News

Cum erau abuzaţi copiii de la centrul de reeducare din Vişeu de Sus. Ce le făceau soţii germani acolo

03.09.2019 | 15:25
De la școală, la spital. Un elev din Mureș a fost bătut cu pumnii și picioarele de doi colegi de clasă Sursa foto: Pinterest

S-a aflat exact cum erau abuzaţi copiii nemți de la centrul de reeducare din Vişeu de Sus! Aceștia erau înhămaţi la căruţe, ţinuţi în ger şi ploaie şi bătuţi zilnic! Informaţiile au fost publicate în motivarea arestării celor cinci suspecţi în dosarul de sclavie.

Cum erau abuzaţi copiii de la centrul de reeducare din Vişeu de Sus

Drama prin care au trecut copiii nemți în centrul de reeducare din Vişeu de Sus se arată în motivarea Tribunalului Maramureș în cazul arestării celor cinci suspecţi din dosarul ”Projekt Maramureş”.

Judecătorii au susţinut că toate actele la care au fost supuşi minorii germani au fost de natură să creeze grave traume psihice şi fizice acestora, unii dintre ei având intenţii suicidale din această cauză.

Copii abuzati la centrul de reeducare din Vişeu de Sus
Copii abuzati la centrul de reeducare din Vişeu de Sus

”Metode barbare asupra minorilor”

“Tinerii sunt excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale, în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară, şi sunt supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de S.B.S. (cetăţean german – n. a.) în baza unor convingeri educative personale.

Acestea presupun, în realitate, aplicarea unor metode barbare asupra minorilor prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative, exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă.

”Bătăi repetate și manopere medicale intruzive”

Bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis , exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie – şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii”, se arată în motivarea Tribunalului Maramureş.

Unul dintre copii, de exemplu, a fost pus să mute bolovani cu mâinile goale, să care lemne sau să construiască un grajd, toate muncile fiind executate de dimineaţă de la 7 până la ora 18, în fiecare zi, inslusiv duminica.

“Totodată, partea vătămată precizează că de mâncare primea , fiind închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la WC”, se mai arată în motivarea Tribunalului Maramureş.

Adolescenții germani cu probleme veneau în România prin intermediul statului german, care finanţa proiectul. După un timp petrecut în centrul social din Vișeu de Sus, erau trimiși să trăiască în sat. Fiecare copil primește o alocație lunară de până la 800 de lei, în timp ce familiile care-i primesc încasează 600 de euro.

Tags: