Sport

Marius Copil scrie istorie! Performanţa jucătorului român la final de an!

Tenismenul arădean, Marius Copil, devine doar cel de-al 8-lea jucător român ce reuşeşte să încheie un sezon ATP în top 100, după introducerea ierarhiei computerizate, în 1973.
21.11.2017 | 19:39
Marius Copil scrie istorie Performanta jucatorului roman la final de an

2017 este de departe cel mai bun an din cariera lui Marius Copil. Ajuns la 27 de ani, acesta a reuşit 8 victorii pe tablourile principale de concurs ale turneelor ATP, fiind prezent la 3 din cele 4 turnee de Grand Slam. Pe lângă aceste aspecte, arădeanul, ce s-a antrenat o bună perioadă de timp în Germania, a depăşit bariera primului milion de dolar din premii. Sunt recompense fireşti din toate punctele de vedere pentru jucătorul nostru, ce a decis să înceapă deja pregătirea pentru următorul sezon în care are aspiraţii mai înalte. 

Terminând anul în zona locului 95 (în funcţie de rezultatele din ultima săptămână), Marius devine doar cel de-al 8-lea jucător din România ce reuşeşte o astfel de performanţă. Ilie Năstase, primul lider mondial, chiar la introducerea clasamentului computerizat (23 august 1973) deschizând drumul şi fiind urmat de Andrei Pavel, Adrian Voinea, Ion Ţiriac, Victor Hănescu, Dinu Pescariu, Florin Segărceanu şi, acum, Marius Copil. Această performanţă îi garantează jucătorului nostru prezenţa la Melbourne, Openul Australian fiind singurul Grand Slam unde nu a reuşit calificarea pe tabloul principal în 2017.

Marius Copil şi cam atât!

Deşi este o performanţă remarcabilă, prezenţa în Top 100 la final de an a lui Marius Copil creşte diferenţa între acesta şi următorul cel mai bine clasat jucător român, Dragoş Dima, locul 463 ATP (!). Asistăm probabil la cea mai slabă perioadă a tenisului masculin modern în România, organizarea şi infrastructura nereuşind să ţină pasul cu ceea ce se întâmplă în străinătate. Mereu ieşind în faţă prin rezultatele excelente obţinute la feminin, Federaţia Română de Tenis pare să închidă ochii complet atunci când este vorba despre drama tenisului masculin. Şi dacă luăm în considerare faptul că la feminin este mai degrabă vorba despre performanţe individuale, ne întrebăm când se va face ceva şi când se vor deschide ochii la nivel înalt în tenisul românesc. Rezultatele bune cam întârzie să apară, inclusiv la juniori, dar poate e de preferat să ne lăudăm cu o foarte probabilă victorie în faţa Canadei, în Fed Cup, decât să ne gândim că nu suntem favoriţi contra Luxemburgului, în divizia de onoare a Cupei Davis. Aceeaşi Cupă Davis unde am făcut 3 finale în anii 70.

În lumina acestor evenimente, Marius Copil a refuzat să mai evolueze în Cupa Davis, preferând să se concentreze pe cariera de simplu. Acesta a fost şi cazul lui Florin Mergea, iar Horia Tecău pare ultimul mohican rămas dintr-o echipă ce se creiona cu oarecare perspective în urmă cu 2-3 ani. Poate că ar trebui să fie luate câteva măsuri urgente la nivel înalt în tenisul românesc pentru ca această frumoasă pagină de istorie să nu fie ultima din următorii ani. Tenisul nostru masculin încă respiră şi la simplu, iar Marius merită să caute orizonturi mai înalte în 2018

Tags: