legislaţie la dispoziţie, Oprescu le-a răspuns că el are conştiinţa împăcată că a făcut tot ce a putut şi că nu se va întâlni cu consilierii „atunci când vor fi toţi praf de stele, deoarece el va sta în Rai”.

La mijlocul şedinţei, consilierii şi-au adus aminte de Ionuţ, copilul ucis luni de maidanezi. La propunerea consilierului PSD, Doru Ciugulea, au ţinut un moment de reculegere pentru copil.

Sorin Oprescu a vorbit de patru etape legislative

Primarul Sorin Oprescu a spus în deschiderea şedinţei că referendumul se poate declanşa pentru orice problema de interes deosebit din unităţile administrativ teritoriale. „Iar problema câinilor fără deţinător de pe teritoriul Bucureştiului este una deosebită”, a spus Oprescu.

El a dat vina pe ipocrizia politicienilor care au creat un „cadru legislativ ambiguu”.

Sorin Oprescu le-a prezentat consilierilor cadrul legislativ care priveşte câinii comunitari după care ar trebui să se conducă primăria.

Primarul General a vorbit patru etape ale legislaţiei:

ETAPA 1:
Ordonanţa de urgenţă 155, din 2001, privind gestionarea câinilor fără stăpân, permite eutanasierea acestora, dacă, într-un termen de 7 zile de la capturare, nu au fost revendicaţi sau adoptaţi. Legea 227 din 2002 reglementează acelaşi lucru.

ETAPA 2:
În octombrie 2007, fostul senator PC Marius Marinescu s-a bătut în Parlament pentru modificarea Legii 205 din 2004 pentru protecţia animalelor, iar din ianuarie 2008 aceasta a fost adoptată. Ce prevede: “este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.”

ETAPA 3:
Apoi, parlamentarii votează Legea 9 din 2008, care modifică legea 205 din 2004, dar în acelaşi sens: să nu se permită eutanasierea. Legea îngreunează şi mai mult activitatea, impunând condiţii împovărătoare pentru autoritatea locală legate de protecţia animalelor.

ETAPA 4:
În 2011 vine propunerea PDL-ului de modificare a legii 227/2002, care, în esenţă, permitea eutanasierea.

La finalul discursului, Sorin Oprescu a făcut referire la situaţia actuală a legilor. „Ajungem în prezent. În 2011 vine propunerea PDL-ului de modificare a legii 227/2002, care în esenţă permitea eutanasierea. Proiectul de lege al PDL-ului, a fost atacat de USL la Curtea Constituţională. Care, în 11 ianuarie 2012 declara eutanasierea neconstituţională”, a spus Oprescu.

„Astfel că, în acest moment, suntem în situaţia în care putem omori doar câinii bolnavi, după ce medicii veterinari ne scriu pagini întregi de documente care atesta boala incurabilă a câinilor”, a mai arătat primarul general.

Acesta le-a citit consilierilor inclusiv decizia Curţii Constituţionale: „Iată ce prevede decizia Curţii Constituţionale nr.1 din 11 ianuarie 2012, publicată în Monitorul Oficial în 23 ianuarie 2012, care prevede: „Comunităţile nu pot decide în niciun caz eutanasierea câinilor”, a mai spus Oprescu.

Ce întrebare va conţine buletinul de vot

Referendumul a fost propus după ce luni un copil de patru ani a fost ucis de şase maidanezi pe un teren de lângă Parcul Tei din Capitală.

Joi, primarul general al Capitalei a stabilit împreună cu primarii Sectoarelor 1, 4 şi 6, viceprimarii Sectoarelor 2, 3 si 5, cu reprezentanţii Consiliului Judetean Ilfov şi liderii de grup ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu prefecţi şi subprefecţi care va fi întrebarea la care bucureştenii vor trebui să răspundă la referendumul care va avea loc duminică,  6 octombrie.

Întrebarea este:

Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege?
DA  sau   NU

Termenul prevăzut de lege pentru eutanasiere este de 7 zile, conform legii 227 din 2002.

După ce a fost anunţat, referendumul a fost contestat de mai mulţi lideri politici. Consilierii municipali de la PDL au anunţat că vor vota împotriva referendumului.

Joi, coordornatorul de proiect de la ASPA, Răzvan Băncescu, a declarat că de săptâmâna viitoare va începe strângerea cu prioritate a câinilor din jurul şcolilor şi grădiniţelor.

Câinii agresivi prinşi şi care nu pot fi eliberaţi înapoi pe străzi vor fi eutanasiaţi.

Băncescu a spus că, în momentul de faţă, Primăria dispune de 120 de locuri libere pentru câini în adăposturile din Pallady şi din Mihăilescu.

„Premianţii vor ajunge înapoi în teritoriu, corigenţii (câinii agresivi) vor sta în adăposturi, iar când nu o să mai putem ţine în adăpost o să îi neutralizăm. Eu nu pot să asum că am dus un câine pe care îl ştiu agresiv doar de dragul de a-l duce înapoi”, a spus Răzvan Băncescu.

Şeful ASPA a declarat că animalele vor fi eutanasiate printr-o substanţă specială şi în niciun caz nu se vor folosi metode violente, precum otrăvirea pe stradă, bâtele sau împuşcarea cu alice.

Răzvan Bănescu a spus că eutanasierea câinilor s-a făcut şi până acum în Bucureşti în condiţii speciale. „ Anul acesta cred că s-au făcut până acum 45 de eutanasii”, a spus Băncescu.

Întrebat în baza cărei legi va face eutanasierea câinilor, şeful ASPA a spus: „Decizia Curţii Constituţionale a creat o nebuloasă asupra acestor aspecte, s-au amestecat în decizia asta şapte sau opt legi care nu aveau ce căuta la un loc. Eutanasierea se va face conform legii 227/2002, cu riscul de a înregistra plângeri penale pe numele meu. Reducând din numărul câinilor agresivi nu fac o ilegalitate, ceea ce fac în Bucureşti trebuie prevenit. Nu există cost care să fie deasupra unei vieţi umane”.

Sursa: Gîndul

ADVERTISEMENT