REPORTAJ EXCLUSIV! Raţ, alături de Hagi şi Popescu. Performanţa cu Finlanda l-a adus în topul celor mai buni fotbalişti ai naţionalei

Răzvan Scarlat   
in Stiri principale
15/10/2014, 09:15
REPORTAJ EXCLUSIV! Raţ, alături de Hagi şi Popescu. Performanţa cu Finlanda l-a adus în topul celor mai buni fotbalişti ai naţionalei GALERIE FOTO

Răzvan Raţ a jucat în meciul Finlanda – România, 0-2, partida cu numărul 100 în tricoul echipei naţionale. Fundaşul stînga a intrat într-o galerie selectă din care mai fac parte Hagi, Popescu, Boloni şi Dorinel Munteanu, cei care au bifat “centenarul” sub “tricolor” pînă acum. În 2008, înaintea Campionatului European, FANATIK a realizat un material amplu despre Raţ, iar detaliile inedite le prezentăm în rîndurile de mai jos. 

Înainte de toate însă, este important să menţionăm cele mai importante borne fotbalistice din cariera lui Răzvan, o carieră aproape perfectă, asta dacă luăm în considerare faptul că Raţ nu a apucat să evolueze în tricoul vreunei echipe importante din Europa:

100 de selecţii pentru echipa naţională a strîns Răzvan Raţ, prima dintre ele consumîndu-se în ianuarie 2002, într-un amical Franţa – România, scor 2-1

250 de meciuri oficiale a jucat Răzvan Raţ pentru Şahtar Doneţk între 2003 şi 2013, perioadă în care a marcat 7 goluri şi a oferit 34 de pase decisive

16 trofee a cucerit fundaşul stînga cu Şahtar Doneţk în zece ani: şapte titluri ale Ucrainei, cinci Cupe ale Ucrainei, trei Supercupe ale Ucrainei şi o Cupă UEFA

2 titluri a cîştigat Raţ alături de Rapid în 1999 şi 2003, fiind unul dintre puţinii fotbalişti care au reuşit această performanţă în tricoul vişiniu

6 echipe are în CV fotbalistul: Rapid, FCM Bacău, Şahtar Doneţk, West Ham United, Rayo Vallecano şi PAOK Salonik

2 goluri a reuşit Răzvan Raţ pentru prima reprezentativă, unul în 2004 şi altul în 2014! Ambele au venit în partide amicale

33 de ani este vîrsta la care Răzvan Raţ a reuşit prima dublă din carieră, în septembrie 2014, la meciul dintre PAOK şi Heraklion, scor 4-0

Petre Ţuţea definea ţăranul, ca fiind un arhetip uman sau omul perfect. Titularul postului de fundaş stînga al naţionalei, Răzvan Raţ, nu este un jucător perfect, nu este nici măcar un om perfect, dar poate fi un exemplu pentru alţii prin modul în care şi-a sacrificat copilăria pentru o carieră aproape perfectă. „Ţăranul” este porecla pe care a căpătat-o în primii ani ca fotbalist, la Craiova.

5

Un băiat poate ajunge să lucreze la CFR (oraşul fiind un important nod de căi ferate), poate rămîne să muncească la cîmp sau pleacă. FANATIK a stat de vorbă cu părinţii fundaşului naţionalei, pentru a afla cum a ales Raţ ultima variantă. I-am găsit în Slatina, la complexul Pitic-Sport, construit chiar de Răzvan.

6

 

Tatăl său, Ion Raţ, ne-a întîmpinat cu un zîmbet larg şi un braţ de agende în care a adunat cu migală şi dragoste articole şi decupaje din ziare despre fiul său. E un om mîndru, iar în ochi i se citeşte, din orice loc priveşti, mulţumirea şi liniştea sufletească.

Gard în gard cu stadionul

2

Drumul spre cariera de fotbalist a fost scurt pentru copilul Răzvan Raţ, iar miracolului numit fotbal i-a răspuns cu credinţă încă din primii ani de viaţă. „Casa unde locuim noi, în Piatra Olt, este gard în gard cu stadionul. Îmi amintesc faptul că Răzvan avea doi sau trei ani cînd a ajuns prima oară acolo. De atunci îşi petrecea toată ziua numai la teren jucîndu-se cu mingea”, povesteşte emoţionat tatăl jucătorului.

„Îl puneam să şuteze în zidul de la casă!”

1

Primii paşi spre fotbal ai lui Răzvan au fost făcuţi sub îndrumarea tatălui său, în acei ani antrenor la echipa locală Rapid Piatra-Olt.

