News

Cum arată orașul de sub București, planul lui Nicolae Ceaușescu. Este secretul fostului dictator

02.04.2019 | 10:58
Nicolae Ceaușescu dorea o rețea impresionantă de tuneluri subterane în București

Nicolae Ceaușescu a pus în practică mai multe proiecte megalomanice în timpul vieții sale, însă liderul PCR a mai avut și alte planuri pe care nu a apucat să le ducă la bun sfârșit. Personaje cu importante legături în nomenclatura comunistă au dezvăluit, de-a lungul timpului, ce alte idei mai avea acesta și ce dorea să mai construiască.

Nicolae Ceaușescu dorea o rețea de tuneluri subterane în București

Planurile liderului României comuniste erau legate de București. Se pare că Nicolae Ceaușescu ar fi dar ordin pentru construirea unor tuneluri subterane legate între ele, suficient de mari încât să poată fi străbătute de mașini. Acestea ar fi urmat să lege mai multe clădiri de importanță din Capitală.

Dezvăluirea îi aparține colonelului în rezervă Nicolae Kovacs, acesta precizând că Ceaușescu ar fi dorit să realizeze această construcție pentru a demonstra că este cel mai puternic conducător comunist din zonă. Conform colonelului, ar fi fost realizați circa 20 de kilometri de tunel, prin care se putea circula cu mașini electrice.

Tunelurile subterane ale lui Nicolae Ceaușescu ar lega Casa Poporului de alte clădiri importante

Ce spune colonelul Kovacs despre planul lui Nicolae Ceaușescu

“Tunelurile principale leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară, pe aceasta de Casa Poporului, iar de aici pleacă două tuneluri mari: unul spre fostul Comitet Central (actualul Minister de Interne din Piaţa Revoluţiei – n.r.) şi unul spre actualul Minister al Apărării.

Cele dinspre Piaţa Revoluţiei sunt întrerupte din loc în loc de uşi de şapte tone greutate fiecare, pentru a închide etanş zona în caz de necesitate”, a spus colonelul în rezervă Nicolae Kovacs, conform libertatea.ro.

Existența acestor tuneluri secrete de sub București a fost confirmată, de-a lungul anilor, de mai multe persoane din anturajul fostului șef de stat, printre care și arhitectul dictatorului, Camil Roguski. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune cu exactitate cât de complexă este cu adevărat această rețea subterană și cât de mult a apucat Ceaușescu să vadă din acest proiect.

Despre planurile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu s-a vorbit mult după Revoluție. Arhitectul acestuia a afirmat că liderul comunist dorea să construiască două centre civice în București, unul dintre acestea urmând să fi fost amplasat pe actualul loc al Gării de Nord.

Fostul președinte ar mai fi dorit să construiască o rețea de autostrăzi care să împânzească România (peste 3.000 de kilometri de autostradă), o mega-hidrocentrală și să lege Bucureștiul de Dunăre printr-un canal. Printre cele mai importante proiecte de infrastructură duse la capăt pe timpul vieții dictatorului se numără metroul bucureștean, Transfăgărășanul sau Canalul Dunăre – Marea Neagră.