News

Curs valutar BNR azi, 10 iunie! Ce surpriză ne-a făcut moneda euro!

10.06.2019 | 12:59
Curs valutar BNR azi 10 iunie Ce surpriza nea facut moneda euro

Banca Națională a României urmează să prezinte cursul valutar valabil pentru data de 10 iunie. Cum ne-a obișnuit, Banca Centrală va publica cursul valutar la ora 13:00, iar FANATIK îți va prezenta imediat cotațiile principalelor valute, printre care și moneda europeană, cea americană, dar și cea britanică!

Update, ora 13.00: BNR a publicat cursul de astăzi! Astfel, un euro este cotat pe 10 iunie la 4.7182 RON, dolarul a ajuns la 4.1747 lei, iar francul elvețian la 4.2121 lei. Lira sterlină este cotată la 5.2999 lei.

Curs BNR pentru euro

Banca Națională a României a cotat vineri moneda euro la 4.7190 lei, în creștere față de cotația din data de 6 iunie, când BNR a cotat moneda europeană la 4,7183 de lei.

Curs BNR pentru dolar

Vineri, Banca Națională a cotat moneda americană la 4.1887, în scădere față de ziua de joi, 6 iunie, când dolarul american a fost cotat de BNR la suma de 4,1995 lei.

Curs valutar 10 iunie
Curs valutar 10 iunie

Curs BNR pentru lira sterlină

Moneda Regatului Unit al Marii Britanii, lira sterlină, a fost cotată vineri la 5,3310, în scădere față de ziua precedentă, când BNR a cotat-o la 5,3314 lei.

Banca Națională a României actualizează zilnic, începând cu ora 13, cursul valutar pentru cele mai importante monede la care se raportează leul românesc. Așadar, românii pot afla în timp real la ce valoare sunt cotate moneda euro, dolarul american sau lira sterlină. Casele de schimb valutar și băncile care lucrează în timpul weekendului sau în zilele de sărbătoare se vor raporta la cursul valutar de vineri, ultima zi lucrătoare.

Vești bune pentru românii care au credite pentru Prima Casă! Ratele lor vor scădea, după ce Hotărârea de Guvern care prevede că se va utiliza indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) în locul ROBOR, pentru programele “Prima Casă”, “Prima mașină” și “Investește în tine”, a fost publicată în Monitorul Oficial.

La programul Prima Casă, costul total al finanţărilor acordate se va compune din:

  • rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei (Anterior era ROBOR la 3 luni plus 2% n.r.). Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator. Marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz.
  • comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice;