Fotbal intern

RADAR TV: Contra, la Naţională! Să nu fie tot contra… noastră!

• FRF a încercat o mulţime de piruete negustoreşti ca să scape de Daum fără tam-tam, aşa că germanul a aflat abia pe aeroport că va fi dat afară de la echipa naţională şi le-a răspuns...
20.09.2017 | 12:16
RADAR TV Contra la Nationala Sa nu fie tot contra noastra

• FRF a încercat o mulţime de piruete negustoreşti ca să scape de Daum fără tam-tam, aşa că germanul a aflat abia pe aeroport că va fi dat afară de la echipa naţională şi le-a răspuns ziariştilor într-un amestec de ironie şi iritare: ”Viitorul meu în România arată bine, este o vreme fantastică, o ţară minunată, am o mulţime de prieteni aici. Nu ştiu nimic despre contract, nu depinde de mine. Tu crezi că până la finalul contractului vei lucra pentru televiziunea ta? Eşti sigur, sper că eşti sigur! Suntem doar angajaţi, e un şef peste noi, e un preşedinte şi ei vor lua decizia. Cel mai important e ce vor decide preşedintele şi comitetul executiv. Am fost surprins şi dezamăgit de ştirile venite din partea Comisiei Tehnice. Acum două luni, ziceau ca am făcut o treabă fantastică şi vrem să continuăm până în 2020… Sunt surprins, dezamăgirea nu e cuvântul potrivit. Nu cred că mai avem o înţelegere comună, aşadar trebuie să spun că această comisie tehnică nu are dreptul să ia decizii. Cel mai important este ce vor decide preşedintele şi Comitetul Executiv. Sunt foarte surprins de schimbare, recunosc. Accept orice opinie din Comitet sau din presă, dar am fost dezamăgit că am aflat de la dumneavoastră. Familia mea din Germania a citit că sunt concediat, aşa că l-am sunat pe preşedintele FRF. Nu am dat de el. Nu mi-a venit să cred că într-o ţară civilizată poţi afla informaţia asta din presă!”… Până la urmă, cei mai mulţi moderatori şi suporteri s-au bucurat precum copiii la pubertate, că am “scăpat” de neamţ. De aici va începe o nouă perioadă de căutări, dar, deocamdată, şefii FRF au picat în picioare. Sigur, nervozitatea lui Daum în privinţa lui Burleanu şi a echipei sale este justificată, pentru că, dincolo de spiritul habarnist care guvernează actuala conducere a Federaţiei, băieţii dispar precum măgarul în ceaţă, atunci când e cazul să-şi asume ceva sau când sunt supuşi presiunii mediatice. Sigur, nu reporterii sunt de vină că l-au întrebat în legătură cu situaţia actuală, dar trebuie să recunoaştem că, în mare măsură, încă de la “descălecarea” sa la Bucureşti, Daum a fost primit cu reticienţă de către marea majoritate a “analiştilor”, conduşi sau nu de varii interese. Pentru că, nu-i aşa, dacă interesu’ poartă fesu’, pentru scaunul de selecţioner, mai abitir fesele poartă interesele. Pe undeva, situaţia neamţului a fost tristă, pentru că – aşa cum am mai spus-o – de vină pentru haloimăsul creat este întregul sistem şi nu doar un singur om. Şi uite aşa, Daum a eşuat (şi) pentru că a fost mereu sabotat, şefii FRF au pierdut enorm la capitolul imagine ca, la final, să închidă – pe moment – gurile contestatarilor, calificarea s-a dus, iar presa liberă e fericită că a scăpat de unu’ care n-a mâncat salam cu soia, iar viaţa ne-a vârât, tuturor, pumnul în gură. Halal afacere, halal “strategie”!

• Spre deosebire de ce s-a petrecut în vestiarul lui Dinamo, unde se spune că ar fi avut loc o răzmeriţă, la auzul ştirii potrivit căreia “Guriţă” va părăsi echipa, Academiile de trăscău de la pridvorul blocurilor din “Ştefan cel Mare” au intrat în delir, încă de joi, de când, vorba lui Gabi Balint, părea ca fumul alb să fi ieşit pe hornul Federaţiei, după modelul papal: Contra, la Naţională! La Digi, Cristian Geambaşu a pus punctul pe i: ”Deşi antrenează din 2011, nu are experienţa necesară, cu atât mai puţin bagajul unui selecţioner, care este diferit de cel al unui antrenor. Are, însă, o serie de amicale, lucru de care Daum nu a beneficiat”. E drept, anul trecut a făcut minuni la Dinamo, dar parcă încă nu-i destul… În schimb, în timp ce mă plimbam prin piaţă, o doamnă mai în vârstă şi mai experimentată în verdicte, m-a întrebat…. contrariată: ”Cum, mamă, Contra va lucra la Federaţie? Păi şi eu sunt contra lor!”.Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Cârciuma noastră, cea de toate zilele şi dezvăluirile lui Nelu Crăciunescu

