News

Cum a venit îmbrăcată Carmen Iohannis la vizita Papei de la Blaj. Președintele și soția sa au fost aplaudați

02.06.2019 | 11:27
Cum a venit imbracata Carmen Iohannis la vizita Papei de la Blaj Presedintele si sotia sa au fost aplaudati

Duminică, 2 iunie este ultima zi a vizitei făcute de Papa Francisc în România, primul suveran Pontif care a ajuns în țara noastră, după mai bine de 20 de ani. La slujba de beautificare a șapte eroi martiri, oficiată de Sfântul Părinte pe scena special instalată în Câmpia Libertății din Blaj, ia parte un număr impresionant de credincioși atât din țară, cât și din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. (Vezi mai multe imagini in Galeria FOTO)

Cum a venit îmbrăcată Carmen Iohannis la Blaj

De la un astfel de eveniment istoric nu puteau lipsi nici principalii actori ai scenei politice românești, printre care se numără și președintele Klaus Iohannis, sau premierul Viorica Dăncilă. Șeful statului a venit pe Câmpia Libertății din Blaj, însoțit de soția sa, Carmen Iohannis, care de altfel a atras toate privirile, datorită ținutei aleasă special pentru vizita Papei.

Este vorba despre o rochie din mătase, de culoare albastru deschis, cu croială simplă și elegantă, până la genunchi.  Doamna Iohannis a ales un model asemănător și la primirea de pe aeroportul Otopeni, în momentul în care Suveranul Pontif a pășit pentru prima dată pe pământ românesc. Designerul care a semnat ținuta susține că prin intermediul acestei nuanțe, soția președintelui și-a propus să transmită un mesaj de seninătate.

Ținuta aleasă de Carmen Iohannis pentru ultima zi a vizitei făcute de Papa Francisc în România
Ținuta aleasă de Carmen Iohannis pentru ultima zi a vizitei făcute de Papa Francisc în România

Papa Francisc, slujbă încărcată de simboluri la Blaj

Pe Câmpia Libertății din Blaj, Papa Francisc va oficia ceremonia de beautificare a unui număr de șapte eroi martiri, care au căzut victime sistemului comunist. Conceptul întregului eveniment îi aparține designerului sibian Andu Mărginean, care de altfel a și confecționat tronul, crucea și amvonul folosite de Sfântul Părinte, obiecte încărcate de simboluri.

Trimit cu gândul la vibrația supliciului, martor al suferinței din temniță, al morții și al jertfei. Brațul tronului arhieresc are o simbolistică aparte, el descriind metaforic un geam vizor cu șapte gratii. Ca o curiozitate, unele bucăți din lemnul primit de la cele două închisori provin dintr-un toc de ușă, întregul material fiind livrat cu aviz de expediție, ceea ce îi confirmă autenticitatea. A fost o muncă importantă să se extragă și să se stăpânească constructiv lemnul vechi. E interesant de văzut că are o altă față, e un lemn chinuit, care însă se integrează în obiecte cu desăvârșire” , a povestit designerul din Sibiu.