„Pe la patru ani m-am gîndit să-l cizelez puţin şi îl puneam să dea cu ambele picioare în minge şi să şuteze în zidul de la casă. Nu m-am gîndit niciodată că va ajunge să joace fotbal de performanţă”, ne spune Raţ senior, care, descoperind calităţile fiului său, a luat o decizie importantă. „Am hotărît că ar trebui să mergem la Craiova, la o selecţie. Eu m-am dus cu el. Eu l-am făcut fotbalist!”, ne-a mărturisit, zîmbind, mama sa.

„La internat mînca o ciorbă din capete de peşte congelat”

Mutarea la Craiova a însemnat, pentru Răzvan, pe de o parte, începutul ascensiunii sale în carieră, iar pe de altă parte începutul sacrificiilor pe care avea să le facă de-a lungul timpului.

„Era un copil firav, dar e adevărat că era şi foarte ambiţios. Făcea naveta săracul, de la Craiova la Piatra-Olt, iar la un moment dat noi nu am mai putut rezista, fiindcă mai aveam un băiat care era student la Bucureşti şi nu prea existau posibilităţi financiare. Atunci s-a mutat la internat. Numai el ştie cît s-a chinuit, şi avea doar 10 ani. Am fost la el odată şi nu avea nici ce să mănînce, mînca o ciorbă din capete de peşte congelat”, povesteşte doamna Raţ.

A vrut să se lase!

8

Greutăţile cu care s-a confruntat la Craiova au fost la un pas să-l facă pe Răzvan să renunţe la fotbal!

Pus în situaţia să aleagă între şcoală şi fotbal, tînărul alesese prima variantă, iar apoi, în urma unei discuţii în familie, a revenit asupra deciziei. „În clasa a VIII-a, a avut un moment de cumpănă. Îi era greu să le facă pe ambele, şi fotbal, şi şcoală, aşa că aproape renunţase. În cele din urmă a ales fotbalul”, ne-a dezvăluit tatăl jucătorului.

Olimpic la informatică

7

Deşi hotărîse să acorde mai multă atenţie fotbalului decît şcolii, tînărul Raţ a mai avut o ultimă răbufnire în clasa a IX-a, cînd a participat la olimpiada de informatică, faza pe oraş.

„Era la Liceul de Chimie din Craiova, unde intrase pe merit. A fost la olimpiada de informatică, fiindcă era pasionat de calculatoare. Învăţa foarte bine atunci, dar apoi, încet-încet, nu a mai putut să continue cu amîndouă”, îşi aminteşte Ion Raţ.

Bătăuşul

4

Cea mai mare susţinătoare a lui Răzvan a fost mama sa, care l-a însoţit de cînd era mic la toate meciurile de fotbal. Nu odată a fost pusă în situaţii dificile de fiul său, care era „al dracu’ ca taică-su”.

„Odată s-a luat la bătaie pe teren, cred că avea opt ani. L-a bătut pe un copil, care a venit apoi cu tatăl său. M-am băgat imediat, dar el îmi spunea pe la spate să nu mă mai cert că el fusese de vină”, ne povesteşte doamna Raţ, apoi continuă: „Cînd a ajuns la Craiova l-a bătut pe Vigariu, cu antrenorul Anghel Mităchescu se certa tot timpul fiindcă îl bătea cînd greşea, dar el zicea: .

„I se spunea şi Schijă”

Tînărul Raţ ajuns din Piatra-Olt la Craiova să se facă fotbalist a devenit repede ţinta ironiilor colegilor. Antrenorul care l-a descoperit, Anghel Mităchescu, l-a pricopsit şi cu o poreclă care avea să-i marcheze primii ani ai carierei: „Ţăranul”.

Părinţii lui Răzvan îşi amintesc cu umor despre acest apelativ. „I se spunea Schijă, dar Mităchescu îi zicea Ţăranul. , spune mama lui Răzvan.

Hizo îl vedea peste tot

111111111111111dsc_0044-607x400

Una din cele mai amuzante faze care s-au petrecut la inceputul carierei de fotbalist a lui Raţ, ne-o povesteste chiar mama lui.

“Eram in tribuna la un meci al lui Razvan la Rapid. Pe atunci antrenor era Hizo, iar Razvan nici nu intrase în teren. La un moment dat, Hizo începe să strige: , eu auzindu-l m-am apropiat imediat de el şi i-am spus: , povesteşte, printre rîsete, mama fotbalistului.

500 Ron BONUS, 5 runde gratuite + 15 dupa prima depunere doar la cazinoul Unibet!

Închide ×