Fotbal intern

Interviu EVENIMENT cu Tănase! Ce se-ntîmplă cu ADEVĂRAT la Steaua

Cristi Tănase, ultimul decar al Stelei şi al echipei naţionale a României, a acordat pentru FANATIK primul interviu de la transferul său în China, la Tianjin Teda. Fotbalistul vorbeşte sincer...
28.09.2015 | 00:30
Interviu EVENIMENT cu Tanase  Ce sentimpla cu ADEVARAT la Steaua

Cristi Tănase, ultimul decar al Stelei şi al echipei naţionale a României, a acordat pentru FANATIK primul interviu de la transferul său în China, la Tianjin Teda. Fotbalistul vorbeşte sincer despre Steaua, China şi Gigi Becali.

Salut, Cristi. Ai plecat după mult timp de la Steaua. Care a fost senzaţia la despărţire?
– Mi-a fost foarte greu să mă despart de Steaua. Am petrecut 6 ani superbi, cu bune şi rele, şi am avut mereu colegi cu care m-am inţeles foarte bine.

Ai ratat multe transferuri de-a lungul timpului. Mai sperai la o experienţă în străinătate?
– Sincer, îmi trecea prin cap că nu o să mai prind vreun transfer în străinătate şi că o să rămîn la Steaua, dar în acelaşi timp am sperat mereu că voi avea ocazia să joc şi într-un alt campionat, pe bani mai mulţi.

„Am prins deja şi cîteva cuvinte în chineză”

Cum te-au primit chinezii şi care sînt primele impresii?
– În general ei sînt prietenoşi. M-au primit bine şi au încercat să mă ajute să mă acomodez cît mai repede.

Unde locuieşti? Cu mîncarea şi limba cum te descurci?
– Stau într-un apartament foarte frumos, unde am parte de toate condiţiile. Este un apartament situat într-un complex luxos. Cu mîncarea n-am probleme, pentru că aici găseşti multe restaurante europene. Mîncarea chinezească o evit pentru că nu-mi place (n.r. – rîde). Cu colegii şi antrenorul vorbesc în engleză, dar am prins şi cuvinte de bază în chineză.

„Regret că nu m-am transferat la Napoli”

China nu are cel mai puternic campionat din lume…
– În China se joacă un fotbal cu calitate, vedeţi şi voi că sînt mulţi fotbalişti cu nume grele care cîştigă foarte bine aici. Pe de altă parte, e normal să regret că nu am prins un transfer în Europa. Mereu am visat să joc într-un campionat de top de aici, dar nu a fost să fie.

Care e cea mai bună echipă despre care tu ştii că te-a dorit?
– Din toate negocierile care au ajuns şi la mine, cred că Napoli a fost cel mai mare club din Europa care m-a vrut.

Şi de ce a picat totul? Crezi că Gigi Becali a ţinut prea mult de preţ cînd a venit vorba despre un transfer al tău?
– Aşa a fost să fie. Nu ştiu ce să spun despre suma pe care domnul Becali a cerut-o pentru mine în timpul tratativelor. Dînsul avea calculele sale, aşa că nu pot să îmi dau seama dacă a cerut prea mult sau prea puţin. Acum nici nu mai contează.

„Am ales Steaua cu sufletul, deşi aveam ofertă de la FC Köln”

Apropo de Gigi Becali. Cum te-ai înţeles tu cu patronul echipei? S-a spus mereu că eşti febleţea lui.
– Relaţia mea cu Gigi a fost una strict profesională, o relaţie patron-jucător. L-am respectat mereu şi l-am privit cu admiraţie. Nu ştiu dacă am fost febleţea dumnealui, dar m-ar onora dacă ar fi aşa.

A fost mai greu pentru voi cînd el a fost în puşcărie?
– Normal. Ne-a fost şi nouă foarte greu cît a fost în închisoare. Ne gîndeam la ce va urma, vorbeam între noi despre asta. Ne gîndeam că poate vor veni probleme financiare, cum am văzut că s-a întîmplat la alte echipe. Din fericire, nu a fost aşa!

Cum a fost pentru tine situaţia creată cu sigla şi cu plecarea din Ghencea? Steaua, FCSB…
– Problemele cu sigla au afectat enorm clubul. Fanii n-au mai venit la stadion şi asta a contat mult…. Eu cred că se va rezolva tot pînă la urmă.

