News

Curs valutar BNR, miercuri, 15 decembrie 2021. Valoarea monedei euro

Curs valutar BNR, miercuri, 15 decembrie 2021. Banca Națională a României a actualizat noile valori ale principalelor monede internaționale, din ultimele 24 de ore.
15.12.2021 | 13:00
Curs valutar BNR miercuri 15 decembrie 2021 Valoarea monedei euro
ADVERTISEMENT

Valorile principalelor monede de schimb valutar au fost făcute publice. miercuri, 15 decembrie, 2021, la ora 13:00. Iată cum au evoluat acestea, în ultimele 24 ore:

  • Euro-4.9489 lei,
  • Dolarul american-4.3937 lei,
  • Francul elvețian-4,7510 lei,
  • Lira sterlină-5,8239 lei, potrivit bnr.ro
ADVERTISEMENT

Cum a evoluat moneda euro

Reprezentanții instituției reamintesc faptul valorile comunicate în momentul de față sunt valabile pentru ziua următoare.

”Banca Natională a României comunică în fiecare zi bancară, în jurul orei 13:00, cursul bnr de azi. Acest curs este, de obicei, valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile ce urmează a fi făcute în ziua următoare”, au precizat reprezentanții BNR.

ADVERTISEMENT

De asemenea, referitor la cotațiile actuale se observă o creștere cu 0.0001 unități a monedei euro, comparativ cu ziua precedentă, marți, 14 decembrie 2021.

În 2021, euro a avut o evoluție foarte bună. Se crede că în 2022 ar putea depăși pragul de 5 lei, situație îngrijorătoare pentru moneda noastră națională, leul.

ADVERTISEMENT

”Cresterea economica foarte ridicata e de inteles intr-un tablou mai larg: poate fi aceasta mentinuta indelungat, sau vine cu pretul unor debalansari poate mai putin vizibile, dar care vor influenta, in timp, traseul posibil al economiei?

Dupa un avans de 5.7% in 2021, estimarile noastre vizeaza un salt de 5.1% in 2022 si unul de 4.5% in 2023. Privind spre deficitul bugetar, si spre cel comercial, la niveluri ridicate (chiar dinainte de pandemie) putem vorbi deschis despre o crestere a poverii datoriei publice, pe un trend care necesita atentie serioasa”, a declarat Claudiu Cazacu, consulting strategist la XTB Romania, în cadrul unei conferințe cu presa.

ADVERTISEMENT

Totodată, consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a menționat în cadrul unei emisiuni TV că de zece ani există astfel de preconizări ale depășirii leului de către euro și el speră ca și în 2022 situația să nu se schimbe.

”De 10 ani, an de an, au fost prognoze că în sfârșit va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro. De zece ani. Și niciodată nu a fost trecut. Sper că nu va fi trecut nici anul asta. Dar mă opresc aici cu speranța.

Economia României și piețele financiare din România sunt atât de obișnuite cu șocurile încât nu se lasă impresionate de mișcări la nivelul unui minister, chiar dacă e un minister atât de important că cel al Finanțelor.

Pe piața valutară nu am văzut niciun fel de degringoladă, niciun fel de confuzie. Piața monetară funcționează foarte bine, băncile, la fel. Nu se văd influențe nefaste pe piețele noastre de care suntem foarte legați pentru că e criză, e inflație, sunt șocuri internaționale, bătălia pentru o nouă normalitate”, a declarat Adrian Vasilescu la Digi 24.

Dolarul american s-a depreciat în raport cu leul

Referitor și la dolarul american, această monedă de circulație internațională a avut parte, în ultimele 24 de ore de o depreciere în raport cu leul, scăzând cu 0.0199 unități față de marți, 14 decembrie 2021.

Situația francului elvețian și a lirei sterline

Și la lira sterlină se poate vedea o depreciere. Moneda s-a micșorat cu 0.0285 unități în ultimele ore. Francul elvețian, de asemenea, s-a depreciat la 4,7510 lei, față de marți când avea 4,7572 lei.

ADVERTISEMENT