• La acelaşi post TV, Ion Crăciunescu a dezvăluit tactica FRF de a-l convinge pe Cosmin să semneze, momindu-l cu atâtea cupe şi pahare europene, de n-a putut băiatul să reziste tentaţiei: ”Îi pregăteau demult plecarea lui Daum. Andrei Vochin s-a tot întâlnit cu Contra prin restaurante, ca să-l convingă. De o lună s-au înţeles! Asta e strategia FRF, să fii paznic de zi, ziua şi paznic de noapte, noaptea, la uşa cârciumii, că apare el, selecţionerul, măcar în postura unui vecin de bloc. Dar, oare ce s-a discutat atâta, că până şi Stoichiţă făcea pe Niznaiu’? Probabil, s-a vorbit despre filmul “Shakespeare in lovele”.

• Acelaşi Crăciunescu l-a contrat, în direct, pe Iuliu Mureşan, care îl acuzase de subiectivism. ”Să ştiţi că eu muncesc de ani mulţi la Digi şi vreau să vă garantez că, de aici, nimeni nu e subiectiv”. Bădia Ion tot nara profund, aburind timpanul telespectatorului convalescent, iar Mureşan îşi cerea scuze, numai că a venit şi dovada “lipsei de subiectivism”, de la Ianis Zicu: ”Mai rău ca Daum, nu va fi!”. Hopaaa, ştim, nu e subiectivism, nici o idee fixă, e o profeţie! Mulţi profeţi pentru un fotbal care trăieşte mai mult în trecut…

Naum şi Dănciulescu, un pisălog şi un gornist

• Radu Naum e pisălog! Nu contează răspunsul intervievatului (ca şi în cazul lui Şumudică, joia trecută), ci ideea fixă a moderatorului, pe care vrea s-o audă, cu orice preţ, din gura invitatului. “Nu, dar…Nu, dar…”, repetă el, obsesiv.

• Ionel Dănciulescu vorbeşte mult la televizor şi bine ar fi dacă ar comite-o şi corect gramatical. “Nu e cum a spus Cătălin Hâldan, să le arătăm la ăştia!”, l-am auzit zicând, la un post tv. Fraza a sunat ca o goarnă, pe fondul muzicii din “Lacul lebedelor”. Dar îl înţelegem… A mâncat un pic de bătaie, involuntar, la Severin. Probabil, oltenii gândiseră anticipativ şi i-au aplicat “corecţia” prevăzători, ştiind că o să spună la Digi următoarea gogomănie: ”Am încercat decât să vorbesc cu ei”. Sigur, dincolo de fentele noastre pamfletare, acest gen de comportament nu-şi are locul într-o societate. Nu mă refer doar la greşelile gramaticale ale lui (sic!) “Danciu”, ci mai ales la maimuţărelile babuine ale unor inşi care nu fac decât să dezonoreze Craiova fotbalistică. Mi-e ruşine, ca oltean, să văd aşa ceva, fie “natur”, precum cartofii neprăjiţi din restaurant, fie “televizionist”, ca prostu’ care se uită la emisiunea lui Naum, pentru că n-are altceva de făcut. Nu ştiu, uneori, parcă suntem în… România. Că Albania ne-a bătut chiar şi la fotbal.

• Bogdan Cosmescu a fost amuzant, în timpul comentariului meciului Real – Apoel (scor 3-0), difuzat pe Telekom Sport 1, fostul Dolce: ”Bale şi-a stricat look-ul. Lovitura de cap n-a fost precisă…” Păi, logic. Dacă nimerea spaţiul porţii, ceară de păr, nu alta, se făcea mingea aia! Şi să vedeţi cu ce vârtej ieşea omul de pe gazon… Aveam cu toţii vertije dacă-l vedeam, nu alta!

• În Champions League am avut parte de săptămâna nebunilor. Mai întâi, antrenorul Sevillei a aruncat mingea pe care o prinsese şi pe care un jucător al lui Liverpool spera s-o primească pentru a o repune în joc. “Gest golănesc al lui Eduardo Berizzo”, a remarcat comentatorul Telekom Sport 2, Ovidiu Ionescu. Ulterior, tehnicianul a fost trimis în tribune pentru proteste şi probabil că, la modul în care reacţionează, se pregăteşte să preia o echipă din Liga 1, că la noi se mai “poartă” asemenea atitudini. În fond, dacă, spre exemplu, în politică, prostia nu e un handicap, de ce să devină proasta creştere o problemă în lumea antrenorilor, fie ei şi de nivelul Champions League… Apoi, am văzut în timpul rezumatelor că momentul-şoc al serii a fost cel în care suporterii lui Spartak Moscova l-au “cadorisit” pe arbitrul meciului cu Maribor cu o… rachetă. Păi cum aveau aşa ceva la ei? Vorbim despre ruşi… La ăştia, în fan-shop-uri şi chiar la orice magazin din piaţă poţi cumpăra lejer un dum-dum, o rachetă balistică sau un set cool de şrapnele, pentru o petrecere firească de revelion, unde mai pui că, dacă te uiţi atent, orice brichetă se transformă uşor în tanc, important e să tragi de “cuiul” potrivit.

• Înaintea meciului din Europa League, reporterul Radu Drăguţ, de la Digi, a grăit urât: ”Cehii pare o echipă aşezată”. A urmat Ilie Dumitrescu, doct, din studio: ”Budescu care trebuie să-i dăm libertate”. Asemenea ziceri vin precum o mănuşă pe băşcălia noastră de fotbal.

Gigi, urmaşul lui Attila: Biciul lui Dumnezeu!

• Dică a anunţat la conferinţa de presă dinaintea meciului cu Viktoria Plzen că Alibec şi Meme Stoica nu vor fi amendaţi, după ce au avut un schimb de replici dure, în timpul meciului cu Viitorul. Antrenorul l-a scuzat pe atacant, pe motiv că nervozitatea sa excesivă se datorează nereuşitelor din teren, dar a uitat să spună şi că, probabil, starea de iritare a lui Alibec are legătură şi cu consumul excesiv de… ciocolată. În schimb, Gigi l-a scurtcircuitat pe atacant, la Digi Sport: ”Acum îi explic domnului Alibec care e situaţia. Nu îmi bat joc pe 10 milioane pe care îi pot lua pe el! O să-i zic “să nu crezi că faci ce făceai la Astra… Pierd 10 milioane şi te las să te antrenezi în curtea şcolii. Stai acolo patru ani de zile, cât ai contract şi joci singur pe bătătură! Pe mine mă cheamă Becali, nu mă păcăleşte Alibec. Dacă Dică îl dă afară de la antrenament şi nu e în lot, cum să mă bag eu? Niciodată nu i-am luat apărarea lui Alibec. Am spus că Denis Alibec se pricepe mai mult la fotbal decât Meme, pentru că e fotbalist”. Apropo de Alibec, tre’ să înţelegem odată, cu toţii, că el e mai “nonconformist” din fire. Asta înseamnă un tip foarte cool şi încruntat, lesne de recunoscut pentru ticul verbal “ce, bă, tată, banii are miros?”. Dacă ai, însă, ac de cojocul lui, lucrurile se schimbă. Dar să nu anticipăm…

• În comentariul jocului de pe “Arena Naţională”, Costi Mocanu a spus: ”Deşi cehii au un nume pe care îl pot pronunţa, avem multe consoane. FCSB ar putea juca cu FCVP”. Asta a fost o glumă mai amară şi mai grea decât pietricelele de râu cu care suporterii roş-albaştri fac fitness la pipotă, de când a început “Războiul celor două Stele”.

• Din păcate, Costi Mocanu a cam făcut-o de oaie, încercând o metaforă, în stilul poetului Ştefan Augustin Doinaş: ”Budescu s-a repezit la arbitru, ca la Colţescu. A scos colţii la el! Colţi de argint, pentru Budescu!”… Da, dragă, numai că “hanimalu’“ cu colţi de argint din poem era un mistreţ, în niciun caz un fotbalist (indiferent cât de burdihănos ar fi), iar respectiva dantură ar fi fost ceva mai folositoare pentru măcinatul limbajului din lemn de nuc, care, din păcate, a fost tot apanajul lui Costi Mocanu: ”Băieţii lui Dică şi-au dorit mai mult victoria!” Uraaaa! De când n-am mai auzit asemenea afirmaţii de tip Gâgă şi clişee?… Da, e clar, mi-e dor de Hossu-Longin!

