Cum mai pot fi blocate în ultimul ceas ordonanţele pe Justiţie

Guvernul Grindeanu a ales soluţia Ordonanţei de Urgenţă cu modificările aduse Codului Penal, prin care se dezincriminează parţial abuzul în serviciu, pentru a intra în vigoare imediat, la...
01.02.2017 | 00:03
Cum mai pot fi blocate in ultimul ceas ordonantele pe Justitie

Guvernul Grindeanu a ales soluţia Ordonanţei de Urgenţă cu modificările aduse Codului Penal, prin care se dezincriminează parţial abuzul în serviciu, pentru a intra în vigoare imediat, la publicarea în Monitorul Oficial. Guvernul se bazează, în plus pe faptul că în materie penală funcţionează principiul legii cele mai favorabile, ceea ce înseamnă că, din momentul intrării în vigoare, au efecte letale în lupta anticorupţie.

Guvernul a adoptat, pe lângă proiectul de lege privind graţierea, o Ordonanţă de Urgenţă pe modificările la Codul Penal, care va produce efecte instant, iar rezultate produse în urma ei nu vor mai putea fi modificate în caz că aceasta pică la Curtea Constituţională sau dacă va fi respinsă când va ajunge la aprobare în Parlament. Un exemplu în acest caz a fost ordonanţa de urgenţă privind migraţia primarilor.

Un jurist de la Politeia World a prezentat, totuşi, o metodă prin care se poate opri ordonanţa de urgenţă înainte ca aceasta să producă efecte. Preşedintele României sau preşedintele CSM pot cere Curţii Constituţionale să analizeze OUG-ul în baza unui CJNC – Conflict Juridic de Natură Constituţională.

Astfel, Curtea Constituţională poate bloca ordonanţa de urgenţă înainte ca aceasta să fie publicată, deoarece a avut loc o consultare a opiniei publice care arată intenţia Guvernului de a trece această ordonanţă.

“Conflictul juridic de natură constituţională între autorităţi publice presupune acte sau acţiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe îşi arogă puteri, atribuţii sau competenţe, care, potrivit Constituţiei, aparţin altor autorităţi publice, ori omisiunea unor autorităţi publice, constând în declinarea competenţei sau în refuzul de a îndeplini anumite acte care intră în obligaţiile lor”, este definiţia dată de Curtea Constituţională CNJC-ului.

Citeşte mai mult pe www.realitatea.net