News

Cum poţi beneficia de pensie dacă nu ai îndeplinit stagiul de cotizare. Ce trebuie să faci

05.05.2019 | 10:45
Cum poti beneficia de pensie daca nu ai indeplinit stagiul de cotizare Ce trebuie sa faci

Se anunță o serie de schimbări în privința pensiilor. Acestea vizează o nouă categorie de români ce ar putea beneficia de asigurările sociale. Totul, în urma unei noi ordonanțe publicate recent în Monitorul Oficial. Totodată, respectiva inițiativă legislativă vine cu reglementări pentru cei care nu au reușit să îndeplinească stagiul de cotizare.

Muncitorii zilieri ar putea beneficia de asigurări sociale

Potrivit noului act normativ ce ar urma să intre în vigoare în cel mai scurt timp, companiile și antreprenorii independenți care preferă să angajeze zilieri, vor fi obligați să le achite acestora contribuția la pensii.

Dacă până acum, cei care foloseau zilieri trebuiau să plătească doar impozitul pe venitul  acestora, CAS-ul rămânând la latitudinea fiecărui angajator în parte, iată că de acum situația se va schimba radical. Efectele imediate ale unei astfel de prevederi vor fi resimțite în sensul creșterii costurilor cu lucrătorii zilieri, întrucât firmele vor lua cel mai probabil decizia de a majora remunerația brută, astfel încât să poată acoperi CAS-ul și să păstreze remunerația netă la valoarea actuală.

Muncitorii zilieri vor avea parte de pensie
Muncitorii zilieri vor avea parte de pensie

Vești bune și pentru cei care nu au suficientă vechime

Cei care nu au muncit deloc, sau nu au reușit să acumuleze vechimea necesară, au la rândul lor motive de bucurie. Vor putea  beneficia de pensie, chiar dacă nu au îndeplinit stagiul de cotizare, însă cu condiția să achite contribuția lunară aferentă CAS.

În anul 2018, românii aveau posibilitatea de a-și cumpăra vechime în câmpul muncii, însă doar până la cinci ani. Deși programul respectiv s-a încheiat la sfârșitul lunii decembrie, succesul pe care l-a înregistrat i-a determinat pe guvernanți să ia foarte serios în calcul varianta de a-l reintroduce, în anul 2021. Potrivit datelor furnizate de specialiști la finele acestui program, peste 15.000 de persoane din toată țara au optat pentru a cumpăra vechime, plătind în medie suma de 5.000 de lei.

În altă ordine de idei, ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor continua să crească, însă majorările acestora se vor produce anual. Reacția oficialului vine în contextul criticilor și acuzațiilor dure din partea membrilor opoziției.

Am tot spus-o, din păcate colegii noștri din opoziție încearcă să meargă pe aceeași logică a tăierilor și se vede că așa au gândit și când au fost la guvernare și așa gândesc și acum. Nicăieri în legea pensiilor nu scrie că de la 1 ianuarie. Scrie că actualizarea se face anual. Vreau să aduc aminte aici tuturor pensionarilor că, de fapt, în anul 2017, noi am majorat de două ori valoarea punctului de pensie, conștienți și vrând să realizăm ce am promis în programul de guvernare și conștienți că avem încă multe de făcut pentru pensionari. Ulterior, n-am ținut cont de data de 1 ianuarie” , a declarat Marius Budăi.

Tags:
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe...
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe străzi pentru o pâine
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Prințul Harry și Meghan ascund un mare secret. Martorii vorbesc
Prințul Harry și Meghan ascund un mare secret. Martorii vorbesc
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni