News

Cum se pregătește România de tornade și alte fenomene meteo extreme. Unde vor fi montate radare meteorologice

Încălzirea globală a dat peste cap prognozele meteo și planurile de viitor ale specialiștilor în domeniu, astfel că fiecare țară se pregătește cum poate.
29.04.2024 | 20:32
Cum se pregateste Romania de tornade si alte fenomene meteo extreme Unde vor fi montate radare meteorologice
Cum se pregătește România de tornade și alte fenomene meteo extreme. Unde vor fi montate radare meteorologice. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așadar, pe nimeni nu miră dacă în România meteorologii vorbesc despre pericolul tornadelor sau a altor fenomene meteo extreme pe care românii nu le-au trăit prea des. Cu toate acestea, veștile sunt bune de la ANM, pentru că directorul Elena Mateescu a transmis că instituția pe care o conduce a intrat în posesia unor radare meteo de ultimă generație.

Cum se pregătește România de tornade și alte fenomene meteo extreme

Aceste radare vor avea rolul de a avertiza populația cu multe ore înainte ca furtuna sau tornada să lovească, astfel că populația va avea timpul necesar să se pregătească. De asemenea, ministrul mediului Mircea Fechet a anunțat că aceste radare vor ajuta la depistarea din timp a viiturilor care vor lovi localitățile din țară.

ADVERTISEMENT

“Vom avea servicii mai performante. Vom știi din timp dacă avem fenomene meteo extreme, dacă e cazul să ne pregătim pentru o eventuală viitură“, a precizat ministrul Mircea Fechet. Între timp, directorul Elena Mateescu a anunțat că cele șapte radare vor fi amplasate în București și în mai multe zone importante din punct de vedere strategic pentru specialiștii meteo din țara noastră.

“Ne aflam la finalizarea unuia din cele mai importante obiective din cele șapte obiective ale proiectului Inframeteo și anume finalizarea lucrărilor din cadrul contractului de proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea rețelei de radare meteorologice. Avem 7 radare noi.  Azi facem recepția finală a ultimului radar la București după celelalte șase în teritoriu care acoperă la nivel de teritoriu nevoile de monitorizare și nevoile meteo extreme”, a declarat Elena Mateescu pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Aproape 200 de tornade în România în ultimii 400 de ani

Deși tornadele sunt oarecum o raritate pentru țara noastră, fiind specifice mai degrabă Statelor Unite ale Americii, acestea vizitează din când în când și aceste meleaguri. Astfel, statistica pusă la dispoziție de specialiști arată că în ultimii 400 de ani în țara noastră au fost identificate 195 de tornade.

Totuși, ce este tornada și cum se formează? ”Tornada este o coloană de aer care se află în rotație între baza norului și o suprafață”, arată Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei, conform Libertatea. Intensitatea tornadelor este calculată pe scara Fujita, fiind marcate de la F0 (nu există pagube) sau F5( distrugere totală).

ADVERTISEMENT

La intensitatea F0, tornadele sunt vizibile, dar nu produc pagube, iar la F5 rad totul în cale. Cea mai distructivă tornadă din istoria lumii a fost tornada Daulatpur–Saturia din Bangladesh de pe 26 aprilie 1989, care a ucis aproximativ 1.300 de oameni. În România, din fericire, nu este cazul, însă specialiștii monitorizează acest fenomen cu mare atenție.

”Publicul larg, furnizând informații, chiar dacă nu în timp real, doar punându-le undeva pe rețele de socializare, ne ajută pe noi să înțelegem dacă s-a produs ceva sau nu în zona respectivă”, explică cercetătorul. În mitologia populară românească aceste fenomene meteo extreme sunt denumite ”dragoni”.

ADVERTISEMENT

Important de reținut, din totalul de 195 de tornade identificate în țara noastră, 44% au avut intensitatea de F1, iar 71 au fost clasate la intensitatea de F3. Pentru că sunt atât de rare, românii nu știu cum să reacționeze atunci când dau nas în nas cu o astfel de tornadă. ”Sunt fenomene cu o evoluție extrem de imprevizibilă, care își pot schimba direcția instantaneu. Nu ai de unde să știi că nu te va lovi”, arată specialiștii.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Tesla de Cluj, mașina electrică românească de lux. Autonomie de 300 de km...
Tesla de Cluj, mașina electrică românească de lux. Autonomie de 300 de km şi viteză de 120 km/h
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”