Mai ţii minte momentul cînd ai venit la Steaua? Se spune că aveai o ofertă pe masă şi de la Dinamo.
– Sincer, eu nu am negociat niciodată cu Dinamo. Dacă ei au făcut o ofertă celor de la FC Argeş, nu ştiu. Eu am avut o propunere clară de la FC Köln atunci, dar am ales Steaua cu sufletul!

„Mă fluierau de la încălzire, dar am trecut peste şi am făcut performanţă”

Ai trecut şi prin perioade grele la Steaua. Ţi-a fost greu să le depăşeşti?
– Grele? Foarte grele! Lumea mă critica din orice, fanii mă fluierau de la încălzire. Nu este simplu pentru moralul unui fotbalist. Am trecut însă uşor, uşor peste acele clipe şi, zic eu, am reuşit să fac performanţă cu Steaua.

Ca un paradox, de fiecare dată cînd jucai mulţi te înjurau, iar atunci cînd lipseai spuneau că ţi se simte absenţa. De la ce crezi că s-a creat această imagine?
– Este greu de spus, este o întrebare la care aş prefera să nu răspund. Ce a fost în trecut chiar nu mai are importanţă. Dacă acum oamenii se mai gîndesc la mine şi spun că se simte lipsa mea, atunci eu nu am cum să fiu decît bucuros.

Cum crezi că îşi vor aminti fanii Stelei de tine? Drept Dodel sau drept căpitanul echipei?
– Îmi doresc să rămîn în mintea suporterilor ca Tănase: numărul 10 de la Steaua si căpitanul campioanei!

Reghe, Gîlcă sau Rădoi? Verdictul lui Tănase

De-a lungul perioadei la Steaua, Tănase a lucrat cu mulţi antrenori. Cine a fost mai bun între Reghe şi Gîlcă? „Mereu am evitat să fac vreo comparaţie între antrenori. Fiecare are stilul său, amîndoi au avut rezultate foarte bune cu Steaua. Eu am avut relaţii excelente cu ambii şi nu pot avea decît cuvinte de laudă pentru ei”, susţine Tănase, care îi linişteşte pe suporterii campioanei care nu au încredere în Rădoi: „Va ajunge foarte sus. E foarte ambiţios şi se implică mereu sută la sută. Iubeşte ceea ce face şi pune pasiune în tot. O să vedeţi că va reuşi la Steaua”.

Pierde naţionala şi Euro 2016?

Transferul în China l-a îndepărtat pe Tănase de naţionala României. Distanţa lungă, care nu permite monitorizarea sa permanentă de la faţa locului, şi imaginea unei competiţii mai puţin valoroase au făcut ca fostul căpitan al Stelei, unul dintre pilonii selecţionatei în ultimii ani, să lipsească de la dubla cu Ungaria şi Grecia. „Mi-a fost greu să nu fiu convocat. M-am gîndit cînd am acceptat oferta din China că s-ar putea să nu mai fiu chemat la naţională pentru că e foarte departe… Dar eu mă pregătesc la fel, sper să joc cît mai bine şi prin evoluţiile mele să îl determin pe selecţioner să mă convoace din nou. Vreau să joc la Euro 2016!”, afirmă Tănase.

Hagi sau Mutu? Messi sau Ronaldo?

Fost decar al Stelei şi al naţionalei României, Tănase a evitat să aleagă între ultimele două mari nume ale fotbalului nostru, Gică Hagi şi Adrian Mutu. „Nu mă puneţi să aleg între ei. Îi aleg pe amîndoi, pentru că amîndoi au fost doi fotbalişti extraordinari”, afirmă fotbalistul. Mult mai uşor îi e să decidă însă între Messi şi Cristiano Ronaldo: „Ronaldo, evident! Doar ţin cu Real Madrid (n.r. – rîde)”. Cît despre adversarul care i-a pus cele mai multe probleme, Dodel răspunde fără ezitare: „Brazilianul Maicon, fundaşul dreapta care a fost şi la Inter!”

Mesajul lui Cristi Tănase pentru fanii Stelei:

„Pentru mine sînt cei mai frumoşi fani din România, orice s-ar spune despre ei. Mi-au oferit momente unice în viaţă, cînd umpleau stadionul şi cîntau 90 de minute… Astea nu se pot uita niciodată! Ceea ce îmi doresc eu acum este să-i văd lîngă echipă din nou”

2 goluri a marcat Tănase în ultima etapă din campionatul Chinei, în victoria lui Tianjin Teda cu Shanghai Shenxin, scor 4-1

1 milion de euro a plătit Tianjin Teda pentru transferul lui Tănase de la Steaua

Tags: