Sporturi

Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv! “Habar nu aveam! Credeam că face mişto de mine!” Interviu EXCLUSIV pentru FANATIK

02.07.2019 | 19:12
Cum sa calificat Monica Niculescu la al 12lea Wimbledon consecutiv Habar nu aveam Credeam ca face misto de mine Interviu EXCLUSIV pentru FANATIK

Monica Niculescu este la al 12-lea turneul la Wimbledon consecutiv, iar de această dată s-a calificat cu ajutorul unui wildcard. Românca a triumfat la turneul ITF de la Ilkley, ceea ce i-a adus un loc pe tabloul principal. Marţi, jucătoarea de tenis de 31 de ani a învins-o pe Andrea Petkovic în turul 1, la capătul unui meci de poveste, scor 2-6, 6-2, 7-5. După ce a obţinut calificarea în turul 2 de la Wimbledon 2019, Monica Niculescu a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.

Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv. Totul a început la Ilkley

Felicitări pentru al 12-lea Wimbeldon consecutiv în care eşti pe tabloul principal şi pentru victoria din primul tur. Te-ai întors mai greu după primul set?

– Nu ştiam că este al 12-lea turneu consecutiv, habar nu aveam. Da, a fost dificil pentru că ultimul meci a fost duminică la Ilkley. Bucurie mare, am luat wildcard şi a fost o săptămână de antrenamente, speranţe. Ştiţi cum e, la antrenament aveam o zi în care jucam bine, alta când nu făceam la fel de bine. M-am încălzit mai greu, iar Andrea a jucat perfect. A servit foarte bine. Dădea foarte bine şi a trebuit să schimb ceva. Ea era solidă pe spate, nu greşea. A trebuit să vin puţin în faţă şi să-i schimb puţin gândirea. Dacă o lăsam şi jucam pe spate, mă domina. A trebuit să pun puţin presiune.

Care crezi că a fost momentul decisiv, cel în care ai reuşit să tranşezi meciul?

– Au fost multe momente. A fost important că a avut ea 2-0 în decisiv şi eu am reuşit să iau acel punct şi să fac 2-1, la 3-0 era greu să mai întorc. La 4-4 am făcut acel break, mi-a dat încredere că se poate pe serva ei. Ea a reuşit rebreak-ul şi am învăţat multe din acest lucru. Mi-a plăcut că am reuşit să ridic nivelul, mai ales că la început eram puţin depăşită. Nu reuşeam să intru în punct şi mă lua prin surprindere cu serva ei.

Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv
Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv

“M-am simţit de parcă nu jucasem”

Ai început să fii expertă în seturi decisive. În ultima perioadă ai început să câştigi pe bandă rulantă în decisiv. Care e cheia, mai ales că şi la ultimul turneu ai reuşit să câştigi multe meciuri aşa? E vorba de experienţă sau ai tu mult sânge rece?

– Nu ştiu care este cheia. M-am gândit să joc aşa cum o făcusem în setul 2. Am început să atac şi am câştigat. Am zis că trebuie să joc la fel şi în setul 3. Nu ştiu dacă e sânge rece. Am şi meciuri în picioare, cu acel turneu de la Ilkley. Repet, azi m-am simţit de parcă nu jucasem. Trecuse o săptămână. Am tot jucat cu Andrea şi a câştigat multe meciuri. Mai mereu ajungem în decisiv. Ultima oară tot eu am câştigat. Mă ştie foarte bine. Când a văzut tabloul cred că şi-a zis ‘aoleu, a 7-a întâlnire’.

Ştii că ai revenit în prima sută după victoria asta?

– Ăsta era planul. La Roland Garros am stat acasă şi mă uitam la meciuri. Mi s-a întâmplat la Rabat, în ultimul tur de calificări. La 3-3 am simţit o explozie la gambă şi am încercat să mai joc puţin. A venit încă o explozie şi am încercat să mă recuperez acasă, ca să prind turneul de la Roland Garros.

Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv
Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv

“A doua zi după primul meci de la revenire nu mă mai putem mişca. Eram blocată”

Acum cum te simţi? La cât la sută din potenţial eşti?

– Mă simt foarte bine. După şase săptămâni am mers şi am jucat la Nottingham, apoi Ilkley. La primul meci după revenire am câştigat cu 7-6 în decisiv, a doua zi nu mă mai puteam mişca. Nu ştiu cum am putut să joc acele meciuri la dublu, a jucat bine Găbiţa (n.r. Gabriela Ruse). Aveam febră musculară. Când te recuperezi la gambă e foarte greu. Eram blocată. La festivitatea de premiere de la Ilkley am aflat că am primit wildcard la Wimbledon.

Nu a fost vreo strategie? Multe jucătoare s-au dus să joace la Ilkley.

– Nu. M-am gândit să am cât mai multe meciuri. La Birmingham nu puteam să intru. Iniţial, la Ilkley, nu eram pe tablou, eram în calificări. Nici nu ştiam că se dă wildcard la Wimbledon. Mi-a zis ceva Rybarikova, dar am crezut că face mişto de mine. Dacă era strategie, din cauza presiunii, nu mai puneam nicio minge în teren. Călin (n.r. Călin Ciorbagiu, antrenorul Monicăi) ştia, dar nu mi-a spus. În finală a fost greu cu Babos, tot în decisiv. A fost un moment de super fericire pentru mine.

Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv
Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv

Prima reacţie a Monicăi atunci când a aflat adversara din turul 2: “Nu ştiam, e nasol”

Acum eşti în vână după atâtea meciuri pe iarbă. Poţi să atingi nivelul de optimi de acum 4 ani?

– Planuri şi gânduri sunt. Depinde de cum joacă şi adversarul. Mi-e greu să spun la ce nivel sunt. După primul set eram depăşită. Am meciuri în picioare, asta e clar. Nu vreau să mă laud, e greu. S-a văzut azi. Petkovic mi-a dat 6-2 în 42 de minute, după toate meciurile mele de la Ilkley. E foarte greu pe iarbă.

Cum va fi meciul cu Mertens din turul 2?

– Cu Mertens am? Nu ştiam. Nu mă uit la tablou niciodată. E nasol. Joacă bine şi am câteva meciuri cu ea. Nu prea am reuşit să fiu aproape în meciuri contra ei. Am jucat la Hobart, în finală, şi a fost rău. E foarte solidă, nu prea greşeşte, e un fel de Wozniacki. Iau fiecare meci în parte. Miercuri am o zi liberă. Vedem, e greu.

Cum e să o ai adversară pe Simona: “Se transformă, pare ca o fiară”

Ce părere ai de meciul Simonei Halep cu Mihaela Buzărnescu?

– Una va fi în turul 3. Va fi un meci foarte greu pentru ambele. Nu e uşor să joci împotriva unei românce.

Tu ai jucat contra Simonei, sunteţi colege de Fed Cup. Cum e să o ai adversară? E altfel? Pare ca o fiară?

Da, se transformă. Pare ca o fiară. Toate suntem foarte rele pe teren, foarte muncitoare, nu dăm nimic gratis pe teren. E greu cu Simona. Are tot ce vrei. Picioare, dreaptă, servă. Nu ai ce să-i faci. Şi Miki dă repede, e stângace. Sunt curioasă cum o să fie meciul Va fi o încărcătură în plus. O să mă uit, dar nu o să văd tot meciul.

Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv
Cum s-a calificat Monica Niculescu la al 12-lea Wimbledon consecutiv bv

Ai vreo favorită în meciul acesta?

– Nu o să vă răspund (n.r. râde). În turul 3 va fi o româncă, asta e sigur.

Monica Niculescu vrea revanşa cu Franţa în Fed Cup: “Mamă, cum a fost meciul ăla”

Ce spui de schimbările din Fed Cup? Ce păre ai? Simona a spus că nu o să mai vină.

– Va fi foarte greu. Nu ştiu ce să zic. A spus Simona că nu vrea să schimbe, iar a doua zi a venit anunţul. E complicat să vorbesc acum, suntem în iulie. Sper să fiu sănătoasă şi să am clasament bun. Mi-a fost greu anul trecut să joc, aveam puncte de apărat în calificări la Doha. Depinde de cum mă simt şi de cum va fi clasamentul. E complicat să vorbim acum, să fim sănătoşi.

Îţi doreşti o revansă cu Franţa?

Mamă, cum a fost meciul ăla. Sper să fie, cât mai curând.