Fotbal intern

SUPER INTERVIU: „Am cîştigat trofee şi am fost făcut BEŢIV!”

Cristian Săpunaru a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK, în care a vorbit despre ultima experienţă din Primera Division, precum şi despre situaţia de la Rapid, grupare cu care a...
14.02.2015 | 00:02
SUPER INTERVIU Am cistigat trofee si am fost facut BETIV

Cristian Săpunaru a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK, în care a vorbit despre ultima experienţă din Primera Division, precum şi despre situaţia de la Rapid, grupare cu care a semnat un contract pînă la finalul sezonului. 

Salut, Cristi! Te-ai întors acasă… Mai priveşti în urmă, cum vezi anii jucaţi în străinătate, eşti mulţumit, se putea mai mult?

– Sînt foarte mulţumit şi nu mă voi opri doar la atît. Sper să salvăm Rapidul de la retrogradare, după care să mă întorc în străinătate şi să mai cîştig trofee. Dacă nu va fi posibil merg înainte aici, nu e nici o problemă

De ce nu ai jucat la Elche?

– Acolo a fost cu totul şi cu totul altceva. Rămîn cu amintirea frumoasă că am avut un grup unit, un grup frumos, îi doresc acestui club tot binele din lume. Dar nu aş vrea să vorbesc prea mult pentru că nu mai are rost.

„Mă judec cu Elche în civil”

Ai reprezentat o problemă în vestiar?

– Cu colegii nu am avut absolut nici o problemă, ci cu antrenorul. A fost un moment greu pentru mine. Nu am mai putut juca, deşi mă antrenam foarte bine, dar nu vreau să denigrez pe nimeni. Iau totul ca pe o experienţă de viaţă, amară ce-i drept, dar nimic mai mult.

Au fost invidioşi colegii pe tine că aveai un salariu mare?

– Nu am de unde să ştiu asta… Dar care ar fi fost problema lor? Fiecare jucător îşi negociază singur salariul!

Care mai este situaţia în prezent?

– Mă judec cu Elche în Spania, în civil, şi aştept să se ia o decizie.În caz că nu-mi va fi favorabilă, voi ataca mai departe.

Este adevărat că ai de primit 1,5 milioane de euro?

– Suma nu este aşa mare. Oricum, e confidenţială.

„Am preferat să văd dacă se doreşte salvarea Rapidului. Şi am ales Rapid”

Presa ţi-a creat, de-a lungul timpului, o imagine de tip conflictual…

– Asta pentru că nu mă cunosc. Este adevărat, am avut şi unele ieşiri, dar tot timpul numai astea au fost scoase în faţă. Am fost făcut beţiv, dar nu ştiu dacă vreo persoană m-a prins vreodată beat. În sfîrşit, asta este…

Te-a deranjat?

– Normal! Cînd am făcut lucruri bune şi am cîştigat trofee nu s-a vorbit aşa mult despre mine. S-au scos în faţă lucruri neadevărate, dar am avut puterea să duc în spate tot. Poate dacă nu aveam această forţă nu mai ajungeam pînă aici.

Ultimul meci oficial l-ai jucat în aprilie 2014. Cum a fost perioada de atunci pînă acum pentru tine?

– Foarte grea! Păi nu am mai făcut ceea ce-mi place. Nu te simţi deloc împlinit dacă te antrenezi şi nu joci în partidele oficiale. Sper să-mi revin cît mai repede şi să ajut Rapidul să se salveze.

Ce oferte ai mai avut în afara celei de la Apollon?

– Nu pot spune ce echipe m-au dorit pentru că nu are rost. Cert este că am avut oferte foarte bune, dar am ales Rapidul. Ioan Andone este un om de nota 11, dar am preferat să aştept să văd ce se întîmplă în Giuleşti, să văd dacă se doreşte salvarea clubului. Şi am ales să vin la Rapid.

Săpunaru anunţă: „Avem nevoie de minimum 33 de puncte în retur”

Cu ce gînduri revii în Giuleşti?

– Cu toţii vom încerca să salvăm Rapidul. Este aproape imposibil avînd în vedere situaţia în care ne aflăm, dar sperăm şi vom lupta pînă în ultimul minut. Avem nevoie de minimum 33 de puncte pentru a ne salva.

Ce jucător străin te-a impresionat pînă acum?

– Nu vreau să nominalizez pe nimeni. Dar, în schimb, m-a impresionat sacrificiul lor de luptă şi faptul că îşi doresc foarte mult să ajute Rapidul. Pentru asta chiar le mulţumesc şi îmi doresc ca la sfîrşitul campionatului să ne strîngem mîna şi să sărbătorim menţinerea în Liga 1. Toţi au văzut ce înseamnă Rapidul, au rămas impresionaţi cînd au văzut fanii aşteptîndu-ne la aeroport.

„Refuz să mă gîndesc la liga a doua!”

Ce ar însemna pentru Rapid o retrogradare?

– Nu vreau să mă gîndesc la aşa ceva. Vreau să mă gîndesc doar la rămînerea în prima ligă. Trebuie să fim optimişti toţi jucătorii, toţi suporterii. Refuz să mă gîndesc la ce s-ar întîmpla dacă am retrograda.

