Cele mai citite

Lucruri mai puţin ştiute despre Crăciun. Nu peste tot s-a serbat pe 25 decembrie!

Vezi lucruri pe care mai mult ca sigur că nu le ştiai despre sărbătorea Crăciunului.
25.12.2017 | 12:32
Lucruri mai putin stiute despre Craciun Nu peste tot sa serbat pe 25 decembrie

Pe 25 decembrie se sărbătoreşte în lumea creştină naşterea Domnului Iisus Christos. Însă mai peste tot semnificaţia acestui moment de maximă importanţă în plan spiritual s-a estompat de mult, lăsând prim planul unei sărbători mai pe placul oamenilor, cu daruri şi mese bogate. Este Crăciunul, perioada în care se cere ca toţi să fim mai buni, de parcă a fi buni nu ar trebui să fie permanent înm firea omului, ci numai la anumite momente festive.

Iată mai jos o sumedenie de lucruri mult mai puţin ştiute despre Crăciun şi tot istoricul acestei sărbători care înfrumuseţează de secole sufletele şi casele noastre de fiecare dată, în apropierea trecerii în noul an.

Moş Crăciun a existat!

1. Crăciunul nu a fost sărbătorit întotdeauna pe 25 decembrie. De exemplu, grecii celebrau Crăciunul pe 7 ianuarie. Data actuală, 25 decembrie, a fost proclamată oficial de Papa Julius I, în anul 350.
 
2. Denumirea prescurtată de “Xmas” provine tot de la greci, unde X era una dintre reprezentările lui IIsus Cristos (Christ).
 
3. Există tradiţia ca, în ajunul Crăciunului, Moş Crăciun să aducă tuturor cadouri, pe care să le lase sub bradul împodobit. Totuşi, cercetătorii americani au ţinut cu orice preţ să strice magia sărbătorilor cu calculele lor, arătând că, pentru a reuşi această performanţă, Moşul ar trebui să viziteze 822 de case pe secundă iar viteza lui Rudolf nu ar trebui să scadă sub 1.050 de kilometri pe secundă.
 
4. Moş Crăciun a existat în realitate. În secolul patru, pe actualul teritoriu al Turciei, a trăit episcopul Nikolas din Myra, care ulterior a fost sanctificat. Numele Santa Claus provine, după unii cercetători, din numele german al sfântului, Sankt Niklaus, iar după alţii, după denumirea olandeză a acestuia, Sinterklaas.
 
5. Potrivit legendei, tradiţia ciorapilor (la noi se folosesc ghetele) în care se primesc cadourile de Crăciun provine de la trei surori, care nu aveau zestre. Acestea au fost ajutate de Moş Crăciun (Nicolae), care a intrat pe horn şi le-a umplut ciorapii cu monede de aur.
 
6. Primele ornamente ale brazilor de Crăciun au fost merele. Tradiţia s-a schimbat, merele fiind înlocuite de lumini, la iniţiativa pastorului protestant Martin Luther (1483-1546), după ce acesta a avut o revelaţie, zărind stelele strălucitoare printre ramurile unui brad.
 
7. În Marea Britanie, de Crăciun se poartă coroane de hârtie. Originea acestui obicei provine de la străvechile Saturnalii romane.
 
8. Prima celebrare a Crăciunului în Marea Britanie a avut loc în anul 521, în localitatea York.
 
9. În condiţii naturale (deci nu în pepiniere) un brad are nevoie de cel puţin 15 ani pentru a putea ajunge la dimensiunea optimă pentru a putea împodobi casa de Crăciun.
 
10. O familie americană trimite, în medie, 28 de felicitări de Crăciun, acelaşi număr de felicitări fiind şi primite.
 
11. În Canada, Moş Crăciun are propriul să cod poştal, H0H 0H0 (HO HO HO )
 
12. Între anii 1647 şi 1660, Crăciunul a fost interzis de Parlamentul englez, la cererea liderului puritan Oliver Cromwell, care a considerat că a “petrece”într-o zi “sfântă” este imoral. Interdicţia a fost ridicată după ce Cromwell a pierdut puterea.
 
13. Celebra melodie “Jingle Bells” a fost compusă iniţial pentru altă sărbătoare importantă, Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei), în 1857.
 
14. Norvegienii aveau credinţa că, de Crăciun, vrăjitoarele mergeau din casă în casă, în căutare de… mături. De aceea, în ajunul Crăciunului toate măturile erau ascunse iar bărbaţii ieşeau afară din casă şi trăgeau focuri de armă în aer, pentru a goni spiritele malefice.
 
15. Americanii sunt puţin plecaţi cu pluta sau îşi iubesc foarte mult animalele de companie: 56% dintre ei afirmă că îşi colindă întotdeauna animalul de companie.
 
16. În timpul sezonului de cumpărături de Crăciun, cardurile de credit Visa sunt folosite cu o frecvenţă de 5340 de ori pe minut, în Statele Unite.
 
17. În lume există două insule numite Crăciun (Christmas), una în Oceanul Pacific iar cealaltă în Oceanul Indian.
 
18. Există şi influenţe negative a acestei sărbători: potrivit unui studiu, cele două săptămâni de dinaintea Crăciunului deţin recordul în ceea ce priveşte separarea (despărţirea) cuplurilor.
 
19. Primul brad artificial de Crăciun a fost realizat de nemţi, folosind ca materie primă pene de gâscă vopsite.
 
20. Vestimentaţia lui Moş Crăciun, aşa cum îl ştim noi astăzi, a fost realizată în 1860, de către caricaturistul Thomas Nast.
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria CELE MAI CITITE