• Vorba lui Dinu Gheorghe, “Alibec trebuie puţin biciuit, în timpul jocului”. Pe bună dreptate, dar de data asta a fost altoit de Gigi, chiar de Ziua Crucii, drept şi prin urmare, a dat şi gol şi pasă de gol. Se vede treaba că Gigi a devenit noul Attila, poreclit de istorici “Biciul lui Dumnezeu”. Aşa a făcut şi cu Budescu şi cu toată echipa, pe care a găsit de cuviinţă s-o trezească într-un mod… neconvenţional. S-a dus în cantonamentul băieţilor cu una bucată damigeană şi i-a pus să bea vin roşu. Numai că, umblă vorba pe la noi prin bloc că aici şi-a băgat coada Luţu, Scaraoţchi ăla mic, care cică, le-ar fi dus o dimigeană cu nămol, de la Techirghiol. Hai cu toţii la nămol, să le dăm încă un gol!

Jos pălăria, Pantilimoane!

• Costel Pantilimon are coloană vertebrală: ”S-a făcut un adevărat tam-tam pe tema lipsei rezultatelor Naţionalei. Am văzut foarte multă lume care discută şi pro şi contra. Eu am un mare respect pentru Daum. Am mai zis-o, cred că a adus lucruri foarte bune în anturajul echipei naţionale. Din nefericire, nu l-au ajutat rezultatele şi asta a fost un pas înapoi pentru noi. Dar, cum am mai zis, îl respect pe acest om, îl respect ca antrenor, îi respect staff-ul, pentru că au fost nişte oameni care din prima până în ultima zi au fost “profi” şi pot să zic că o să păstrez legătura cu ei şi le urez multă baftă”, a spus portarul Naţionalei, la Telekom Sport. Jos pălăria! Acest băiat ştie să-şi ASUME riscurile unor probabile înjurături (pentru că e la modă să fii “anti-Daum”), ştie să nu vâre cuţite în spate, ştie să respecte, îşi permite să fie “singur împotriva tuturor”, chestie care în societatea contemporană mioritică e, deja, un fenomen. Şi ca să nu fii “singur”, Pantilimoane, subscriu.

Cu dragoste, despre frunze şi tenis

• Băi fraţilor, dragi prieteni şi iubiţi cititori, în fine, voi care n-aveţi alt timp de pierdut decât să mă citiţi… Taman când eram convins că menirea mea în viaţă e să mă însor cu Simona Halep, pentru că amândoi n-am izbutit să ne desăvârşim, deşi colegii (amândurora) susţin că avem talent, l-am întâlnit pe… Frunză. Nu, dragă, nu “adio pica Frunza”, ca în poemul lui Bacovia, ci vorbesc despre jucătorul nostru, Nicu.. din poezia lui, proprie şi personală. Nu mai contează ce am făcut în Cupa Davis, important e că am descoperit un senzaţional jucător, bântuit cumplit de talent şi bănuit de ghinion. Cum ar spune Mitică Dragomir, “ascultaţi-mă ce vă spun”, veţi avea de a face cu o stea, nu cu o sclipire!

Logoreea Mutului şi duminica orbului

• Duminică, a fost declarată stare de graţie la Digi. Mutu vorbea mult. Contra era, iar, selecţioner, “da’ nu ştim până vineri”. Până la urmă au decretat că “ie, dom’le”. Daniel Niculae era imperial, dar obosit. Cu o seară înainte, jucase pentru Rapid, renăscând alături de iubirea vişinie, pentru ca a doua zi să-şi piardă timpul la emisiunea lui Naum. Cum adică, “de ce?”. Păi să stai lângă un moderator care decretează “hai să vorbim DE filozofie”, ori eşti prea galonat cu bun simţ, ori te faci că nu vezi… că N-Au Mă creier!

• Am văzut şi am auzit toată televizionimea urlând că Dică l-a schimbat pe Achim, la ordinul lui Becali. O tâmpenie! Nimeni nu vorbeşte, însă, despre Dennis Man şi despre al său gol de generic. Să vă fie ruşine! L-au văzut „colegii” din media vârât cu pompa în echipă şi s-au greşit la unison că nu-i vreo „sculă” de fotbalist. Ei bine, eu pariez pe acest Man! Dennis Man. Copilul nu e la prima reuşită, are un CV multilateral dezvoltat în materie de „bună purtare”. Cum a zis Britney Spears, citând din Fănuş Neagu: „Aim năt dăt inăsănt, ups, ai did it ăgăin!”

• Echipa Naţională feminină de tenis de masă este CAMPIOANA EUROPEI, după o finală cumplită cu Germania! În sfârşit, scoatem nasul – şi mai mult decât atât – pe Continent. Ne-au bătut la toate sporturile, ne-au …chiar umilit, uneori, dar ne-a venit şi nouă rândul. Vorba lui Petre Ispirescu, „i-am certat odată, ca niciodată!”.

Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.