Mulţi oameni din fotbal susţin că sînteţi deja în Liga 2…

– Fiecare are punctul lui de vedere. Noi vom încerca să le demonstrăm tuturor contrariul. Dar părerea mea este că fiecare trebuie să-şi vadă de echipa lui sau de persoana sa dacă nu este implicat în fotbal. Nu este normal ca toată lumea să vorbească de Rapid.

„Vom încerca să învingem Steaua!”

În primele cinci etape din retur, Rapid întîlneşte Steaua, Petrolul şi Astra.

– Noi abordăm fiecare partidă la victorie. Fiecare punct este vital. Trebuie să mergem la victorie în fiecare partidă indiferent dacă întîlnim Steaua, Petrolul sau Viitorul Constanţa.

Cum va fi meciul cu „roş-albaştrii”… sau „galben-albaştrii”, pe scurt cu FCSB?

– Este vorba de un derby de tradiţie, un derby vechi, iar trei puncte contra Stelei ar însemna enorm pentru jucători şi fani. Un lucru să fie clar: vom încerca să învingem Steaua! Şi un punct ar fi bun, dar intrăm pe teren cu gîndul la victorie.

Ţi-a teamă de o umilinţă?

– Eu nu ştiu ce înseamnă umilinţa… Steaua nu ne poate umili pentru că sînt jucători de valoare şi de-o parte, şi de alta.

„Toţi fug cînd e vorba să investească”

Cînd se va mai bate Rapid la titlu?

– Dacă ne vom salva de la retrogradare, domnul Moraru va scoate echipa din insolvenţă. Şi, din ce ştiu eu, vor veni jucători de valoare care să ajute echipa să se bată la cupele europene şi campionat.

Te-ai gîndit vreo clipă să investeşti la Rapid?

– Sînt alţi oameni puternici care au forţă, dar, din păcate, nimeni nu a venit. Nu înţeleg din ce motive au fugit toţi! Cunosc suporteri care au posibilităţi financiare, dar au evitat să se implice la Rapid pentru că erau datorii foarte mari.

„Pancone are nebuniile lui de moment!”

Ce impresie ţi-a lăsat Valerii Moraru?

– Este un om care îşi doreşte foarte mult să salveze Rapidul. Sper că va şi reuşi. Cred că are şi resursele financiare necesare.Împreună vom salva acest club.

Este adevărat că ai fost invidios pe salariile fraţilor Oriol?

– Chiar nu mai vreau să comentez acest aspect. S-a ajuns foarte, foarte departe! Cum aş fi putut pretinde eu sau Nico salarii imense de la Rapid? Altele au fost problemele. Şi, ca să încheiem tot circul, am semnat în alb.

Pancu a anunţat că nu ar mai fi vorbit cu tine dacă refuzai să vii la Rapid.

– Pancone e Pancone… Are nebuniile lui de moment…

„Rapid are nevoie de suport financiar!”

Îl regreţi pe Copos?

– Nu ştiu ce să zic. L-aş regreta şi nu l-aş regreta. A adus la Rapid ultimele două titluri, patru Cupe, patru Supercupe… 10 trofee… Acum faceţi un calcul şi veţi vedea dacă George Copos trebuie regretat la Rapid.

Ţi-ai dori să revină în Giuleşti?

-Îmi doresc să vină sau să revină orice om potent financiar şi care simte ceva pentru Rapid. Pentru că Rapid are nevoie de suport financiar. Numai aşa poţi face performanţă. Fără bani este imposibil. Păi dacă Barcelona avea bugetul lui Elche niciodată nu ajungea la performanţele pe care le-a obţinut.

„Voi răspunde cu plăcere unei convocări la echipa naţională”

Ce mesaj ai pentru fani?

-Îmi doresc foarte mult să vină din nou la meci şi să umple stadionul. Şi cred că vor veni, pentru ştiu în ce moment se află Rapidul. Ne dorim foarte mult să ne împingă iar de la spate, iar la final să sărbătorim menţinerea în Liga 1.

Vei reveni la echipa naţională?

– Eu, mai întîi, trebuie să joc, iar dacă va veni o convocare voi răspunde cu plăcere. Am primit semnale de la staff-ul echipei naţionale că este nevoie de mine. Dar, repet, trebuie să evoluez bine la Rapid pentru ca, abia mai apoi, să mă pot gîndi la o revenire.

„Nu ştiu despre ce este vorba şi nu vreau să-mi dau cu părerea asupra plecării lui Dinu Gheorghe. Nu ştiu nimic şi nu are rost să vorbesc”
„Nu vreau să mă consider un simbol. Vreau să fiu văzut ca un jucător al Rapidului şi ca un suporter. Lumea ştie că de mic am fost prezent în tribună şi că ţin enorm la această echipă. Am susţinut Rapidul tot timpul, şi la bine, şi la greu”

67 de partide a jucat Săpunaru pentru Rapid, în care a marcat 6 goluri
900.000 de euro este cota lui Săpunaru, conform site-ului transfermarkt.de