News

Crimă „de onoare” în Iran. Fată de 17 ani, măritată cu forța și apoi decapitată de soț. A fost trimisă la moarte de familie

Crimă „de onoare” în Iran. O tânără de 17 ani din Iran, căsătorită cu forța de familie, a sfârșit decapitată de soț, după ce reușise să fugă, dar familia a sfătuit-o să se întoarcă la soț.
08.02.2022 | 19:19
Crima de onoare in Iran Fata de 17 ani maritata cu forta si apoi decapitata de sot A fost trimisa la moarte de familie
crima de onoare, mona heydari, iran
ADVERTISEMENT

Tânăra iraniană se numește Mona Heydari și a fost căsătorită obligatoriu de familie, când avea 15 ani, cu unul dintre verii săi. Nemulțumită de aranjament, adolescenta a fugit în Turcia, dar familia a presat-o să se întoarcă la soț, în Iran, promițându-i că nu i se va întâmpla nimic.

Sâmbătă, fata a fost decapitată de soț, în ceea ce se numește crimă „de onoare”. Mai mult, soțul ar fi purtat capul fetei pe străzi, pentru a se mândri cu gestul făcut.

ADVERTISEMENT

Crima s-a petrecut în localitatea Ahvaz, capitala unei provincii situate în sud-vestul Iranului, potrivit agenției de știri Rokna, citată de La Depeche.

Potrivit publicației citate, într-un film postat pe YouTube se poate vedea un tânăr mergând pe străzile din Avhaz, zâmbind încântat, cu capul Monei Heydari într-o mână și un cuțit în cealaltă mână.

ADVERTISEMENT

Tânăra femeie ucisă de soț lasă în urmă un copil născut din căsătoria forțată cu vărul său, Sajjad Heydari. Monei Heydari, căsătorită la doar 15 ani, a fost adesea victima violenței domestice, potrivit Comitetului de Femei NCRI, o organizație care încearcă să le apere pe femeile din Iran.

Din cauza vilenței soțului, adolescenta a fugit, pentru șase luni, în Turcia. Dar tatăl și unchiul său au forțat-o să se întoarcă la soț, promițându-i o viață în siguranță.

ADVERTISEMENT

Încrederea în rude s-a dovedit însă fatală, pentru că soțul i-a tăiat capul și i l-a purtat în triumf pe străzi imediat după ce s-a întors.

Potrivit unui jurnalist iranian, care ita surse apropiate de familie, adolescenta ar fi cunoscut, pe când se afla în Turcia, un refugiat din Siria, pe Instagram.

ADVERTISEMENT

Această relație ar fi justificat crima „de onoare”, în ochii soțului Monei Heydari.

Ce va păți criminalul

În prezent, Sajjad Heydari și fratele său se află în arest, așteptând desfășurarea procedurilor penale.

Dar în Iran, scrie presa internațională, legea este în favoarea criminalului. „Un tată care și-a decapitat fiica de 14 ani a fost condamnat la 8 ani de închisoare, în timp ce o femeie ce și-a scos hijab-ul a primit o condamnare de 24 de ani”, spune Masih Alinejad, jurnalist iranian.

Mai mult, articolul 630 din Codul Penal al Iranului, unui bărbat îi este permis să-și ucidă soția și amantul dacă a fost martor al relației sexuale dintre aceștia și este convins că femeia nu a fost constrânsă.

De asemenea, articolul Article 301 prevede că tatăl sau bunicul femeii ucise nu au dreptul să răzbune această crimă.

„În absența unui sistem legal care să protejeze femeile care au copii și sunt victime ale violenței domestice, omorurile sunt repetate mereu și mereu și acoperite sub denumirea de crime „de onoare”, mai spune jurnalistul iranian, acum emigrat în Olanda.

Mai mult, potrivit publicației Iran International, agenția de știri care a publicat istoria odioasei crime a fost închisă de autorități.

Ce sunt crimele „de onoare”

Adolescenta se adaugă astfel unei lungi liste ale acestui tip de crime ritualice. Omorul „de onoare” este, potrivit Humans Right Watch, definit ca uciderea unei persoane care, prin comportamentul său, a adus dezonoare familiei sale și, prin aceasta, a încălcat un  cod al onoarei.

Potrivit unor date publicate în 2020 de publicația medicală britanică The Lancet, au avut loc cel puțin 8.000 de astfel de crime „de onoare” în Iran, între 2010 și 2014.

Dar, potrivit altor surse, aceste cifre statistice ar putea să fie mult subestimate, întrucât criminalii de acest tip sunt rareori deferiți justiției, pentru că familiile victimelor nu depun plângeri contra ucigașilor.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut...
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la...
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la Sibiu. Bărbatul a fost prins la Păltiniș
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1